Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Nasıl bir gıda güvenliği?

Son yıllarda dünyadan biraz geriden takip etsekte bir gıda güvenliği mevzusu sonuçta ülkemize girmiş bulunmakta.. Evet sağlıklı toplum için yediklerimiz ve içtiklerimizin güvenli olup olmadığını bilme ve güvenli gıda tüketme hakkı vardır. Dünya nüfusunun artması gıda ihtiyacı çıkarmasına rağmen kapital sermaye teknoloji ile birlikte birim alandan fazla verim alma yöntemlerini araştırmaya yöneldi ve bunu sonunda buldu hibrit çeşitler ve sonrasında GDO ürünler ortaya çıktı.

Hibrit tohumlar sağlıklı olsalarda üretimde gerekli artışlar sağlanamamıştır. Çünkü hastalıklar ve toprak şartları istenilen verimi sağlamadı. Ayrıca burada verimden çok elde edilmek istenilen rantın büyük olması buradada önemli olan bu idi. İlk olarak soya fasulyesi, sonra mısır, pirinç ve diğerleri gelecek. Çünkü toplumları tüketim haline getiren bu sistem tüketmek için yaratıldı. Ne kadar uzak durmaya çalışsanda 2050'li yıllara doğru mecburen tüketmek zorunda kalacağız. Çünkü ülkemizde yaşayan halkı beslemediğimiz kadar üretmediğimiz sürece bu ürünleri ithal edeceğiz.

Bakanlığımız gerekli yönetmelikleri çıkardı fakat bunların denetimleri ve ülkeye girişleri kontrolü iyi yapılmalıdr. Ayrıca gıda güvenliğ konusunda gerekli yönetmelikler olmasına rağmen denetimlerin çok iyi yapılması gerekirse bakanlığın bu işle ilgili taşra teşkilatlarında işin ehli insanlardan oluşan birimler kurmalıdır.

2004 yılında avrupada globalgap olan sistem ülkemizde iyi tarım uygulamaları olarak uygulanan sistemde 2 yıl danışmanlık yaptım. Fakat üretici kesiminde büyük yankı oluşturmadı. Çünkü halkın sağlıklı üretim yapmadan önce girdi pahalılığı ile ilgili ciddi problemleri ve üretim süreçinde yetersizlikleri vardı hala devam ediyor ama önemli olan 75 milyon nüfusun 2050 yılında 90 milyonu bulacağı ve bu insanların nasıl besleneceğini ve halkına güvenli gıdanın teminini sağlamak zorundadır.

Bu süreçte en çok görev biz mühendis ve veteriner hekimlere düşmektedir. Fakat bu süreçte konu hakkında bilgisi olmayan herkesin konuşması halkın beyninde teredütler oluşturmaktadır..

 

 
Toplam blog
: 10
: 595
Kayıt tarihi
: 12.03.13
 
 

Merhabalar, 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Ziraat Mühendisi olarak mezun o..