Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Nasıl 15kg verdim? Kilo verme hakkında sihirli ipuçları!

Nasıl 15kg verdim? Kilo verme hakkında sihirli ipuçları!
 

Kilo vermek hayal değil


Kilo günümüzün önemli sorunlarından birisidir ve pek çoğumuz bu sorunla başa çıkamayacağımızı düşünüp endişeye kapılırız. Halbuki Prof. Canan Karatay'ın da önerdiği gibi şekeri bırakmak kilo verme serüvenine muhteşem bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir. Gerisi ise çorap söküğü gibi gelecek ve haftada 1kg incelmek sizin için bir hayal olmaktan çıkacaktır. Benim 15kg kadar incelmemi sağlayan püf noktalarının ne olduğunu merak ettiğinize eminim.

Şekerli gıdaları tamamen hayatından çıkarmak en önemli kurallardan birisi. Şekerli gıdaların tatlıların böreklerin ve çöreklerin ne derece cezbedici olduğunun farkındayım. Ama bunlara hayır demek sandığınız kadar zor değil. Yani abur cubur, tatlı, meşrubat gibi gıdalara hayır dememiz gerekiyor.  

Meyve, vitamin ve mineralce zengin, dogal ve faydali bir gida oldugu icin az olmak şartıyla
tüketilebilir. Ama fazla meyve yememek lazım cunku meyve de diger sekerli gidalar gibi doyurmama, hatta tam tersine aciktirma ve kilo aldirma etkisine sahiptir. Glisemik indeksi
yuksek olan kuru meyve ile taze sikilmis meyve suyu gibi gidalari da tuketmekten kacinmalısınız. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek yemekte bu işin anahtarlarından birisi. Hamur isi tamamen yasak degil, yani asiriya kacmadan yiyebilirsiniz. Çünkü hamur isi karbonhidrat iceriyor ve vucuda enerji veriyor. Sebze yemeklerini ve salatayi da bol bol yemelisiniz. Eti tamamen kesmemekte fayda var. Bazen sebze yemegi, bazen et yemegi tuketerek dengeli bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.

Kilo verme yontemlerinden bahsederken aldigimiz kaloriyi minimize edip yaktigimiz kaloriyi maksimize etmemiz gerektigi sık sık soylenmektedir. Peki az kalori alırken aynı zamanda  aldığımız besinin degerini artırmamız etmemiz gerektigi de yeteri kadar vurgulaniyor mu? Besinleri bu kistasa gore de siniflandirmak gerekmektedir. Soz konusu kistasa gore sebzeler en degerli besinken sekerli gidalar en değersiz besindir. Kilo vermek istiyorsak seker tuketimini sifira cekip sebze tuketimini artırmalıyız. Yuksek kalorili fast foodlar yerine sebze yemeklerini tercih etmeli, tatli yerine salatayi bol bol tuketmeliyiz. Kilo vermek icin sekeri kesip sebzeye agirlik vermek yeterli, kibrit kutusu hesabi yapan diyetlere gerek yok yani.

Şimdi yazımı üç tane pratik püf noktasıyla noktalamak istiyorum...

Uykusuzlugun istahi artirdigi bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir [1]. Yani asiri kafein tuketimi de uykusuzluğa sebep olarak dolayli yoldan istahi artiriyor.

Spor sonrasi sut icmek vucudun protein ve diger besin maddeleri eksigini kapattigi icin cok faydalidir. Ama spor disinda fazla sut icmek dogru bir sey degil. Cunku sütün kalorisi de azımsanmayacak değerlerdedir. .

Eger is icabi ya da spor icabi cok kalori harcayan birisi degilseniz, aksam yemegini kaldirmak da kilo vermek için  iyi gelecektir.


[1] Patel, Sanjay R., and Frank B. Hu. "Short sleep duration and weight gain: a systematic review." Obesity 16.3 (2008): 643-653.

 
Toplam blog
: 6
: 442
Kayıt tarihi
: 20.10.15
 
 

 Bilkent Universitesi Elektrik-Elektronik Muhendisligi mezunuyum. Sonra TED üniversitesinde akademi..