Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fütürist Ufuk Tarhan M-GEN.biz

http://blog.milliyet.com.tr/futurist

23 Ocak '09

 
Kategori
Futurizm
 

Nano Teknoloji gelecekte her şeyi değiştirecek...

Nano Teknoloji gelecekte her şeyi değiştirecek...
 

Neler Yapabiliriz?


Nano Teknoloji her şeyin temelinde

Nano, Yunanca ‘cüce’ demektir. Nano ile tanımlanan ifadeler, herhangi bir ölçünün milyarda birini gösteriyor. Örneğin; nanometre, metrenin milyarda birini (1nm =1/1000000000 m) ifade ediyor. Bu kadar küçük boyutlardaki üretim teknolojisi nicem (kuantum) fiziğinin verdiği olanaklar doğrultusunda birçok şekillerde atom ve molekülleri ucuz yollarla düzenlenmesini sağlıyor.

Uzmanlar tarafından, bir toplu iğnenin başına yerleştirilebilecek süper bilgisayarlar, insan hücresinden küçük, kanser hücrelerini, enfeksiyonları, damar tıkanıklıklarını ve yaşlılığı bile giderebilecek tıbbi nano-robot ordularının yapılabileceği belirtiliyor. Nano teknoloji sayesinde bilgisayarlar günümüzdekilerden milyarlarca defa daha güçlü olacak ve yeni tıbbi cihazların özellikleri bugün iyileştirme yöntemlerini bildiğimiz hastalıklara karşı daha etkin ve iz bırakmadan, çabuk bir şekilde uygulamamızı sağlayacak. Yeni tedavi yöntemleri bulma yönündeki umutlarımızı arttıracak, bu yeni ve çok titiz üretim metotları günümüzün kirleten üretim şekillerinin de ortadan kalkmasını sağlayacak. Moleküler üretim, isteneni çok çok daha etkin verecek (ne eksik, ne fazla), böylece kirletici maddeler oluşamayacak.

Bunlar üzerinde, ilk fikirler olarak 60`lı yıllarda ortaya çıkmış ve 90’lı yıllarda daha fazla araştırma yapılmaya başlamıştır. Yeni enerji gereksinimi ve artan çevre kirliliği bu araştırmaları hızlandırıyor. Kısa zamanda dünyada tüm mekanik üretim anlayışını ortadan kaldıracağı ve yepyeni mesleklerin doğmasına yol açacak Nano Teknoloji, günümüzde daha çok kumaş, boya ve araba sanayinde, temizlik için ve yüzey kalitesini artırmak için zaten kullanılmaya başlandı.

Her gün yeni ürünlerle tanışıyoruz. Kullandığımız araçlar, alet, edevat, giydiklerimiz; daha hafif, daha küçük olsun istiyoruz. Bunu tetikleyen de Internet oldu! Neler yapabileceğimizi fark ettiren, bilgiyi küreselleştirip, en kolay erişilir şey haline getiren; Internet oldu. "Internet bilgi çağında en tetikleyici şeydi ve tüm hayatımızı değiştirdi. şimdi sibernasyona geçtik, bizi ne değiştirecek? Genetik ve nanoteknoloji ve uzgörülü bakış açısı bizi değiştirecek ve dönüştürecek. Uzgörü de fütürizmin ön koşulu olan bir başka kavram, 'uzak, uzman ve uzlaşmacı görüş' anlamında, biraz yorumlanmış bir kelime. Önceden geleceği tahmin insanları başarıya götürüyordu; şimdi ise uzgörü insanları başarıya götürecek. 'Uzak' 20-30 yıl sonrasını tasarlamayı çalışmayı ifade ediyor. "Uzman" ise tüm tasarımların bilgi temelli olmasını olmasını simgeliyor. Her neyi tasarlamaya çalışıyorsak bu nanoteknoloji ve genetikten geçmeli. 'Uzlaşma' ise tüm toplumlar, insanlar ve bilimler arasında uzlaşmayı temsil ediyor. Mesela nanoteknoloji ve genetik arasında uzlaşma gibi. Düşünün herhangi bir ünite milyarda bir değilde binlerce defa küçüldüğünde o şeyle biz neler yapabiliriz ve bunu mesela sağlıkta kullandığımızda ne kadar faydalı şeyler üretebiliriz. Tüm bunlara baktığımız zaman gerçekten çok heyecanlı bir gelecek kurgulamamız mümkün."

"Tasarım yaparken geçmişte yaşadığımız, aldığımız bilgileri şimdilerin üstüne serip, daha iyi nasıl olabilir, diye uzakta tahminler ve hayaller kurup onun içinden bir şey çıkarıyoruz. Tasarım illa fiziksel, maddesel şeyleri tasarlamak demek değil. Pek çok alanda tasarım yapılabilir. Mesela 10 kiloluk deterjanlar kadınların en büyük kábusudur. şimdi bir sürü konsantre deterjan çıkmaya başladı. İşte nanoteknoloji her yere girmeye başladı. Gençler hálá avukatlık, mühendislik, doktorluk gibi mesleklere sıkışıp kalmasınlar; şu anda kariyer hayatındaki insanları çok büyük değişiklikler bekliyor."

 
Toplam blog
: 47
: 3437
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

Türkiye'nin ilk Fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi'nin kurucusuyum. Kurumsal, kişisel g..