Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '07

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Narlı Tavşan veya Ördek Dolması

<ı>Malzeme:

Bir adet temizlenmiş ve kanı alınmış tavşan veya tütsülenmiş ördek.
Pişireceğiniz etin büyüklüğüne göre İki veya üç adet nar.
Yeterli adette kuru soğan (halka çekilmiş),
Baharat: Zevke göre
Mutfak demirbaşları; yağ, salça, tuz, su…

<ı>Garnitür:
Patates kızartması, haşlaması veya püresi. Yeşillik.

Hazırlık:
Tavşanı soyduktan ve yıkadıktan sonra, kanı temizlensin diye 3-5 saat kar içine, kar yoksa kaya tuzu içine yatırın.

Ördeği temizledikten sonra meşe kömüründe veya ardıç yongaları üstünde tütsüleyiniz (bk: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=74240)

Ördek dışında başka kanatlı bir av hayvanı veya kaz, hindi, tavuk da tercih edilebilir.
Örneğin; tavşan veya ördek temin edemediniz... Ne gam? Yılbaşında sevdiklerinize, aşağıdaki yolu izleyerek Narlı Hindi Dolması pişirip ikram etmeye ne dersiniz?

<ı>İç Hazırlama:

Narları taneleyin. İki veya üç çorba kaşığı nar tanesini servis tabağını süslemek için ayırın. Soğanı halka çekin. Nar tanelerini, halka soğanları az domates salçası ile karıştırıp üzerine tuz, baharat ve erimiş tereyağı ya da sızma zeytin yağı gezdirin.

Hazırlanan içe bir fincan pirinç de koyabilir; nardan vazgeçmemek kaydıyla kendi zevkinize göre iç hazırlayabilirsiniz de. İçe nar tanelenmezse elbette narlı dolma olmayacaktır. Ötesi, sizin yaratıcılığınızla sınırlı...

Elde ettiğiniz karışımı tavşanın veya ördeğin içine doldurun; iğne-iplikle dikip kapatın.

<ı>

<ı>Pişirilmesi:

İçi doldurulmuş tavşan veya ördeği yağda hafif kızartın.
Sırtı tencereye gelmişken üzerine iki su bardağı kaynar su ilave edip kısık ateşte pişirin.
Tencere dibinin susuz kalmamasına dikkat edin.

Pişmiş tavşan veya ördeği, tencereden alıp sırt üstü fırın tepsisine koyun. Üzerine, eritilmiş tereyağı, az limon suyu ve az şeker karışımlı şerbetten fırça ile sürüp üstü nar gibi kızarıncaya kadar 250 derece sıcaklıktaki fırında bekletin.

<ı>

<ı>Servis:

Fırından çıkarttığınız nar gibi kızarmış tavşan veya ördeği yine sırt üstü büyük bir kayık tabağa yerleştirin.

Dikiş ipliğini alın ve iç malzemesini hafif dışarıya akacak şekilde tabağa çekin. Yanına garnitürü yerleştirin. Tencerenin dibindeki kıvamlı et suyunu kaşıkla etin ve garnitürün üstüne gezdirin. Kenardaki nar tanelerini zevkinize göre tabağa serpiştirip yeşillikle süsleme yapın.

Sunmaya hazır kayık tabağı, yemek masanın ortasına Sofranın Padişahı sıfatıyla konuşlandırın.

Bu yemeğin yanında herhangi bir şarap tavsiye etmeyip seçimi sizin tecrübelerinize ve zevkinize bırakıyoruz.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..