Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mustafa Orhan Ertuğruloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/oertugruloglu

15 Temmuz '14

 
Kategori
Edebiyat
 

Nadine Gordimer'in ardından

Nadine Gordimer'in ardından
 

Yazar ve eylemci Gordimer


Yazar ve eylemci, Nobel ödüllü Nadine Gordimer 90 yaşındaydı.

Güney Afrika'daki ırkçı yönetim döneminde ANC liderlerine yataklık ederken yazdığı kitaplar, sonradan kitap ödülü alacaktır. 14 Temmuz'da Nadine Gordimer'in ailesi, Güney Afrikalı yazarın 90 yaşında, Johannesburg'daki evinde uyurken öldüğünü açıkladı.

"Aslında hep aynı kitabı yazarsın" Nadine Gordimer'in lafıdır. Bayan yazar ağırlıklı olarak  aşk, siyaset ve Güney Afrika'da siyah-beyaz ilişkileri üzerine romanlar ve kısa öyküler yazdı. Döne döne  "liboş beyazların" çarpık tutumunu işledi. Irk ayrımına karşıyız diyen beyaz entel  bundan nasıl nemalanır?

Üç kitabı hükümetçe yasaklansa da ülkesinde kalmayı seçen Gordimer, Güney Afrika edebiyatının "Büyük Kadını " lakabıyla da tanınıyor. 1990'da yapılan bir söyleşide " Çevremde ırkçı bir ortam vardı. Bende onu işledim. Kendimi hep yazar olarak gördüm. Ülkemde yazar, kaçınılmaz olarak ırkçılıkla çatışır" demiş.

Gordimer 20 Kasım 1923'de Springs isimli bir madenci kasabasında, İngiliz babadan ve Yahudi anadan oldu. Kızının kalbinin zayıf olduğunu sanan annesi onu evden dışarı pek salmadığından, çok küçük yaştan itibaren yazmaya başladı.

Atmışlı yıllarda yazar aktif biçimde ırkçılık karşıtı eylemlere katılmaya başladı. 1974'te "The Consrvationist" romanıyla İngiliz Kitap Ödülü aldı. Yazar yaşamında sadece kadın yazarlara verilen ödülleri reddetmesiyle de bilinir.

1986'da ırkçılık karşıtı 22 eylemcinin davasında tanılık ettiği için " büyük şeref duyduünu" söylerdi. 1990'da Nelson Mandela'nın ANC prtisine girdi ve bir yıl sonra Nobel Edebiyat Ödülü aldı.

1994'de ırk ayrımı kaldırıldıktan sonra da hükümeti ve eski cumhurbaşkanı Tabo Mbeki'nin uyuşuk aids'le mücadele politikasını eleştirdi.

Bu sene başında ANC'nin rotasından ve fifkir özgürlüğüne getirdiği sınırlamalardan düş kırıklığına uğradığını açıklamıştı.

Orta Gelir Kapanı'ndaki ülkelerin yazarlarının yaşam öyküsü ne kadar bir birine benziyor..

 
Toplam blog
: 36
: 122
Kayıt tarihi
: 19.05.14
 
 

1964 Yılında Ankara ODTU ve 1971 yılında Birmingham Universitesi'nden mezun oldum..4 yıl TRT'de r..