Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Nano teknolojisi nedir?

Nano teknolojisi nedir?
 

Bu blog yazımda uzun zamandan beri dikkatimi çeken ve bende merak uyandıran bir konuyu yazmak istedim. Değişik platformlardan araştırıp, öğrendiklerimi, bulduklarımı sizlerle paylaşmak istedim.

Nano teknoloji nedir?

1 milimetrenin milyonda birine nanometre deniyormuş.

Nano teknoloji ise maddelerin, milimetrenin milyonda biri olarak tabir edilen boyutuna kadar inerek yeni yapı ve nitelikler oluşturmaya çalışan teknoloji dalıymış.

Bu teknolojiyi başta bilgisayar, kimya, tekstil ve gıda olmak üzere farklı sektörler uygulamaya geçmiş.

Nano teknolojiyle geliştirilen yeni nesil ürünlerin arasında üzerinde su damlası ve toz zerresi tutunamayan boyalar, çizilmeyen camlar ve yıpranmayan tekstil malzemeleri gösterilebilirmiş.

Nano gıda nedir?

Nano teknoloji ve nano parçacıklarının kullanımıyla geliştirilen gıdalara deniyormuş.

Gıdalar üzerinde moleküler boyutta gerçekleştirilen değişim renk, kıvam ve form başta olmak üzere çok farklı şekillerde kendini gösteriyormuş.

Bu teknolojiyle geliştirilen çikolatalar istenilen seviyeye kadar sıcağa dayanıklı hale getirilebiliyormuş.

Dilimlenmiş patatesler kızartılmak için yağın içerisine atıldığında yalnızca belirlenen miktarda yağı bünyesine alıyormuş. Fazla miktarda yağ patatesin içerisine işleyemiyormuş.

Yiyeceklerin kıvamı ve rengi istenildiğinde ısı ve harekete göre değiştirilebiliyormuş.

Dünya genelinde, yaklaşık bir yıldan beri başta petrol olmak üzere hammadde fiyatlarında yaşanan yükselme trendi son dönemlerde biraz hız keser gibi oldu.

Ancak özellikle petrol fiyatlarının geçen yıla kıyasla hâlâ çok yüksel seviyede bulunması gıda üreticilerinin maliyetlerinin yüksek seviyelerde kalmasına neden olduğu da göz ardı edilemez.

Uluslar arası şirketler bu sorunu aşmak için yeni stratejiler geliştiriyorlarmış.

Satış hacimlerini düşürmeden kâr hedeflerini yakalamaya çalışan şirketler bu konuda nano teknoloji ağırlıklı yeni nano-gıda ürünlere ağırlık veriyorlarmış.

Üretim aşamalarında geleneksel gıdalara kıyasla daha az gerçek hammaddenin kullanıldığı yeni nesil gıdaların aynı zamanda kişiselleştirilme özellikleri de varmış.

Kimya sektöründen, otomotive kadar çok geniş bir alanda ilerleyen nano teknoloji daha şimdiden küresel olarak çalışan 4 bin şirket ve 1.1 trilyon dolarlık büyüklüğüyle dev bir sektöre dönüşmüş.

Eğer insanlığın geleceğine bir katkısı olacaksa, insanların refah seviyelerini yükseltip, daha iyi beslenmelerine yardımcı olacaksa, hayatın her alanında kullanılmasında bir sakınca yok.

Malum, herkesin gelir durumu iyi değil. Bizlerden çok, çok yukarıda olanlar olduğu gibi, bizlerden aşağı olanlar da var. Hiç olmazsa Dünyadaki gelir dağılımına bir katkısı olur.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..