Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '07

 
Kategori
Uzay
 

NASA mı haklı ben mi?

NASA mı haklı ben mi?
 

NASA, 8 Ocak 2004 tarihli bülteninde, dünyada yaşamın başlaması konusunda bir bor madeni türevi olan kolemanitin anahtar rol oynamış olabileceğini belirtiyor.

NASA Astrobiyoloji Enstitüsü tarafından desteklenen ve buraya üye Florida Üniversitesi araştırmacılarınca gerçekleştirilen çalışmada, kolemanitin Death Valley’de bulunduğuna işaret ediliyor.

İnternette arama yaparken bu bülteni ilk fark ettiğimde, o sıralarda bor madenleri ile ilgili “bor madeni ve sağlık turizmi”, “bor spreyi dünyayı kurtarabilir” gibi yazılarım da olduğu için konu hemen dikkatimi çekti ve kolemanitin asıl kaynağının Türkiye olduğunu belirten ilk yazımı Ocak 2006’da yayınladım.

Sonrasında da çeşitli şekillerde konuyu duyurmaya çalışmama rağmen henüz bir sonuca ulaşamadım.

Ülkemizin tanıtımı adına çok önemli sonuçlar doğurabilecek bu konunun, özellikle kolemanit yatakları olan ve işletilen Balıkesir, Bursa, Eskişehir ve Kütahya illeri tarafından da değerlendirilmesi gerekir.

Önce sorumu sorayım: NASA, bültenlerinde, kolemanitin yeri olarak Amerika’yı işaret etmiş. Ben ise Türkiye’yi işaret ediyorum. Çünkü en fazla kolemanit ülkemizde bulunuyor. Peki o zaman, dünyada ilk biyolojik yaşamın başlamasında kolemanit anahtar rol oynadı ise, yaşam Amerika’da mı başladı Türkiye’de mi?

Konunun detaylarına gelince:

İşte ayrıntılar:

Yaşamın başlangıcını oluşturan malzemenin uzaydan geldiğine inanılır ancak şimdiye kadar uzay tozunda mevcut olan organik moleküllerin, dünyada nasıl olup da yaşamı başlatacak bir genetik yapıya dönüştüğü çözülemiyordu. NASA tarafından desteklenen Florida Üniversitesi araştırmacıları, bir Bor madeni türevi olan Kolemanit’in, uzaydaki toz bulutlarında mevcut organik moleküllerin, dünyada yaşamı başlatacak genetik yapıya dönüşmesine yardımcı olduğunu tespit ettiler.

Yayınladıkları makalede, Kolemanit’in bulunduğu yer olarak Amerika’da bir bölge olan Death Valley işaret ediliyor. (Yazının orjinali bu linkte: http://www.nasa.gov/lb/home/hqnews/2004/jan/HQ_04016_borax_prt.htm)

İşte konunun Türkiye’yi ilgilendiren kısmı da burada ortaya çıkıyor. Çünkü dünyanın en büyük Kolemanit yatakları Türkiye’de bulunuyor. Bulunduğu iller ise: Bursa, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir.

Ertuğrul Şahin.

Turizm araştırmacısı ve yazar. sahinertugrul@hotmail.com

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..