Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '07

 
Kategori
İlişkiler
 

Nankörlük üzerine düşünceler

Nankörlük üzerine düşünceler
 

Bakıcısını öldüren filden sonra veterinerin kolunu koparan timsah ve geçenlerde yatağın altına sıkışan yavrusunu kurtarmaya çalışırken yavrusunun sesini duyunca üzerimize saldıran 5 yıllık kedimiz bizi hayvanların nankör olduğu düşüncesine itebilir.

Osmanlı-Türkiye sözlüğünde nankörlüğün tanımının "gördüğü iyiliği unutan" olduğunu görürüz. Unutma hafıza kapasitesiyle bağlantılı olduğundan hayvanların hafiza kapasiteleri konusunda ayrıntılı bir araştırma yapmadım. Sadece balıkların hafızalarının bir olayı 3 saniye aklında tutabildiklerini okumuştum, en sadık hayvanların ise at ve köpek olduğu aklımda kalmış. Peki hafızaları güçlü olan insanların nankörlüklerine ne demeli?

İşadamlarımızdan biri bana şöyle bir olay anlatmıştı.

Bir restaruantın tuvaletinde görevli bir delikanlıya acıyan işadamımız, kendi fabrikasında bu kişiye iş vermiş. Sigortasını da yaptırarak kadroya almış ve delikanlı orada çalışmaya başlamış. Bir zaman sonra fabrikada bir grev olmuş ancak bazı işçiler fabrikanın makinalarına zarar vermek istemişler. Ellerinde demir çubuklarla makinelere hasar vermişler. Daha sonra kameralarda bu olaylar izlendiğinde bu işçilerin başındaki kişinin, daha evvel lokanta tuvaletinde çalışan kişi olduğu saptanmış.

Nankörlük konusunda daha bir çok örnekler verilebilir.

- Malını mülkünü çocuklarının üzerine yapan anne ve babaların daha sonra çocukları tarafından sokağa atılması

- İşsiz birini, bilgisine güvenerek, hiç sermaye koymadan ortak eden iş adamı, ortak ettiği kişinin diğer ortaklarıyla biraraya gelerek, o kişiyi devre dışı bırakması

- Geçim sıkıntısı çeken personeline kendi primlerinden destek veren bir amirin, bu personelinin suistimal yapması nedeniyle, kendisi hakkında görevi ihmalden soruşturma açılmasına neden olmak;

birçoğumuzun tanık olduğu olaylardan bir kaç tanesidir.

Nankörlük konusunda diyanetin sitesinden aldığım kuran ayetlerini buraya kopyalıyorum. Allah hepimizi nankörlük yapmaktan korusun.
Bakara(*) Sûresinin 57 . Ayetinde
Bulutu üstünüze gölge yaptık. Size, kudret helvası ile bıldırcın indirdik. “Verdiğimiz rızıkların iyi ve güzel olanlarından yiyin” (dedik). Onlar (verdiğimiz nimetlere nankörlük etmekle) bize zulmetmediler fakat, kendilerine zulmediyorlardı.

Bakara(*) Sûresinin 152 . Ayetinde
Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.

Bakara(*) Sûresinin 276 . Ayetinde
Allah, faiz malını mahveder, sadakaları71 ise artırır (bereketlendirir). Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez.

Nisâ(*) Sûresinin 37 . Ayetinde
Bunlar cimrilik eden, insanlara da cimriliği emreden ve Allah’ın, lütfundan kendilerine verdiği nimeti gizleyen kimselerdir. Biz de o nankörlere alçaltıcı bir azap hazırlamışızdır.

A’râf Sûresinin 95 . Ayetinde
Sonra kötülüğün (sıkıntı ve darlığın) yerine iyiliği (bolluk ve genişliği) getirdik. Nihayet çoğaldılar ve (nankörlük edip): “Atalarımız da darlığa uğramış ve bolluğa kavuşmuşlardı” dediler. Biz de, farkında değillerken onları ansızın yakaladık.

Hûd Sûresinin 9 . Ayetinde
Eğer insana tarafımızdan bir rahmet (nimet) tattırır da, sonra bunu ondan çekip alırsak, şüphesiz o ümitsiz ve nankör oluverir.

İbrahim Sûresinin 7 . Ayetinde
Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: “Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.”

İbrahim Sûresinin 8 . Ayetinde
Mûsâ şöyle dedi: “Siz ve yeryüzünde bulunanların hepsi nankörlük etseniz de gerçek şu ki, Allah her bakımdan sınırsız zengindir, övgüye layık olandır.”

İbrahim Sûresinin 34 . Ayetinde
O, İstediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür.

Nahl Sûresinin 55 . Ayetinde
Kendilerine verdiğimiz nimetlere karşı nankörlük etmek için böyle yaparlar. Bir süre daha faydalanın bakalım! Yakında bileceksiniz!

Bulunan Kayıt 32
Görünen 1 -10

sonraki
son

Not: Yanında (*) işareti bulunan sureler Medeni (Medine'de inmiş), diğer sureler Mekki (Mekke'de inm

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..