Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Nabuccodan beklenenler

Basından takıp ettiğimiz kadarı ile NABUCCO boru hattı AB ve ABD nin Türkiye üzerinden geçirilmesini istediği bir enerji hattı projesi. Bu projenin iki önemli yönü var. Birincisi Türkiyeden geçen boru hattının bir miktar gelir getirmesi ve Türkiyenin enerji ihtiyacının karşılanması. İkinci önemli yönü ise Rusyanın elini zayıflatmak, enerji kaynaklarının Rusyanın kontrolünden çıkmasını sağlamak. Yalnız unutulmaması gereken daha önemli bir nokra ise bu boru hattının güvenliğinin sağlanmasıdır. Dünya işte bu noktada Türkiyeye bir görev veriyor. Ancak boru hattının Türkiye gibi bir ülkenin tek başına korumasını sağlama gibi büyük bir yükü üslenmesinin zor olacağı gerekçesi ile bir nato güçüne gerek görüleceği savından hareketle ya ABD yada bölge ülkelerinin birlikte oluşturacağı bir güç tarafından konturolünün yapılması düşünülmektedir. Oysa böyle bir güçün Rusyanın yanı başında olması onu rahatsız edeceği gibi iran'ında işine gelmeyeceği bir gerçektir. Öte yandan Türkiyeninde Ermenistan'ın Azerbeycan'ın bir kısmını işgal etmiş olmasını içine sindiremediği bilinmektedir. Bu şartlar altında ABD hem ortadoğudaki Kürt doslarını kırmadan, hem Türkiyeyi elinin altında tutarak kafkas petrollerini kontrol etmek için Bölge ülkelerinin zoraki dosluklar kurmasını istemekte ve Türkiyeyi öncelikle Ermenistanla barıştırmayı arzulamaktadır . Türkyede ABD gibi bir dostunun şu an istediklerini yapar görüntüsü vermekte yalnız bu konumunu ne zamana kadar sürdüreceği de bilinmemektedir. Çünkü içerde Ermenistana, hatta onunla barış yapmak isteyen hükümete karşı büyük bir muhalefet daha şimdiden baş kaldırmaya başladı bile. Birbaşka konu ise Kürt halkının durumu. Sayın Cumhur başkanından tutunda Genel kurmay başkanına kadar her kes bu konuda bir şeyler yapılması gerektği konusunda hem fikir. Yalnız ne yapılması gerektiği noktasında işler düğümlenmekte.

Şimdi madalyonun bir yüzünde bunlar olurken öteki yüzünde neler olmakta henüz kestirmiş değiliz. Öncelikle yapılan bu planları Rusya oturduğu yerden seyretmiyor. O da kendisine göre planlar ve taktikler geliştiriyor. Sanırım yakında Ermenistanda ABD ile işbirliğine giden hükümete yönelik iç hareketler başlatılabilir. Birde en çok bizim ülkemizin istikrarını bozmaya yönelik hareketler Rusya tarafından geliştirilip uygulamaya konula bilir. Bu güne kadar PKK yı besleyen güçler değişe bilir. Rusyanın Aliyevle görüşmesi tesadüfi bir olay değildir. Şimdi Sayın Başbakanın Aliyevle, Rusya ve polanya ile görüşmeler yapması Türkiyeye bir avantaj sağlamayacaktır.

Olaylara bakıldığında bölgemizin zenginlik kaynaklarının kontrolünün emperyalist güçler tarafından ele geçirilmesi için oluşturulan kuşatma bir santraç tahtasındaki oyun gibi hamleler yapılarak yeni piyonlar, yeni filler kaleler oyuna sürülerek devam ediyor. ABD Irakta yaptığını çok büyük zararlarla ödedi. Şimdi akıllanmış gözüküyor. Savaşla yapamadığını diploması yoluyla ve bizim gibi emrinde hazır bekleyen santraç taşları ile yapmayı uygun buluyor. Biz öyle ABD projelerine kendimizi kaptırdık ki artık Para önemli değil. Yeterki Ülkemizden boru hatları geçsin. Ama düşünün bir kere bu kadar sorumluluk ve külfet getiren projelerin kirasından vaz geçmenin ne anlamı var ki nasıl olsa ABD bu planları yapmış ilerde belkide ülkemizin bu proje yüzünden zararlara sokulması söz konusu olacaktır. Devleti idare edenleri uyarmak ve kuşkularımı dile getirmek istedim.
 
Toplam blog
: 66
: 501
Kayıt tarihi
: 09.10.06
 
 

1953 yılında Trabzon' da doğdum. Ülkemizin çeşitli illerinde 27 yıl Öğretmenlik, okul müd.yardımc..