Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '09

 
Kategori
Güncel
 

Nabucco Projesi ve Türkiye

Nabucco Projesi ve Türkiye
 

Türkiye'nin başlattığı ve Türkiye'de imzalanan bu proje, bölgesel barışın da sağlayıcısı olacaktır.


Nabucco Projesi, geçiş ülkeleri olan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya hükümet başkanları ile AB Komisyon Başkanı Barosso tarafından bugün öğle saatlerinde imzalandı...

2002 yılında, Türkiye tarafından başlatılan bu proje, o günlerde çıkan bazı karşı düşüncelere rağmen, devam ettirilmiş ve yine Türkiye'nin ev sahipliğinde ilgili ülkeler tarafından imzalanarak yaşama geçirilmiştir.

Türkiye, bu projenin kilit noktası bir ülke durumundadır. Avrupa'yı, Rusya'nın doğal gazından bağımsız kılacak bu projenin taşıyıcı hattının Türkiye topraklarından geçmesi, Türkiye'nin stratejik ve jeopolitik önemini artıracağı gibi aynı zamanda Türkiye'ye büyük bir parasal kazanç da sağlayacaktır.

Ayrıca, bu proje, Türkiye'nin eline, AB'ye katılımını kolaylaştıracak önemli bir koz vermesi bakımından da değerlendirilebilir.

Bu projeye gelecekte Azarbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın katılımı ise, bu projenin yaşama geçirilmesini kolaylaştıracaktır.

Bu durum, Rusya'yı endişelendirmektedir. Çünkü, adı geçen bu Kafkasya ve Asya ülkelerinin bu projeye katılmaları, Rusya'nın Avrupa üzerindeki doğal gaz etkinliğini azaltacağı gibi, bu ülkelerle kurduğu siyasi ve ekonomik bağlantıları da zedeleyecektir.

Bu bakımdan, Rusya'nın, bu ülkelerle olan iyi ilişkilerini devam ettirmek ve Avrupa ülkelerine yaptığı doğal gaz satışını, miktarı azalsa da, sürdürmek için bu projeye katılması bir zorunluluk haline gelmektedir.

Bu projeye, daha ileri bir süreçte, Mısır ve Kuzey Irak'ın ve de İran'ın da dahil olmaları, Türkiye ve çevre ülkeler arasında sürekli bir barışın sağlanmasına da katkıda bulunacaktır.

Jeostratejik ve jeopolitik konusunda biraz bilgisi olanların ve Türkiye'nin bölgesel bir güç olmasını isteyenlerin bu projenin arkasında durması gerekir diye düşünüyorum...

Bu projeye AB ve ABD'nin de destak verdiği unutulmamalıdır...Bu destek, bu projenin yaşama geçirilmesinin bir garantisidir.

Bu projeye AB ve ABD'nin destek olması, kimsenin midesini bulandırmamalı. Bu proje, siyasi çıkarların ötesinde bir ihtiyaç projesidir...Ortak çıkarlara dayanan bir projedir; siyasetten çok sosyal ve ekonomik içeriklidir.

Ayrıca, projenin amacının bu içeriği, gelecekte ortaya çıkabilecek siyasi çatışmaların da freni olabilecek niteliktedir.



cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..