Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Nar ilaç oluyor

Nar ilaç oluyor
 

Avrupa Birliği kanuni düzenlemelerine göre (ESCOP) nar henüz bitkilerle modern tedavide ilaç olarak belirlenmemiş olmasına rağmen son yıllarda yapılan 300 den fazla bilimsel çalışmalar dikkate alınarak tıp otoriteleri tarafından tedavide önerilmektedir.

 

Nar;

  • Çok yüksek antioksidan etkiye sahiptir.

  • Karaciğer için koruyucudur.

  • Sindirim sistemini korur.

  • İltihaplanmayı önleyicidir.

  • Damar sertliğine karşı etkilidir.

  • Depresyon önleyicidir.

  • Kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.

  • Kalp-damar sistemini ( Özellikle yaşlılarda) koruyucudur.

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) nar kabuğunu;

-İsal,

-Dizanteri,

-Dişeti iltihabı,

-Parazitler,

-Menopoz

için ilaç olarak önermektedir.

Narın belirtilen şifa etkisinin ihtiva ettiği polifenoller nedeniyle olduğuna inanılmaktadır. Bu polifenollerin şifa etkisi için belirli bir miktarın üzerinde olması gerekmektedir. Klinik çalışmalarda nar konsantreleri kullanılmıştır. Bu nedenle Avrupa  ülkelerinde %1,5’ dan fazla polifenoller ihtiva eden nar konsantreleri bulunmaktadır.

Avrupa’dan belirtilen nar konsantreleri temin edilebilirse, firma önerilerine göre kullanılmalıdır. Temin edilemediği takdirde nar bütün olarak kabuğu ile birlikte presle sıkılıp suyu içilebilir. Bu durumda şifa değeri tam olarak sağlanamaz, gıda desteği ve koruyucu-önleyici etkisinden yararlanılabilir. (Not: Narın kırmızı tane dizilerini birbirinden ayıran beyaz renkli ince zar atılmamalı yenmelidir.)

 

 

NAR KABUKLARINI ATMAYIN!

Nar kabuklarından çay hazırlayarak yukarıda belirtilen gıda desteği ve koruyucu önleyici etkilerden yararlanılabilir.

Narın kırmızı taneleri ayrıldıktan sonra geriye kalan dışı kırmızı içi sarı olan kısma kabuk denir. Kabuk yaş ve kuru olarak çay hazırlamada kullanılabilir.

Nar kabuğu dörde bölündükten sonra kolay kuruması için her bir kısmı bıçakla enine ve boyuna olarak derince çizilir ve gölgede kurutulur, kurumuş kabuklar küçük parçalara bölünür ve öğütülür, cam kavanozda muhafaza edilir.

Çay hazırlama:

Yaş nar kabuğunun dörtte biri veya kurutulmuş nar kabuğundan 2 çay kaşığı cezveye konur, üzerine 150 ml 70 derece sıcak su konur, 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Bu çaydan günde 1-2 defa içilebilir. Bu çay şekersiz içilebilir hoş bir lezzettedir. Arzu edilirse aroma düzenleyici olarak diğer bitkilerle birlikte çay hazırlanabilir.

(Not: Nar bünyesinde bulunan polifenoller yüksek sıcaklıkta bozunduğu için 70 derece sıcaklıkta su kullanılmaktadır. Veya; Kaynamış su fincana konur 1 dakika beklenir, üzerine nar kabukları ilave edilir, böylece de 70 derece civarında su sıcaklığı sağlanmış olur.)

 

Kaynaklar:

  1. H. Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener; Leitfaden Phytotherapie, 4. Auflage, Urban&Fischer, 2010, München.

  2. WHO-Monographie Pericarpium Granati.

 

 
Toplam blog
: 11
: 3046
Kayıt tarihi
: 16.01.16
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümü mezunuyum. İstanbul Üniversitesinde doktora yaptım..