Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

20 Haziran '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Narsist kişilik yapısı

Narsist kişilik yapısı
 

alıntıdır.


Komünizm, sosyalizm, kapitalim, liberalizm… vb.

Yukarıda saydığım “–izm”lerin hepsi birbirleri için tehlikelidir. Bunların dışında ve içeriği de bunlardan farklı olan bir “-izm” vardır ki tüm insanlık için tehlikelidir.

NARSİZM adı verilen bu kavram adını Yunan Mitolojisine dayanan bir öyküden alır.

Öyküye göre NARCİSSOS adlı bir genç kendisinde âşıktır. NARCİSSOS adlı bu genç adam her gün gider ve gölün suyuna yansıyan görüntüsünü hayranlıkla seyredermiş. Yine böyle görüntüsünü seyrettiği bir günde âşık olduğu görüntüsünü yakalamak için suya atlamış. Ve sonunda boğularak ölmüş. İşte NARSİZM sözcüğünü bu öyküden alır. Kısaca, kendisine âşık demektir.

Bu kişilik özelliğine ilkel toplumlarda kabile reislerinde, modern toplumlarda ses sanatçılarında, sahne sanatçılarında, yazarlarda… vs. rastlanır. Ancak bazı siyasi liderlerde özellikle de diktatörlerde çok sık rastlanır. Dahası hastalık boyutunda olup çevreye zara verdiği görülür. Örneğin NAPOLYON bunlardan biridir. Napolyon aslında kısa boylu, kadınsı bedenli, aşağılık duygusu içinde kıvranan biridir. Diktatörler üzerinde yapılan araştırmalar, bu diktatörlerin çoğunda var olan aşağılık duygusunun kitle psikolojisi etkisiyle saldırgan bir ruh haline dönüştüğü gözlemlenmiştir.

Liderlerin narsist bir kişiliğe bürünmesinde çevrelerinin çok büyük etkisi vardır. Liderlerin çevresinde bir dalkavuk halkası oluştururlar. Lider ne derse doğrudur. Her söylediğini alkışlarlar. Gazeteciler, televizyoncular hep gözünün içine bakarlar. Manşetler onun için atılır. Köşe yazılarında hep o övülür.

Narsist bir lider her şeye kendisi karar verir. Çünkü her şeyi kendisi bilir (!). örneğin, ekonomisttir, mühendistir, sosyologdur, öğretmendir, ebedir, hemşiredir, yargıçtır, avukattır… Her şeydir, her şey!

O kendisini dünyanın merkezinde görür asla yanlış yapmaz (?). Eleştirilemez, kendisi gibi düşünmeyenleri vatan hainliği ile suçlayabilecek kadar ileri gider. Mitolojideki NERGİS çiçeği gibi hep suyun üstüne çıkar. Baktığı her suda kendi görüntüsünü arar. Bulamayınca öfkelenir. Öfkelenince de kırıcı ve yıkıcı olur.

Böyle narsist bir kişi artık hastadır. Hasta olunca da pek kusuruna bakılmaz.

  

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..