Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '07

 
Kategori
Türk Mutfağı
Okunma Sayısı
2277
 

Narlı Tavşan veya Ördek Dolması

<ı>Malzeme:

Bir adet temizlenmiş ve kanı alınmış tavşan veya tütsülenmiş ördek.
Pişireceğiniz etin büyüklüğüne göre İki veya üç adet nar.
Yeterli adette kuru soğan (halka çekilmiş),
Baharat: Zevke göre
Mutfak demirbaşları; yağ, salça, tuz, su…

<ı>Garnitür:
Patates kızartması, haşlaması veya püresi. Yeşillik.

Hazırlık:
Tavşanı soyduktan ve yıkadıktan sonra, kanı temizlensin diye 3-5 saat kar içine, kar yoksa kaya tuzu içine yatırın.

Ördeği temizledikten sonra meşe kömüründe veya ardıç yongaları üstünde tütsüleyiniz (bk: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=74240)

Ördek dışında başka kanatlı bir av hayvanı veya kaz, hindi, tavuk da tercih edilebilir.
Örneğin; tavşan veya ördek temin edemediniz... Ne gam? Yılbaşında sevdiklerinize, aşağıdaki yolu izleyerek Narlı Hindi Dolması pişirip ikram etmeye ne dersiniz?

<ı>İç Hazırlama:

Narları taneleyin. İki veya üç çorba kaşığı nar tanesini servis tabağını süslemek için ayırın. Soğanı halka çekin. Nar tanelerini, halka soğanları az domates salçası ile karıştırıp üzerine tuz, baharat ve erimiş tereyağı ya da sızma zeytin yağı gezdirin.

Hazırlanan içe bir fincan pirinç de koyabilir; nardan vazgeçmemek kaydıyla kendi zevkinize göre iç hazırlayabilirsiniz de. İçe nar tanelenmezse elbette narlı dolma olmayacaktır. Ötesi, sizin yaratıcılığınızla sınırlı...

Elde ettiğiniz karışımı tavşanın veya ördeğin içine doldurun; iğne-iplikle dikip kapatın.

<ı>

<ı>Pişirilmesi:

İçi doldurulmuş tavşan veya ördeği yağda hafif kızartın.
Sırtı tencereye gelmişken üzerine iki su bardağı kaynar su ilave edip kısık ateşte pişirin.
Tencere dibinin susuz kalmamasına dikkat edin.

Pişmiş tavşan veya ördeği, tencereden alıp sırt üstü fırın tepsisine koyun. Üzerine, eritilmiş tereyağı, az limon suyu ve az şeker karışımlı şerbetten fırça ile sürüp üstü nar gibi kızarıncaya kadar 250 derece sıcaklıktaki fırında bekletin.

<ı>

<ı>Servis:

Fırından çıkarttığınız nar gibi kızarmış tavşan veya ördeği yine sırt üstü büyük bir kayık tabağa yerleştirin.

Dikiş ipliğini alın ve iç malzemesini hafif dışarıya akacak şekilde tabağa çekin. Yanına garnitürü yerleştirin. Tencerenin dibindeki kıvamlı et suyunu kaşıkla etin ve garnitürün üstüne gezdirin. Kenardaki nar tanelerini zevkinize göre tabağa serpiştirip yeşillikle süsleme yapın.

Sunmaya hazır kayık tabağı, yemek masanın ortasına Sofranın Padişahı sıfatıyla konuşlandırın.

Bu yemeğin yanında herhangi bir şarap tavsiye etmeyip seçimi sizin tecrübelerinize ve zevkinize bırakıyoruz.

Afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Canımcım gerçekten kaliteli yaşamın gerektirdiği bir tarif sunmuşsun.Biz senin gibi ava mı çıkıyoz .Ancak sazlıklardan havalanan bir ördeği İlhan irem kardeş bulur.Şaka bir yana ördek bulamayanlara tavşan gönderebilirim örneğin.Kürkçülerde dolaşsam .ve labaratuvarlarda .Hay ellerin dert görmesin .Ne olur kızma Vallahi şaka .Ama avcılar tuttukları ördekleri tavşanları gerçekten pişirmek yüzünden heder ediyorlar.Bu işi iyi bilmek gerek ilk kez böyle bir tarif aldım.Bir gün elbet bir ördek bulurum .Ördeğe nar yedirsek ? yine narlı ördek olur fazla uğraşmayız de mi?Uslubumu affet ne edeyim deliyim işte .Paylaşımınla bana renk kattın.Sakın kızma oldu mu şakaydı işte ..

ütopik 
 28.11.2007 17:58
Cevap :
İçtenlik dolu bu müstesna mesaj için teşekkürler ütopik. Beni onurlandırdın. Çözümsüzlük yok... Ördek bulamazsan tavşan, onu da bulamazsan marketten tavuk; bence en iyisi yılbaşında orta boy bir hindi... Şimdiden afiyetler olsun sana ve Narlı Hindiye Davet edeceğin dostlarına. Masanın altından çağırsanız da olur. Esen kalın.  28.11.2007 22:20
 

Yazıyı ağzım sulanarak okudum ama ördek hiç bir yerde satılmıyor ki! Ördeği nerden alırız..

Ali Gülcü 
 26.11.2007 16:45
Cevap :
Belki bir avcı arkadaşınız vardır... kısmetinize tavşan da olabilir ördek de. Yoksa hiç önemli değil; marketten bütün tavuk alın ve Narlı Tavuk Dolması yapın. Ya da yılbaşında Hindi ile deneyin. Afiyet olsun. Esen kalın.  26.11.2007 22:23
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 141
Toplam yorum
: 246
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 894
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster