Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '12

 
Kategori
Uzay
 

NASA Merkür Gezegeninde su bulunduğunu açıkladı!

NASA Merkür Gezegeninde su bulunduğunu açıkladı!
 

İnsanoğlu hep merak etmişti, bizi yaşadığımız dünyanın dışında başka yaşam kaynağı olan gezegen var mı?

İşte İnsanoğlu’nun bu merakı yavaş yavaş giderilmeye başlandı.

Evet, bizim dışımızda da yaşam belirtileri varmış!

Güneş Sistemi’ndeki gezegen dizilişinde ilk sırada yer alan Merkür’de tüm dünyayı şaşırtan bir keşif yapıldı. NASA, yaptığı açıklamada Güneş’e en yakın olan ve yüzeyindeki sıcaklık 427 dereceye kadar çıkan Merkür’de, su olduğunu açıkladı.

NASA, tüm dünyayı şaşırtan bir açıklamada bulunarak; “Güneş’e en yakın olan gezegende katı halde su bulunuyor. Hem de çok yüksek miktarda.”

NASA’dan yapılan açıklamada, on yıllardan beri süren belirsizlik sona erdi ve Güneş Sistemi’nin en sıcak ikinci gezegeninde buz halinde su olduğu kesin olarak açıklandı (En sıcak gezegen Venüs).

NASA, Messenger uzay aracının yaptığı analizler sonucunda, Merkür’ün Güneş ışınlarından mahrum kalan kuzey kutbunda yüksek miktarda su bulunduğunu belirtti. Yapılan keşif, Merkür’de yüksek miktarda organik materyaller bulunma olasılığını da artırmış.

Gezegendeki su miktarının, 100 milyar ile 1 trilyon ton arasında olabileceği ifade ediliyor. Messenger, Merkür’ün 85 derece kuzey enleminde büyük miktarda katı halde su gözlemlerken, 65 derece kuzeyde ise daha az miktarda donmuş su kütleleri tespit emiş.

Merkür’ün hiç Güneş ışını almayan kutup bölgelerindeki sıcaklık -370 dereceye kadar inebiliyor.

NASA’nın Messenger görevinde yer alan yetkililerden Gregory Neumann, elde edilen kesin bulgular sonucunda, gelecek aylarda uzay aracının su bulunan bölgelere odaklanacağını söylüyor.

Merkür’de su bulunmasına ait araştırma, Science dergisinin açıklamanın yapıldığı gün çıkan sayısında yer aldı. Bilim insanları, Merkür’ün güney kutbunda da buz bulunduğuna inanıyor. Ancak Messenger’ın Merkür’ün etrafında izlediği yörünge, şu ana kadar gezegenin güney kısımlarını detaylı olarak incelemesine olanak vermiyormuş.

Messenger, 2014 ve 2015 yıllarında Merkür’e daha fazla yaklaşacak ve tahminen 2015’te yakıtının tükenmesiyle Güneş ve Merkür’ün çekim kuvveti nedeniyle dağınık bir rota izlemeye başlayacak. Çekim gücü sayesinde Merkür’e daha da yaklaşacak olan uzay aracı, böylece güney kutup bölgelerin de yakından inceleyebilecekmiş.

Mars ve Ay'ın ardından Merkür'de de suya rastlanması, bilim dünyasında büyük heyecan yaratırken, Güneş Sistemi'nde suyun aslında yüksek miktarda bulunduğunu gözler önüne seriyor.

Çağ Üniversitesi Uzay Gözlem ve Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi olan Arif Solmaz, ntvmsnbc'ye şu yorumda bulunmuş:

"Yerden ve uzaydan yaklaşık 50 yıldır Güneş Sistemi'ni keşfediyoruz ve belki de şu sıralar bu keşiflerin altın çağını yaşadığımızı söyleyebiliriz. Gün geçmiyor ki yeni bir keşif yapmayalım veya herhangi bir yerden yeni bir haber almayalım. Geçtiğimiz haftalarda Mars, birkaç gün önce Satürn ve sistemi, bugün Merkür, yarın da belki de Jüpiter’den bizleri şaşırtan yeni keşifler gelecek. Yeni bilgileri aldıkça kendi evimizi ve sistemimizi daha iyi tanıyoruz ve taşlar biraz daha yerine oturuyor.

Merkür'de suyun bulunması hem şaşırtıcı hem de önemli. Merkür'ün Güneş'e en yakın gezegen olduğunu ve gündüzleri yüzlerce derece sıcaklıkta kavrulduğunu biliyoruz. Geceleri bu sıcaklık değeri eksi rakamları gösterse de atmosferi olmayan gezegenin yüzeyi Güneş'ten gelen aşırı yoğun radyasyondan dolayı harap bir halde diyebiliriz.

Ancak eksen eğikliğinden dolayı kutuplarında hiçbir zaman Güneş'i görmeyen bu bölgeler şimdiye kadar hep dikkatimizi çekmişti. Bugün buralarda suyun izine rastlamak, Mars'ta şu sıralar artık eskiden yüzeyde nehirlerin aktığını ve bunların kuşkuya yer bırakmayacak şekilde açıklandığını görmek bizleri şu noktaya getiriyor: Su, Güneş sisteminde yaygın olarak bulunuyor olabilir ve belki de Güneş Sistemi'nde dünyadan başka bir yerde bir yaşam formuna rastlayabiliriz."

NASA’nın açıklamasının ardından New York Times’a konuşan ABD’nin California Üniversitesi’nden David Paige, “İnsanlar bunun hakkında şaka yapardı. Ancak bu görüldüğü gibi hiç de delice değil” diyerek, yapılan bilimsel çalışmaların geldiği aşamayı açıklıyor.Merkür’de su bulunup bulunmadığı, en az 20 yıldır bilim dünyasında büyük tartışmalara neden oluyordu.

Space.com’un verdiği bilgiye göre, 1991 yılında Dünya’nın yörüngesindeki astronotlar gezegene radar sinyalleri göndererek kutup bölgelerinde su bulunup bulunmadığını anlamaya çalışmış. 1999 yılında, benzer bir çalışma yapılarak, Porto Riko’daki Arecibo Gözlemevinden güçlü mikrodalgalar Merkür’e yollanmış. ABD’nin New Mexico eyaletindeki Very Large Array radyo astronomi gözlemevi, gezegende buz halinde su olabileceğine işaret etmişti.

Daha sonra sıra Messenger’a geldi. Uzay aracı, Mart 2011’de Merkür’e en yakından inceleme şansı bulan insan yapımı uzay aracı oldu. NASA ayrıca, gezegenin kutup bölgelerini incelemek için yükseklik ölçme amaçlı lazer deneyleri yaptı. Lazer zayıf olmasına rağmen, parlak buzlu bölgelerin Merkür’ün karanlık bölgelerinden ayırt edilmesini sağlayamaya yeterliydi.

Merkür’de su olduğunu kesin olarak ortaya koyan Messenger, buz halindeki suyun büyük bir kısmını oluşturan hidrojeni de nötron spektrometresi sayesinde tespit etmiş. Sıcaklık ölçümleri ise uçucu materyallerin buz içinde saklı olduğunu gösteriyormuş.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..