Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '18

 
Kategori
İnançlar
 

Namazın Kabulü İçin Niyet Yeterli mi?

Namazın Kabulü İçin Niyet Yeterli mi?
 

Sadece niyet etmiş olsak kıldığımız namaz geçerli olur mu? Bu soruya açıklık getirmeye çalışacağız. Bir amelin tam anlamı ile olması için başında niyet etmek çok önemlidir. Namazda da aynıdır. Niyet etmeden namaz tamam olmaz.

Şimdi niyet nedir? onu açıklayalım. Niyet; bir şeye karar verme, o işi yapmaya yönelme, bilerek o işi yapmak demektir. Namaz için niyet dediğimizde ilk sırada kalbdeki niyet önemlidir. Dil ile niyet ikinci sırada gelir. Kalb ne için niyetlenirse dilde onu tekrarlar ve namaz için niyet etmiş oluruz. Kısaca namaz için niyet, hem kalb hem dil ile olması ile tam olur. Kalb o vakte niyet etti dil ile başka vakti söylemiş olsakta kalb önemli olduğu için niyet tamam olur. Konumuz niyet olmadığı için bu kadar açıklama yeterli sanırım.

Çoğu insana namaz hangi şartlarda geçerli sayılır dediğimizde o namaza niyet etsek Allah kabul eder görüşü öncelikli. Tamam bu konuda herkes haklı orasını Allah bilir biz bilemeyiz. Öğle namazından örnekle devam edelim. Öğle namazına niyetle camiye gitmeye karar verdik ama camiye gidemedik namazın vakti de geçti. Biz o namazı kılmaya niyetlendik ama kılamadık, kılmamız gerekirdi. Allah niyet için sevap yazmıştır o kesin ama o borç üzerimizden kılmadığımız sürece düşmeyecek. Niyet olduktan sonra da amelin tam olması gerekir. Sadece niyetle bu örneğe baktığınızda namaz kıldım diyebilir misiniz.

Öğle namazının farzıyla örneğe devam edelim. Niyetimizi yaptık namazımızı kılmaya başladık. Fatiha suresi birde başka bir sure okuduk, ruku ve secdeleri yaptık, diğer rekatları da tamamladık, selamımızı verdik. Bu şekilde öğlenin farzını tamamlamış olduk. Allah kabul etsin. Kılarken Fatiha'yı yanlış okuduk yada başka bir sure veya ayet okumayı unuttuk veya eksik rekat kıldık ve farkına vardık o namaz tamam sayılır mı sayılmaz.

Kur'an da herşeyin belli bir kuralı var bu kurallar eksik olursa ibadette eksik olur yada geçerli sayılmaz. Bu kuralları iyi bilmeliyiz ve dikkat etmeliyiz. Namaz dinde en çok önem verilen ibadetlerin başında gelir. Diğer ibadetlere özen göstermemiz gerekirken namaza daha da önem vermeliyiz. Sadece niyet edip ruku ve secdeleri yapmakla her zaman namaz kılmış olmayız. Namazın kabul olmasını sağlayan şartlar var bu şartlardan biri eksik yada yanlış olursa o namaz tamam sayılmaz. Bunlara çok dikkat etmeliyiz.

Çok hızlı namaz kılma konusunda bir makale yazmıştık sitemizde bulabilirsiniz. Ne okuduğunu okuduğunda kendi bile anlamadan secde de alnı yere değmeden namaz kılan ya da kıldığını zanneden bir çok insana rastlamışızdır. Yada acil bir işi var vakit namazını bir an önce kılıp işine dönmek isteyen bir çok insan görüyorum. Kendimden örnek vereyim. Ben namazlarımı çok yavaş kılmıyorum nasıl gerekiyorsa o şekilde kılıyorum. Ne hızlı ne yavaş olması gereken hızda. Bazen yada çoğu zaman çoğu zaman demek istemiyorum ama çok fazla denk geliyorum. Ben iki rekat tamamlayana kadar bazıları 4 rekatı bitirmiş oluyorlar. Tamam hızlı kılın kılmayın diyemeyiz acil işiniz vardır olabilir. Yarı yarıya fark edecek kadar olur mu bilmiyorum kendim hiç denemedim. Burda pek fazla yorum yapmak istemem ama söylemeden de olmaz, namazdan daha acil ölüm kalım dışında ne işi olabilir bir insanın her günde biri ölüyor değildir herhalde...

Burda bu kadar örnek ve açıklama yapmaya çalıştım yanlış ve hatalı cümleler varsa özür dilerim. Namazın geçerli olması için sadece niyetin yeterli olmayacağına sizlerde umarım kanaat getirmişsinizdir.

Namaz niyeti, kıraati, rukusu, secdesi herşeyi ile düzgün olursa tam bir namaz olur. Aralarda hızlı kılmanız gerekebilir, hata yapabilir, eksikleriniz olur, yapmanız gereken bir şeyi eksik yapmış olabilirsiniz. Her insan hata yapar. Bu namazınızın kabul olmayacağı anlamına gelmez. Eksik, hata, yanlış olabilir. Allah onları affeder namazınızı İnşaallah kabul eder. Ama hiç dikkat etmeden kendinizi düzeltmeden bunu bu şekilde devam ederseniz kabul görme konusunda sıkıntıya düşebilirsiniz. Allah hatalarımızı affetsin İnşallah düzeltmeyi nasip etsin.

Son bir küçük ve basit bir örnekle yazımı bitiriyorum. Şimdi siz bir yemek yapmaya niyetlendiniz. Herşey tamam herşeyi koydunuz. Ama bir şey eksik tuz koymadınız. O kadar özendiniz niyetlendiniz. O yemek oldumu şimdi. Tuzsuz yemeği siz beğenir misiniz. Ya da turşu yapmaya karar verin tuz koymadığınızda o sizce turşu olurmu siz ona turşu yaptım diyebilir misiniz.

 

Ferdi Korkmaz

 
Toplam blog
: 12
: 282
Kayıt tarihi
: 03.03.08
 
 

Dini konularda içerikler yazmaktayım. Kişisel websitem üzerinden içerikler yazıp paylaşımlar yapa..