Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '15

 
Kategori
Güncel
 

Namus belası

Namus belası
 

Cem Karaca çok sevdiğim bir sanatçıdır. Dün akşam sanatçının seslendirdiği “Namus Belası” şarkısını dinlerken “Namus belasına kardaş döktüğümüz kan bizim”  dizesi beni düşündürdü. 
 
Bir an gazetelerde okuduğum namus cinayetleri aklıma geldi.
 
Neydi bu namus?
 
Siz hiç düşündünüz mü bir insanın canına mal olan bu namus kelimesi ne anlama gelmektedir?
 
Türk Dil Kurumu' nun sözlüğüne göre, “Bir toplum içinde ahlak kurallarına karşı beslenen bağlılık.” olarak tanımlanmaktadır. (TDK  Sözlüğü 2005)
 
Aslında “Namus” kelimesi, anlam olarak;  kadın ve erkekler için iyi ahlaklılık, doğruluk, dürüstlük ve olumlu davranışlar olarak ele alınması gerekirken, ne yazık ki ülkemizde,  cinsel davranışlardaki ahlaki kurallara bağlılık, saflık olarak algılanmaktadır.
 
Toplumsal cinsiyet bakımından farklı olan kadın ve erkek, namus söz konusu olunca yine farklı kategorilerde yer alıyor. Kadından  utanç verici ve cinsellik içeren davranışlardan uzak durmaları beklenirken, erkekten namus bekçisi olarak rolünü oynaması isteniyor.
 
Bu cinsellik içeren davranışlardan bazıları bakirelik ve evlilik dışı ilişkilerdir. 
 
Bakirelik kızlık zarının olup olmaması ile belirlenir. Evlenmeden önce kadının bir ilişki yaşayıp yaşamaması ailesi için çok önemlidir. Kızın namus koruyuculuğu ailenin erkekleri ( erkek kardeş ya da baba ) üstlenmiştir. Ailenin kızı,  bu namus kuralına uymazsa  alnına leke hemen sürülür. “Kadının namusu erkeğin namusudur”  inanışı cinayetleri körükler durur. Töre cinayetlerinin en önemli nedenlerinden biri de bu değil mi? 
 
Ne yazık ki; kadın evlilik dışı ilişki yaşarsa “ Namuslu olmayan kadın” denmekte, sosyal kurala uymayan bu kadın ya toplum tarafından dışlanmakta ya da namus cinayetine kurban gitmektedir. Ülkemizde bu ikilem kadın için hala silinmeyen bir alın yazısı olmaya devam etmektedir.
 
Erkek evlilik dışı ilişki yaşarsa toplumun bakış açısı daha farklı olmaktadır.
 
Erkek yaparsa adı çapkın, kadın yaparsa adı or...pu...“Kadının yüzünün karası, erkeğin elinin kınası” sözü buna çok güzel bir örnek değil midir?
 
Namusu iki bacak arasında, bir külotun içinde aramaktan vazgeçmediğimiz sürece; kadınlarımız ayrımcılığın olduğu olumsuz koşullarla yaşamaya devam edecektir. 
 
Cinsiyet ayrımcığını engellemek için atılacak en önemli adım; uzun vadede eşitlik eğitiminin ilkokul sıralarından başlayarak verilmesi olur. Bürokratların yasalarda oluşan boşlukları düzeltmesi ise diğer bir adımdır.
 
Bana göre esas namussuzluk bu kara lekenin ülkemizden silinmemesidir.
 
 
feride serin
 
Toplam blog
: 8
: 367
Kayıt tarihi
: 09.09.10
 
 

Ziraat Yük Müh / Eğitimci / Felsefe Mezunu / Türk Dili ve Edebiyatı Mezunu ..