Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Namus sadece bir et parçası mı?

Namus: en çok feodal düzendeki din toplumlarının zaafıdır içi boşaltılmış sadece kadın bedenine yüklenmiş namus kavramı. Namus insanının düşüncelerinde ve ideallerinde olmalıdır.
Günümüzde ise düşünceden çok ete değer veriliyor. Genç kızlarımız akşam hava kararınca evde olsunlar. Aman namusumuza bir laf gelmesin. Hayırlısıyla baş göz edelim zihniyetiyle yetiştiriliyor hala. Bu kız evlenince bir erkeği mutlu edebilir mi? Yetenekleri ve hobileri nelerdir? Zekâsı ve düşünce yapısı gelişmiş midir? Algı ve ifadesi nasıl? Yâ da kendini ifade edebilirimi?
Kısaca namus her şeydir. Tüm değer yargılarının üstündedir.

Namus isimdir, saygınlıktır, güvenilirliktir, değerliliktir, akla gelen insanı değerli kılan her şeydir.
Toplumsal bir sorun olarak görünse de aslında günümüzde namus kavramını farklı boyutlara getirerek iyiden iyiye var olan değer yargılarında yozlaştırılıp sunmaktadırlar.
Günümüzde ise düşünceden çok ete değer verilerek kim namuslu, kim namusuz olduğunu kavramak zordur. Günümüzde ve geçmişte belli başlı kurumlarda ‘’Genelevler de‘’çalışan kadınlara hep namusuz gözü ile bakan bir toplum iken; oradan, burada eşini aldatanlardan tutunuzda, sevgilisini, nişanlısını aldatanlar ise namuslu olmaktadırlar. Görünen namusuz olurken, görünmeyen ise namuslu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Oysa namus sadece et ile bütünleşmemektedir. Hayatın her alanında ‘’yalan konuşmak, hırsızlık yapmak, başkasının malında gözü olanlar, kul hakkını yok sayanlar, işinde saygısızca davrananlar vb daha sayamadıklarımızdan da namussuzluk vardır. Namus sadece cinsel bağlamda olmamaktadır.
Yanı kısacası namus her yerde, her alanda her bireyin taşıması gereken bir kavramdır. Namus sadece bir et parçası değildir. Toplumumuzda öyle algılansa da gelişen, değişen dünyada kavramsal olarak çok şeyi anlatmaktadır.
 

 
Toplam blog
: 67
: 1093
Kayıt tarihi
: 13.09.08
 
 

Anadolu üviversitesi menzunuyum. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak  İzmirde faliyetime devam..