Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Nasıl insan olduk?

Yaşamak balık için yüzmek, kelebek için uçmak ve kertenkele için sürünmek demektir. Hayvanın hayvanca yaşaması ne kadar gerçekse insanın insanca yaşaması ve yaşamak istemesi o kadar doğaldır. İnsan birden bire insan olmadı. Belli süreçlerin, mücadelelerin, deneyimlerin ve uğraşların sonunda bu aşamaya geldi. İnsanın insan gibi yaşaması ne demektir? Bu sorunun yanıtı doğadadır.

Cevabı; doğmadan önce, yaşarken ve öldükten sonra bütünleşmek zorunda olduğumuz evrenin içindedir. Başlangıçta hayvan gibi yaşamak zorunda olduğu insana kendisi dışında kimse “neden böylesin” diye soru sormadı. İlk insanlar doğal mağaralarda yaşarken, avlanırken ağzından çıkardığı seslere anlamlar yükleyerek beli işaretlerle destekleyip konuşma dilini ortaya çıkarmışlar. Böylece insan olmanın ilk adımını atmış oldular. Avlanmanın gerektirdiği göçebelik hayattan yerleşik düzene tarım devrimi ile gerçekleşti. Ağaç dallarından yaptıkları barınaklarda yaşayan insanlar topraklarını ekip biçme uğraşıları ile bir üretim toplumu haline dönüşerek insanlaşma yolunda adım adım ilerlemeye başladı. Ateşin bulunması ve sonunda yazının icadı ile konuşmalarını yazılı olarak iletişimde kullanmaya başladıklarında insanlaşmanın ölümsüzleşmesi anlamına gelecek devrimleri gerçekleştirdiler.

Üretimin artışı ve tüketimin adaletsiz olarak bölüşümü sömürü düzeni başlamasına yol açtı. Sömürge düzeni insanları tarım toplumundan sanayi devrimine doğru itmiş oldu. Ağaçtan barakalar ve yaptıkları evlerin yerine taştan iki katlı yapılar yapılmaya başlandı. Sanayi toplumundan sonra bilgi çağı ve toplumunun gerektirdiği uğraşlar hız kazanmaya başladı. Bilgi ve teknoloji çağına günümüz insanı yetişemez duruma geldi. Teknoloji adeta çıldırmış durumda. İnsan tekrar makineleşmiş, robot hale gelmiştir. Düşünmeyen, üretmekten hoşlanmayan ve kısa yoldan hayata atılan bireylerin oluşturduğu statükolu bir toplum oluştu. Bazen insan teknolojinin ilerlemesi ile insanlaşma sürçlerinin sekteye uğradığına inanası geliyor. İnsanı insan yapan değer yargıları erozyona uğramış, her türlü üretim ve değerlerimiz yok olmanın eşiğine gelmiş durumdadır. Metnin başında nasıl insan olduk diye bir soru ile girdim. Şimdi de nereye, nasıl bir insan olmaya doğru gidiyoruz diye bittirmek istiyorum.
 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..