Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '17

 
Kategori
Müzik
 

Naçizane diyor ama duygular çağlıyor

Naçizane diyor ama duygular çağlıyor
 

Ezgi Eyüboğlu


Naçizane diyor ama duygular çağlıyor

Ezgi Eyüboğlu

 

Bir bahar akşamı rastladım Ezgi Eyüboğlu’na. Müzik işinde olan güzel insanlarla dolu, keyifli bir çevredeki onlarca kişi arasında ortak bir sohbete dahil olduğumuzda zarif enerjisini gördüm. Bahar gibi, deniz gibi, çiçek gibi.

Ezgi Eyüboğlu ilk albüm çalışması olan 'Naçizane' ile Karadeniz’in tüm zenginliklerini öyle renkli düzenlemelerle ve farklı türlere yakınlaşan bir lezzet vererek kaydetmiş ki… 

Sony Music Türkiye etiketiyle yayınlanan albümünü sadece bir Karadeniz şarkıları albümü olarak tarif etmek vizyonunu tarif etmeye hiç etmez.

Cenk Erdem

Çocukluk yıllarından itibaren müzik eğitimi alan ve üstelik Müzikoloji Bölümü mezunu olan Ezgi Eyüboğlu’nun tüm donanımına rağmen albümüne “Naçizane” ismini vermesine hele hele şarkıları dinledikten sonra bozuk atmak bile istedim.

Albümde bana kalırsa şarkıları düzenlemelerle “Dünya Müzikleri” çizgisine taşıyan Erman Seven de harika bir iş çıkarmış.  Bir bakıyorsunuz, açılış şarkısı ”Falgoz Deresi” ile alaturka ve İstanbul şarkıları tadına kapılıyorsunuz, bir bakıyorsunuz aşıksınız ve “Kar Olsam” şarkısıyla Karadeniz’desiniz. Hatta aşk horon teper gibi coşmuş.

Diyelim “Falgoz Deresi” klarnet ile duygunun içine çekerken ayrıca albümün çıkış şarkısı “Yar Kalsaydun” ile derin bir aşk hüznüne dalmışsınız. 

Tam o derinlerdeyken rastladığınız güzel insan Kazım Koyuncu’nun şarkısı “'Ha Bu Ander Sevdaluk' yorumu ile duygular deniz…

Albümde karşınıza bir de “Sevdaluk Zor Zanaat” şarkısı hafif İspanyol esince, bakmışsınız Ezgi Eyüboğlu o ırmak sesiyle Karadeniz’i sadece yöresel tınısıyla değil; duygularının tümünü kucaklayarak sunuyor. Tam da birikimine ve gönül insanı derinliğine yakışır şekilde.  

*Müzik konusunda onca donanımınızla sizin gibi nitelikli insanlar mütevazı oluyor ya deliriyorum; niye albümün ismi  “Naçizane” sevgili Eyüboğlu?

Karadeniz gibi bir zenginliği anlamak da, anlatmak da mütevazı olmayı gerektiriyor bence. O yüzden, sesi olduğumuz topraklara “naçizane” bir giriş yapmak istedik.

*Çıkış şarkınız “Yar Kalsaydun” acıtan bir aşk hikayesi ama aşk ancak acıtırsa iz bırakıyor değil mi?

Bence değil. Derin yaşanmış her aşk iz bırakır; bazıları anı, bazıları yara olarak kalır. Yani, aşk eşittir acı değildir diye düşünüyorum.

*Albümde “Kar Olsam” gibi aşk coşkusu ve neşesi olan şarkılar da var; o vakit şarkıda bahsettiği gibi akıl gidiyor mu dersin?

Akıl gitmezse, o aşk olmaz ki zaten. Şöyle karnında kelebekler horon tepecek, ayakların yerden kesilecek ki adı aşk olsun.

* Peki bir Müzikoloji Bölümü mezunu biri olarak Karadeniz müziklerinin o tarifsiz neşesi ve aynı coşkudaki hüzünleri için neler söylersiniz?

Karadeniz, hem alabildiğine hırçın hem de kedi gibi uysal bir coğrafya. Hal böyleyken; neşeyle hüzün de hep bir aradadır orada. İnsanı da bir yanar, bir söner. Normal yani aynı şarkıda iki duygunun var olması.

*Karadeniz türkülerindeki aşklar sanki o kıyılarının dalgaları gibi hırçın ve şiddetli diyebilir miyiz?

Karadeniz insanı, duygularını belli etmekten çekinmez; iyi ya da kötü hissettiği her şeyi anında dışarıya vuran insanlar oldukları için aşkları da standart yaşanmaz. Aslında türkülerin sözlerinde saklı aşklarının şiddeti.

*Albümde şarkılar farklı renklerde. Diyelim  ”Falgoz Deresi” şarkısındaki klarnetle alaturka tadı hatta “Sevdaluk Zor Zanaat” ile hafif İspanyol; peki albümün bütününü nasıl tarif edersiniz?

Karadeniz müziğini yöresel tınısıyla değil, duygusal bütünlüğüyle ön plana çıkartmaya çalıştık. Karadeniz’in renkleri olan tulum, kemençe gibi enstrümanların yanında dünya müziğinden enstrümanlara da yer verdik.  Bu yüzden, farklı tatların bir araya geldiği bir proje olduğunu söyleyebiliriz.

*2014 yılında yayınlanan derleme bir Karadeniz albümünde de şarkılarınız vardı; ilk profesyonel kayıtlarınız mıydı?

Evet. Biri, “O vay beni ağlarum”,  bir diğeri Gürcü Halk Ezgisi “Gelino” idi. Bu projenin şekillenmesinde o kayıtların önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum.
 
*Özellikle kaybettiğimiz güzel insan Kazım Koyuncu’dan dinlerken canımızı yakan o 'Ha Bu Ander Sevdaluk' şarkısını albüme okumak zor gelmedi mi?

Elbette zordu çünkü rahmetli Kazım Koyuncu, Karadeniz’in mihenk taşlarından biri ve Karadeniz müziğine yeni bir soluk getirmiş bir müzisyen. Bu şarkıyı okuyarak ona da selam durmuş olduk ve bu gerçekten çok gurur verici.

*Albümde tüm düzenlemeleri Erman Seven yapmış; ne zamandır tanışıyorsunuz; bize bir müzisyen olarak nasıl tarif edersiniz?

2011 yılından beri tanışıyoruz. Fikirlerine çok güvendiğim, daha ben aklımdakini söze dökmeden yol haritamızı çizen; yaratıcı ve vizyonu geniş bir müzisyen. Başından beri onunla çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.

*Son olarak yeni klip ne zaman ve sırada neler var?

Kışa doğru yeni klibimiz çıkacak. Muhtemelen hareketli şarkılarımızdan biri. Zaman içerisinde, müziğin farklı türlerinde de beğeninize sunacağımız şarkılarımız olacak.



 

 
Toplam blog
: 20
: 119
Kayıt tarihi
: 21.03.16
 
 

Boğaziçi Üniversitesi, "Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" bölümüyle birlikte..