Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '15

 
Kategori
İnançlar
 

Nakşibendilik nedir? Mehmet Zahit Kotku ve İskender Paşa Cemaati kimlerdir?

Nakşibendilik nedir? Mehmet Zahit Kotku ve İskender Paşa Cemaati kimlerdir?
 

aktuelresim.net'ten...


Bu kavram ve isimleri uzun yıllardır duyarız ve hep yarım yamalak bilgiler verilir. Derli toplu bilgiyi Üniversitenin, “Türk Siyasî Hayatı” adlı ders kitabında buldum.
Görmezden gelsek de, karşı olsak da “cemaat” ve “tarikatlar”ın gerek sosyal hayatta, gerekse siyasal hayatımızda çok önemli etkileri var. Hâl böyle olunca, en köklü, en derin, en fazla taraftarı olan cemaat ve tarikatların doğru bilinmesi, doğru okunması lâzım. Merak konusu olduğunu bildiğim için bilgileri sunuyorum:
 
“İslam dünyasının farklı bölgelerinde etkin olan ve ulus-aşırı ağları sayesinde sömürgecilik karşıtı mücadelelerde de yerini alan Nakşibendi tarikatı ve onun farklı kolları, Osmanlı döneminde de hem siyaset hem de gündelik hayatta ağırlığını hissettirmekteydi. Nakşibendiliğin, pasif bir dindarlıktan ziyade, aktif ve mücadeleci bir Müslümanlığı savunması modernleşme sürecinde de varlığını sürdürmesini sağlıyordu. Nakşilik, 14’ncü yüzyılın ortalarında (1350’ler), Buharalı Mehmet Bahaüddin Nakşibend tarafından kurulmasından bu yana, çok farklı coğrafyalarda insanları birleştirebilen tarihsel bir birikim oluşturdu. Bugün Türkiye’de Nakşibendi tarikatı şemsiyesi altında toplanabilecek çok sayıda cemaat vardır.
Bunlardan en etkili olanının İskender paşa Cemaati olduğunu söyleyebiliriz. Cemaat Mehmet Zahit Kotku etrafında gelişti. Kotku’nun önceliği İslam’ın temel bilgilerini yeni kuşaklara aktarmaktı. Kotku, sıradan insanlara ulaşabildiği gibi dönemin üniversite hoca ve öğrencilerine cazip gelen bir dil de kullanıyordu. Müritleri arasında Necmeddin Erbakan ve Turgut Özal da vardı. Erbakan liderliğinde, 1970’te siyasî hayatımıza katılan Millî Nizam Partisi’nin de Kotku’nun tavsiyesiyle kurulduğu bilinmektedir.”
 
MEHMET ZAHİT KOTKU KİMDİR?
 
“Kafkas göçmeni bir ailenin oğlu olarak 1897’de Bursa’da doğan Kotku, zamanla Nakşî Gümüşhanevî tekkesine bağlandı. 1952’de tekkenin şeyhi olan Kotku, 1958’den itibaren faaliyetlerini Fatih İskender Paşa Camii'nde sürdürdüğü için bağlıları İskenderpaşa cemaati olarak tanınmaya başladılar.
Kotku, 1980 yılında öldüğü zaman yerine ilahiyatçı damadı Prof. Dr. Esad Coşan geçti. Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi iktidarına denk gelen bu dönemde, cemaat bağlılarının sayısı artmakla kalmadı, iş hayatı, siyaset ve bürokraside de etkisini hissettirdi.
28 Şubat 1997’de Refah Partisi ve İslamî oluşumları hedef alan süreçte İskender Paşa Cemaati yurt dışına açılmaya yöneldi. Cemaatin liderin Coşan, geçirdiği bir trafik kazasında Avustralya’da ölünce oğlu Nureddin Coşan şeyhlik görevini üstlendi.”
Nureddin Coşan, 2011 seçimleri öncesinde; “Birleşsin güçler, defetsin akbabaları, şanımız yürüsün cihanda… Sefillere uşak olmayalım… Çünkü kölesiyiz, razı olsun âlemlerin Efendisi bizden!” şeklinde bir açıklama yapmış bendeniz de bu açıklamayı “Şuur Budur!” başlıklı yazımla değerlendirmiştim.
 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..