Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Nar Ekşisi Üretimi

Bir meyve düşünün, kendisini pek sevmem. Gel gelelim içinden bir ekşi çıkıyor, sevdiğim yemeklerin yanına bir güzel eşlik ediyor ki… İsmini buraya yazarken ağzımı sulandırıyor. Gördüğümüzde şöyle bir elimize alıp hemen akışkanlık kontrolü yapıyoruz. Nedir bu? Çocuk bilmecesi sormuş kadar oldum.

Köşemizin konuğu: “ Nar Ekşisi.”

Başta da söylediğim gibi narla pek aram yok fakat nar ekşisinin verdiği tadı, ekşiliği başka bir gıda karşılamıyor. Kendisi hassas bir üretim aşamasına sahip. Basit görmüyorum, dikkat edilmesi gereken basamakları var. Evde kendi nar ekşisini yapanlar için biraz daha basit gelebilir, sonuçta az bir miktar ve tencerede yapılan bir üretim, ki yine de emek. Fabrikada üretilen nar ekşileri ise tabi ki daha kapsamlı. Üretimde dikkat edilmesi gereken ilk ayrıntımız narların ekşi olması. Tatlı olarak geçen narlardan da ekşi tat elde edebiliriz düşüncesi doğru değil. Ekşi narlar fabrikaya kabul edildikten sonra yıkama ve ayıklama işlemlerinden geçirilirler. Ayıklama aşamasında bozuk narlar ve yapraklar ayrılır. Daha sonra parçalama işleminde narlar kabuklarından ayrılır ve parçalanıp, presleme basamağına geçer. Ardından filtrasyon işleminde, nar suyunda kalan parçacıklar ayrılır. Evaporasyon dediğimiz işlemle ise belli bir sıcaklıkta tutularak su uzaklaştırılır. Sonrasında ise dolum ve etiketleme derken, işlem tamamlanır.  “Nur topu gibi nar ekşiniz“dünyaya gelir.

Bu bahsettiğim üretim “ Nar Ekşisi” ürününe ait. Nar ekşisi sosu ise bundan farklı bir üretim aşamasından geçiyor. Yani nar ekşisi görünümünde olan ona benzer,  “nar aromalı sos”, “nar ekşili sos” gibi ürünler farklı. Etiketi düzgün okumalısınız. Şunu söylemeliyim, yeni bir yönetmelik taslağı sunuldu. Eğer kabul edilirse 1 Haziran 2021 tarihinden sonra bu tarz ürünler raflarda yer almayabilir. Bunu da birlikte takip edelim, zamanı geldiğinde ve netleştiğinde yine köşemizde yer veriririz.

Nar ekşisisi, kendisine has tadı ve ekşi hissiyle çiğköftenin yanında vazgeçilmez benim için. Bu kadar laf yaptık, kuralım mı bir “ Nar ekşisi sevenler derneği” ? Başkanı da çoktan belli, aramızda kalsın.

Not: “ Surat ekşitmeyen tek ekşi.”

Sağlıkla Kalın!

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..