Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '09

 
Kategori
Bilim
 

Nar ağacımın analık içgüdüsü

Nar ağacımın analık içgüdüsü
 

Bahçemde birkaç meyve ağacı var: asma, elma, armut, şeftali, limon, mandalina, nar... Son üç yıldaki gözlemlerinden sonra geçen hafta olağanüstü bir gerçeği keşfettim: nar ağaçlarım analık güdüsüne sahipler.

Bilindiği üzere bedenimiz trilyonlarca hücreden oluşuyor. Her hücrede bir çekirdek var. Her çekirdekte 23 çift (46 tek) kromozom yer alıyor. Her kromozomda ise sarmal merdiven biçiminde bükülüp kendi üstüne büzülmüş uzun bir DNA molekülü var. Bunlardan 23’üncü kromozomun birincisi (Y) erkeklik genini taşıyor, ikincisi (X) dişilik genini. İşte analık güdüsünü doğuran gen de bu (X) kromozomunda saklı.

Ne var ki, (X) ve (Y) kromozomları birbirinden epeyce gen çalmışlar geçmişte... Analık güdüsü geni -çok sık olmasa da- hırsızlığa maruz kalmış bir gen. Bazı hayvanlardaki Y-kromozomu X’den analık güdüsünü aşırmayı başarmış. O nedenle bazı türlerde erkekler yuvayı yapar, bir dişi gibi yavruları beslerler.

Bu açıklamayı yazmamın nedeni; analık içgüdüsünün sadece insanların ve hayvanların genlerine kazınmadığı, aynı zamanda bitkilerde de analık güdüsünü doğuran analık geninin varlığına inanmamdır.

Aşağıda kendi çektiğim fotoğraflara bakınız lütfen. Kırk kadar narını topladığım ağacım, üzerinde asılı bıraktığım tek meyvesini beslemek için tüm yapraklarını yemyeşil tutuyordu. Narı (yani beslediği ve çürümesine razı olmadığı son yavrusunu) dalından kopardığımın ertesi günü tüm yapraklarını hızla sarartıp dökmeye başladı. Üzerinde tek nar bıraktığım ve aynı yaştaki diğer ağacım ise hâlâ yemyeşil olan yapraklarını besliyor özümleme yapsınlar ve son bebeğini beslesinler diye. Kabul veya kabulsüzlük sizin...
.
.
.
.
.
.
.
Günün Sözü: Bir insanın kişiliği ne ise bir çiçeğin kokusu da odur.

 
Toplam blog
: 147
: 2923
Kayıt tarihi
: 05.05.07
 
 

İngilizce öğretmeniyim, çevirmenim, dilmaçım, araştırmacıyım. / Beş kitabım var: Beynin Kimliği, ..