Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '17

 
Kategori
Siyaset
 

Nahçıvanım. Hayallerin Gerçeğe Dönüştüğü Mekan veya Bir Ömür Sadakat Borcu

Nahçıvanım. Hayallerin Gerçeğe Dönüştüğü Mekan veya Bir Ömür Sadakat Borcu
 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov


Rauf Aliyev Kengerli, gazeteci

Tarihi Türk yurdu Nahçıvan. Bura Azerbaycan'ın en büyük tarihi şahsiyyeti, Milli Lider Haydar Aliyev'in ve büyük düşünürlerin, serkerdelerin, dahi söz ustatlarının arzularının gerçekleştiği muhteşem bir mekan. Ulu Önder düşüncelerine büyük sadakat gösteren, ondan güç alan, Onun gösterdiği yolla kararlılıkla ilerleyen, her geçen gün gelişen, Doğu kapısında mağrur dayanan Nahçıvan bir vatanperverlik örneği. Yakın ve uzak ülkelerden Özerk Cumhuriyyet'e gelenler buranın ideal bir mekan olduğunu söylüyorlar. Haklılar da...

Ermeni hiylesi nedeniyle Azerbaycan’la hiçbir kara bağlantısı olmayan, artık 27 yıldır ambargoda yaşayan bir memlekette tarih için kısa zamanda nasıl böyle bir gelişme yaşanmış, herkes bunu merak ediyor. Tabii ki bu ilk önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov’un yürüttüğü politikanın sonucu. Ve Vatanını canından çok seven Naxçıvanlı Türklerin fedakarlığı, çalışkanlığı gelişmede etkin rol oynamış.

Nahçıvan'da disiplin hayatın ayrılmaz bir parçası. Bir çoğumuzun imkansız dediğimiz şeyler burada hayatın ayrılmaz bir parçası; İnsanların düşüncelerinde, yaklaşımlarında çok önemli değişim yaşanmış. Aynen Avrupa ülkelerinde olduğu gibi.... Aynen Avrupa ülkelerinde olduğu gibi burada da insanlar kanunlara, yasalara çok dikkat ederler. Herkes ülkesi için yararlı olan bir iş yapmaya çalışıyor. Faydasız işlerle uğraşmak isteyenler hemen kamuoyu tepkisiyle karşılaşıyor.

 Burada ekolojinin korunmasına çok önem veriliyor. Özellikle temizliğe, insanlara oksigen, yani hayat veren ağaçlar dikiliyor, havaların çok sıcak olması nedeniyle devamlı bakımı yapılıyor. Naxçıvanlılar Vatana, halka, devlete, Ulu Önder’e, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’e, Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov’a çok sadakatlılar.

Nahçıvan 2018’te İslam Kültür Başkenti olacak ve tarihi bir misyonu yerine getirecek. Modern Nahçıvan bugün yenitipli Avrasya şehri gibi Dünya’nın esas haber kaynağına çevrilecek.

Tüm bunlar sadece ve sadece nadir siyasi ve devlet adamı Haydar Aliyev'in hayat ve mücadele talimlerini benimsemiş kişilerce yapılabilirdi. Ve bugün biz bu siyaset ve yöneticilik  misyonunu devam etdiren Tarihi Şahsiyyetin  Nahçıvan’ın sadece bugününü değil, geleceğini de aydınlatan  önemli işlerinin şahiti oluyoruz. Hem de nasıl bir ortamda? Tam 27 yıldır ambargoda, zorluklara mücadele ederek. Nahçıvan'ın ekonomisi geliştirilmiş, üretim potansiyeli artmış, sürekli yapılanma çalışmaları yapılmış, sosyal sorunlar etkili bir şekilde çözülmüş, yatırımlar yapılmış, yeni şirketler kurulmuş, yeni iş yerleri açılmış. Tüm ekonomik faaliyet alanlarında hızlı gelişmeye revac veren etkin ekonomik politika Özerk Cumhuriyyet’te  dengeli ve sürdürülebilir bir kalkınmaya neden olmuş.

Geçtiğimiz 21 yılda Nahçıvan’da asıl kahramanlık tarihi yazılmış. Burada tüm köylerdeki altyapı şehirlerdekiyle aynı, bu anlamda şehirle köy farkı yok gibi. Yani şehirde ne varsa Nahçıvan köylerinde de o var. Ekonomik ve sosyo politik istikrar özenle korunuyor. Özerk Cumhuriyet hiç bir suç işlenmeyen bir bölge, Nahçıvan şehri Dünya’nın en güvenli bir şehri.

Bugün Nahçıvan'da herkes kendi evine nasıl özen gösteriyorsa yaşadığı köye, kasabaya, şehrin temizliyine, çevreye de o şekilde özen gösteriyor. Baktığında sanki Avopa’dasın.

Bu nedenle Nahçıvan’da bir evimin olmasını çok isterdim. Benim bu imkansız arzumu Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov gerçeğe çevirdi. Nahçıvan’ın gelişmesinde ve bugünkü seviyeye yükselmesinde çok önemli rol alan Sayın Başkan Nahçıvan şehrinde bana üçodalı çok güzel bir daire hediyye etti. Sayın Başkan benden önce de Özerk Cumhuriyyet’te çalışan gazeteçi arkadaşlarıma daire hediyye etmişdi. Çünki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı basına çok dikkat eder, gazeteçilerin problemleriyle devamlı ilgilenir. Benim de büyük bir problemimin olduğunu biliyordu. 22 yıldır evliyim, 18 yıldır gazeteçilik yapıyorum, ama hala bir evim yoktu. Almam imkansızdı. Çünkü 4 çocuk babasıyım. Bir oğlum Bakü’de universitete eğitim görüyor. En kötüsü O da kirada yaşıyor. Bu kadar masrafla para biriktirip ev almak mümkün bile değildi. Eğitim aldığım ve gazeteci olarak faaliyet gösterdiğim yıllarda ne İstanbul'da, ne de Bakü'de bu arzum gerçek olmadı. İyi ki Nahçıvan vardı, iyiki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov var...

Bu konuda haberi sosyal şebekelerde paylaştıktan çok kısa süre sonra bununla ilgili Azerbaycan'da yüzlerce paylaşım oldu, yüzlerce yorumalar, tebrik mesajları aldım, Sayın Başkanı’nın bu adımı herkes tarafından alkışlarla karşılandı. Bu haber internet sitelerimizin ana haberi oldu.  Türkiye'deki gazeteçi arkadaşlarımın tebrikleri de beni çok sevindirdi. Telefonla arayanların bu sözleriniyse unutmak mümkün değildi: “Size hediyye edilen daireni sanki bana vermişler gibi seviniyoruz...”.

... Adalet kutup yıldızı gibi yerinde duruyor ve geride kalan her şey onun etrafında döner  - derler. Büyük Liderimiz Haydar Aliyev'in doğduğu Vatan olan Nahçıvan Azerbaycan'ın kutup yıldızıdır. Tarih boyu bu Türk Yurdunda Azerbaycan'ın güçlü devlet gelenekleri, milli kültürü, milli düşüncesi, milli ideolojisi korunmuş. Bu nedenle en büyük arzumun  Nahçıvan'da gerçekleşmesinden çok sevinçliyim. Belki de böyle olmalıydı. Çünkü Nahçıvan hayallerin gerçekleştiği kutsal bir mekandır. Benimse Nahçıvan'a bir ömür boyu sadakat borcum var...

 

 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..