Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Nar ağacı dikim ve bakımı

Nar ağacı dikim ve bakımı
 

Nar, sulu arazide yetişen fakat ılıman araziyi seven bir güz meyvesi. Hele hele tam olgunlaştığında yemeye doyum olmaz. Sağlık yönünden de yararları saymakla bitmeyen bu meyve türkülere ve şarkılara bile konu olmuştur.

İlkbaharda açan kıpkırmızı çiçekleri çok göz alıcıdır. Gülün dikenine katlanmak gerektiği gibi nar ağacının da bakımı ve hasat zamanında dikenine katlanmanız gerekir. Zira diken batan yeriniz dakikalarca sanki bir zehirli iğne batmış gibi sızlar. Bir nar ağacının  3 veya dört ana dalı  gövdeyi meydana getirir. Fakat bu dallar aşırı yüklenme olduğu, yani nar verimi çok olduğu yıl kırılabilir. Bu dallar  eğilip durduğundan: “Nar ağacı değilem / Her gelene eğilem.” diye şarkıya konu olmuştur. Ağırlaşan dallara hasat zamanı destek dayakları verilmelidir.

Çok gevrek kök ve dal yapısına sahip olan nar ağacı, fazla soğuk havalara dayanamayarak kurur. Fakat aynı yıl diplerden çıkan yeni sürgünler yaşam savaşına devam eder. Bu nedenle “Kurudu” deyip hemen nar ağacını sökmek iyi bir davranış değildir. Zaten yeni filizler 2-3 yıl içinde tekrar meyveye döner. Yetişkin bir nar ağacı en fazla 3 m. yüksekliğe ulaşır.

Çelik veya köklü olarak dikilen yeni fidanın da meyve vermesi en fazla 4 yıl sürer. Bakımını güzel yaptığınızda her biri bir kiloyu geçen meyve almak narda hiç de zor değil. Bir çok çeşidi olmasına rağmen en çok beğenilen nar türü Devedişi ve hafif mayhoş olan Nuz Nar dır. Cided, Ülger, Kırmızıkabuk, Siyeç Narı, Ekşi Nar denilen türleri de vardır.

Ekonomik değerini erken hasat çok düşürdüğünden nar üreticileri gelirinden memnun değildir. Çünkü son yıllarda para etmemektedir.

Nar ekşisinin ise faydası saymakla bitmez. Yapımı çok zordur ve her yerde nar ekşisi yapımı bilinmediğinden çatlak veya kırık narlar değerlendirilememektedir. Oysa nar ekşisi emek verseniz hem verdiğiniz emeği çıkarır hem satışı çok kolaydır. Çünkü değerini bilenler kilosuna 30 TL yi kolayca verir.

 

NAR EKŞİSİ YAPIMI İÇİN ;

Tam olgunlaşmış narlar yatay olarak ikiye kesilir,

Bir tahta kaşık yardımıyla dış taraflarına vurularak taneler temiz kaplara biriktirilir.

Ne kadar çok tane biriktirilirse o kadar çok ekşi çıkacağından çoluk çocuk bu işe koyulmalıdır.

Biriken bu taneler temiz torbalara konularak temiz çizmelerle tepelenir ve suyu çekirdeğinden ayrılır.

Açık pembe olan bu nar suyu tülbentlerden süzülerek kaynama kazanına konur. Kesinlikle su eklenmez.

Kalın kütükler atılan ocakta bu nar suyu en az 5-6 saat kaynatılır. Ekşinin çıktığını renginin siyaha dönüşünden ve bal kıvamı aldığından anlayabilirsiniz.

Elli kilo nar suyundan ancak 4-5 kilo nar ekşisi çıktığında moraliniz bozulabilir ama lezzet bakımından piyasadakilere hiç benzemeyen bu ürün sağlığa çok yararlı olduğundan kilosu en az 30 liraya satılır ve alıcı bulur.

 

NAR FİDANI DİKİMİ

Nisan ayında beğendiğiniz narın dibinden aldığınız başparmak kalınlığındaki filizi en az iki karış uzunluğunda parçalara ayırın.

Bunların kalın uçlarını sivrilterek dikeceğiniz kadar nar çeliği hazırlayın.

Bakımı ve sürümü yapılmış tarlada aynı hizaya gelecek şekilde en az 4’e 4m aralıklarla dışarıda dört parmak kalacak şekilde bu kazıkları yere tahta bir tokmak yardımıyla çakınız.

Bu çeliklerin dibinden su geçecek şekilde ufak arklar açarak İlkbaharda haftada bir sulamaya başlayın.

Çıkan yabani otları aldığınızda Nisan sonu- Mayıs gibi bu nar çeliklerinin filizlendiğini ve iyi bir bakım, sulama ve gübrelemeyle bu fidanların yarım metreyi geçtiğini görürsünüz. Çalı gibi arsız olan nar fidanına üçüncü yılın Sonbaharında şekil verilir ve hasat almaya başlanır.

 

Diğer bir dikim şekli de köklü dikim şeklidir ki beğendiğiniz nar ağacının dibinden kazmayla köklü filiz almak hiç de zor değildir. sonbahar veya İlkbahar mevsiminde 50 cm kazdığınız çukurlara bu köklü fidanları dikip can suyunu verdiğinizde aynı sonucu alırsınız.

Her türlü ağaçlandırma, budama vs. sorularınızı blogumda cevaplandırmaya hazırım. Yeter ki ülkem yeşil olsun. 

  

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..