Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Nasıl bilgisayar alınır?

Nasıl bilgisayar alınır?
 

Bilgisyaar Nasıl Alınır


Merhaba,

şu sıralar bilgisayar almak isteyenler için belki yardımı olur diye bir yazı yazayım istedim. Bildiklerimiz paylaşayım istedim. Şimdi...Bilgisayar mı almak istiyorsunuz? O zaman işin püf noktası ne yapmak istediğinizi biliyor olmak. Bu neden önemli biliyor musunuz? Çünkü birçok insan aslında hiç ihtiyacı olmadığı halde, kullanmayacağı ya da kullanamayacağı halde ihtiyacının üzerinde bir makine alıyor. Bunu bilerek yapanlara sözüm yok tabi, benim istediğim, farkında olmadan bunu yapanlar için bir paylaşımda bulunmak. Belki fazladan verdikleri paraları tasarruf edebilirler. Bu yazının amacı bilgisyaar toplamak değil tabi, amaç bir bütçe planlarken hangi parçalara ne kadar önem vermeniz gerektiği konusunda bir bilgilendirme yapmak ve ortalama bir fiyat söylemektir.

Şimdi aşağıda bazı bilgisayar alma nedenleri sıraladım. Size hangisi uyuyorsa onu değerlendirebilirsiniz.

Eve bir makine alayım internete bağlanayım yeter diyenlerdenseniz:

Şu an piyasada 500 - 900 TL arası birçok masaüstü model var. Eğer amacınız word, excel kullanmak, fotoğraf bakmak ve internete girmek gibi standart bir kullanım yapmak ise o zaman bu miktardan fazlasını vermenize hiç gerek yok. Birçok teknoloji firmasında bu fiyatlar arasında tam olarak ihtiyacınızı karşılayabilecek makineler var.

Ben oyun tutkunuyum diyenlerdenseniz:

Oyun endüstrisinin geldiği nokta ortada. Artık oyunlar DVD ler içerisinde çıkıyor. Çok yüksek kapasiteli yazılımlar oluyorlar artık. Tabi burada hemen belirteyim, oyundan kastımız bilgisayarda fal bakmak, pişti oynamak, tavla atmak falan değil...COH gibi oyunlardan bahsediyoruz. Bu durumda alacağınız bilgisayarda 4 donanım diğerlerine göre çok daha önemli. İşlemci, Anakart, Ekran Kartı ve Ram. Eğer bütçeniz sağlamsa öncelikli olarak bu parçalar için hesap yapın. Artık piyasada 1-2 GB civarında GDDR3 ve GDDR5 ekran kartları var. Performansları çok iyi. DVI ve HDMI destekli olabilen bu kartlar ile uyumlu çalışabilecek güçlü bir anakart ve bir de seriyi tamamlayan işlemci aldığınızda yüksek performans gerektiren oyunlarda sorun yaşamazsınız. Sadece bu 4 parça için 1200 - 3000 TL arası bir bütçe ayırabilirseniz performansı iyi olan bir makine alabilirsiniz. Donanım seçenekleriniz de geniş olur.

Ben yazılım geliştirmek, program yazmak istiyorum oyun ile işim olmaz diyenlerdenseniz:

Eğer oyunlar ile işiniz olmayacak ise öncelikli olarak ekran kartı performansını biraz daha aşağı çekebilirsiniz. Yazılım yapmak tabi seviye seviye bir konudur, geliştireceğiniz yazılımın cinsine göre donanım gerekebilir, yukarıdaki oyun makinesinden daha ciddi donanımlar da gerekebilir ama ben burada stndart bir yazılım makinesini söyleyeyim size. Visual Studio .NET 2008, MSSQL Server, IIS, Photoshop, Windows 7 Pro veya Ultimate, Java Runtime, Eclipse veya JIdea gibi platformlar kuracaksanız ve bu platformlar üzerinde çalışan yazılımlar yapacaksanız Sabir Disk, Ram, İşlemci gibi kriterler çok önemlidir. Bu sefer de bu parçalara önem vermelisiniz, bütçenizi bu parçalara göre dağıtmalı, planlamalısınız. Diğer parçalar önemsizdir demiyorum tabi kesinlikle ama bu parçaların yazılım geliştirilen makineler için kıymeti daha yüksek olur. DOlayısıyla 1500-3000 TL arasında değişik ölçeklerde makineler toplayabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur. Soruları olan olursa memnuniyetle yanıtlayabilirim.

Sevgiler.

 
Toplam blog
: 142
: 1570
Kayıt tarihi
: 17.03.09
 
 

İnternet ve bilişim teknolojileri konularına ilgi duyan, yenilikleri takip eden ve bu yenilikleri pa..