Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Nasıl beslenmeli

Dün akşam bir televizyon kanalında bir kardiolog ile “nasıl beslenmeli” konusunda bir sohbet vardı. Doktor, kesinlikle et, yumurta, yağ ve genellikle hayvansal ürünler ve şeker veya tatlı yemeyin diyor. Ot, meyva gibi şeyler yeyin, ot ve meyva oranı da ikiye bir olsun diyor. Yani iki ölçü sebze yerseniz bir ölçü meyva yeyin ve meyvalar da az şekerli olsun mesela üzüm, incir, muz gibi çok şekerli olanlardan az yeyin diyor. Et, yumurta, tatlı gibi şeyler sadece kalp için değil aynı zamanda ve belki daha çok kanser açısından da çok zararlı veya tehlikeli diyor. Kendisi hemen hemen sadece ot ve meyve türü şeyler yiyormuş, hayvansal ürünleri çok az, yağı ise hiç yemiyormuş, kendi ifadesiyle ben “sıfır yağ” yiyorum diyor.

Ben bu doktoru tanıyorum. Taaa 1980 senesinde ve takip eden yıllarda kendisine check up maksadıyla üç dört defa gitmiştim. O zamanlar daha 30 yaşlarında gencecik bir doktordu. Aradan 32 sene geçtiğine göre şimdi 62 yaşlarında olması lazım. Dün akşam baktım 48 -50 ancak gösteriyordu. Belki de yaptıkları doğru.

Doktorun beslenme konusundaki görüşleri genel olarak ve esas olarak şuna dayanıyor. Diyor ki, milyonlarca sene evvel, onbin sene evvel, beşbin sene evvel veya üçbin sene evvel atalarımız nasıl besleniyordu. Onlar ot ve meyva yiyordu, avlanmak çok zor işti onlar ise insan tabiatı icabı kolay olan yoldan ot ve meyva ile besleniyorlardı diyor. Bir de üç fotoğraf gösterdi, aslanın dişleri, ineğin dişleri, bir de insanın dişleri. İnsanın dişleri ot yiyen ineğin dişlerine benziyor, et yiyen aslanınkilere değil. Demekki diyor doktor, insanın fizyolojik yapısı da ineğinki gibi ot yemeye uygun.

Aklıma bir kaç soru geldi..

1) Beslenme hususunda atalarımız olan maymunları, şempanzeleri, homo sapienleri, ilk insanları örnek alacaksak onlar otları tencerede pişirmeden çiy yiyorlardı. Keza inekler de öyle. Biz de mi öyle yapalım, otları hep çiy mi yiyelim?

2) İlk insanlar hep ot ve çok az et yiyorlar dı da, böyle yaparak kaç yıl yaşıyorlardı. Diyelim ki ilk insanlar ancak 30 - 40 yıl yaşıyorlardı ise o zaman belki onlar da yanlış besleniyorlardı?

3) Seneler geçtikçe ilim, irfan,tıp, medeniyet ilerliyor. Acaba ilk insanların bildiği, yaptığı mı doğru, yoksa 20.yüzyıldakiler mi daha çok biliyorlar ?

4) Diyelimki insanların yapısı (en azından diş yapısı) ineklerinkine benziyor ve insanlar da inekler gibi sadece ot yiyor. İneklerin vucudu yedikleri otu yine ete ve yağa çeviriyor. Bizim yapımız ineklerinkine benziyorsa bizim vucudumuzun da yediğimiz otları ete ve yağa çevirmesi lazım. Demekki bu yağdan kaçış yok.

5) İnek yediği otları pişirmeden yiyor, meyva yemiyor, et yemiyor, çünkü o inek. Biz inek miyiz?

A. Adnan İnal

28 Ocak 2012 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..