Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Nabucco Projesi'nden, Azeri doğal gazının Türkiye üzerinden taşınmasına...

Nabucco Projesi'nden, Azeri doğal gazının Türkiye üzerinden taşınmasına...
 

Bu proje, "Doğu-Batı" arasında "enerji koridoru" olması yanında, aynı zamanda bir "barış koridoru" da olacaktır.


"NABUCCO PROJESİ" YAŞAM SAVAŞI VERİRİKEN(!)  ,  AZERBAYCAN-TÜRKİYE ARASINDA  İMZALANAN "DOĞAL GAZ BORU HATTI  PROJESİ" HAYATA GEÇİYOR...

 

Türkiye'de, önemli bir konu, -- özellikle de "siyasi" bir konu -- gündeme geldiğinde, hemen hemen bütün medya, "mal bulmuş mağribi gibi" sevinerek bu konunun üzerine atılıyor...Çünkü, tüm Türkiye insanının bu konuda söyleyeceği çok söz vardır...Çünkü, Türkiye insanı --okumuşu, okumamışı-- bu konunun uzmanıdır:))

Ama, bu arada, en az siyasi olaylar kadar önemli olan bazı konular ise, siyasetin bulanık dalgaları arasında kaybolup gidiyor ya da kıyıya vuruyor...

 

NABUCCO PROJESİ...

Bu proje, Türkiye üzerinden AB ülkelerine doğal gaz taşımak üzere uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesidir. Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacını taşıyan bu proje, daha çok ABD ve AB tarafından desteklenmişti.

Nabucco Projesi, 13 Temmuz 2009 yılında, geçiş ülkeleri olan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya hükümet başkanları  ile AB Komisyon Başkanı tarafından imzalanmıştı.

Ancak, bu projeye çok ülke katıldığı için anlaşma zorluğu yaşanması, taşıyacak gaz bulunamaması, Rusya'nın bu projeden pek memnun olmaması, Rusya ile Batı'yı karşı karşıya getiren Ukrayna krizi bu projenin sağlığını bozdu.

 

TRANS ANADOLU DOĞALGAZ BOTU HATTI PROJESİ...

Bu arada, Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi(TANAP)'ın, Türkiye ve Azerbaycan tarafından imzalanması da Nabucco Projesi'ni önce nezle etti, sonra da hastalandırdı.

Bundan böyle, Azeri gazını Kafkaslardan Balkanlara taşıyacak boru hattının "geçiş ülkesi" olan Türkiye'ye büyük siyasi ve ekonomik güç kazandıracaktır.

Projenin, boru ihtiyacının yüzde 80'nini yerli firmalar karşılayacak ve binlerce kişiye iş imkanı sağlayacaktır. Bu proje, aynı zamanda, giderek artan kapasitesi ile, hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını da büyük ölçüde karşılayacaktır.

 Aslında bu proje, Türkiye ekonomisine yapacağı büyük katkılar yanında, Türkiye'nin jeopolitik ve stratejik önemini artıracak ve "bölge ülkesi" olma açısından Türkiye'nin eline büyük bir koz geçmiş olacaktır. Çünkü, 3300 Km.'lik boru hattının 2581 Km.'si Türkiye'den geçecektir. Ayrıca, bu projenin, Türkiye'nin AB'ye katılmasını kolaylaştırabilecek bir siyasi yanı da vardı.

Bu proje, Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya'yı da fazla etkilemeyecektir. Çünkü, Rus doğal gazının, Karadeniz'in altından Bulgaristan'a ve oradan da Avrupa'nın diğer ülkelerine dağıtacak olan "Güney Akım Projesi", rekabetin ötesinde fazla sorun yaratmayacaktır.

Özetle, Türkiye ve Azerbaycan doğru ve her iki ülke için jeopolitik ve stratejik önemdeki bir projeye imza atmışlardır. Türkiye'nin, "Doğu-Batı" enerji koridoru olması, aynı zamanda "Doğu-Batı" arasındaki siyasi ilişkileri de yumuşatabilecek bir işlev görecektir.

 

cdenizkent

 

 

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..