Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

NASIL İŞ BULURUM?

İş arıyorsun ve iyice ümitsizliğe düştün biliyorum. Hele de işsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde iyice umutlarını yitirdin. İşe girebilenin kendisini şanslı hissettiği bir dönemden geçiyoruz. Çalışanların ise işlerine sıkı sıkıya sarıldığı bir dönem bu dönem. 15 yıl insan kaynakları alanında çalışan birisi olarak işsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir dönem hatırlamıyorum. 
 
Mevcut işlerin de bazılarının ya maaşları düşürüldü. Ya da zaten döviz karşısında paramızın değerini yitirmesi yüzünden alım gücümüz 4-5 kat azaldı. Ama bunca olumsuzluğa rağmen lütfen üzülme. Hayat akıyor ve bu bir süreç. Sen eksik bulduğun taraflarını kapatmaya çalışmalısın. Eğer teorik bilgin düşük ise onlara çalış. Eğer pratik bilgin düşük ise bol bol uygulama videoları izle. Mesleğinle ilgili bol bol makale okumaya gayret et. Kendini yetiştirmeyi sürdürmelisin. Çünkü bu dönem elbette sona erecek.
Her şey yoluna girdiğinde hazır olmalısın. Sürekli olarak kendini hazırda tutmalısın. Çünkü yapmayı planladığın iş ile ilgili her an her şey yoluna girebilir. Bununla birlikte kendini asla değersiz olarak düşünme. Şu anda yaşadığın işsizliğin seninle bir alakası yok. Sen bu konuda suçlu değilsin. Bu yüzden asla kendini suçlama! Suçlaması gerekenler başkaları ama sen değilsin!
 
Ne yapabilirsin peki? Öncelikli olarak tekrar söylüyorum ki eksiklerini gidermeye çalışmalısın ve moralini yüksek tutmalısın. Eninde sonunda hak ettiğin işi yapacaksın. Bu yüzden motivasyonunu yüksek tutup gayretini sürdürmelisin. Kendini bıraktığın anda depresyona girersin. Bu yüzden kendini beceriksiz olmakla suçlama. İşe yaramaz olarak ta hissetme. İşe yaramaz olan sen değilsin. Senin işsiz kalmana sebep olan herkes suçlu. Zamanında önlem alamayan yöneticiler suçlu mesela. Sadece al sat yapanlar suçlu. Sadece anlık kar eden şirket yöneticileri suçlu. Yarını planlamayan ve kurumsallaşmayan iş insanları suçlu. Ülke yöneticileri suçlu ve sorumlu. Ama sen asla suçlu değilsin.
 
Sen okulunu okudun ve sorumluluğunu yerine getirdin. Bu yüzden kendini bu iş bulamaman ile ilgili suçlamayı bırakmalısın. 
İş bulmak balık tutmak gibidir. Güzel bir özgeçmiş hazırla ve her yere gönder. İster eleman arasınlar. İster aramasınlar. Bu umurunda olmasın. Her yere gönder. Kendini iyi ifade et o özgeçmişte. Beklentilerini, deneyimlerini, hedefini güzelce yaz ve bilgisayarın başına otur. Her yere gönder. Binlerce yere gönderdim. Yetmez mi? Deme! Yetmeyecek. On binlerce yere bile göndersen göndermeye devam etmelisin. 
 
Eğer kendi işini kuracaksan da tüm hazırlığını yap sevgili dostum. Her şey mükemmel olmak zorunda değil. Ama elinden ne geliyorsa yapmaya başla ve bunu sürdür. Asla yılma! Çünkü yıldığın anda umutlarını yitirirsin. Güzelce planlama yap mesela. Hedef koy kendine. Neyi yaparsan ne elde edeceksin. Hepsini güzelce tanımla. Yaptığın her işin bir amacı ve hedefi olmalı. Asla boş zaman geçirmeden yap bunları. Senin boş zaman geçirecek zamanın da yok vaktin de!
Araştır ve sorgula. Yaz ve planlama yap. Sürekli oku ve iş kurmayı planladığın alanla ilgili sektörel gelişmeleri takip et. Bu sana güç ve cesaret verecektir. İnanıyorsan eninde sonunda galip geleceğini bilmelisin. Sabırlı ol ve şükret.
 
Sen! İşini kaybeden sevgili dostum. Ailenin geçiminde zorluk yaşadığını biliyorum. Eşinle daha çok tartışmaların olduğunun farkındayım. Ama lütfen haklı olduğun bir konuda haksız duruma düşme. Hiç kimsenin işsizliğinden dolayı seni suçlamasına fırsat verme. İşten çıkarılmayı sen seçmedin. Ama yeniden, ısrarla iş aramayı sen seçmelisin. Eşin ile yaptığın tartışmaların belki de ana sebebi senin umutsuzluğa kapılman olabilir mi? Herkes umutsuzluğa kapılabilir ama sen bir aile geçindiriyorsun. Bu yüzden ümidini kaybedecek son kişi sen olmalısın. 
 
Bu bir süreç ve yaşadıkların zor. Belki kiranı bile ödeyemiyorsun. Evine doğru düzgün gıda malzemeleri bile alamıyor da olabilirsin. Bir defa şunu söylememe izin ver. Sen mağdur edilmiş bir insansın ve haklısın! Haklı olan insanın ise eninde sonunda galip geleceğini bilmeni istiyorum. Şu an yaşadıklarının hepsini atlatacaksın. Ama bu aradaki süreçte ne olursun kendi dengeni ve ailenle, eşinle, çocuklarınla olan dengeni yitirme. Ayağa kalk ve bir plan yap lütfen. Her gün iş aramak senin yeni işin olsun. Sen de iş arayan genç kardeşim gibi her yere özgeçmişini göndermeye başlamalısın.
 
Sabah erkenden uyan ve bilgisayarın başına otur lütfen. Her gün kendine hedef koy. Bugün 300 yere özgeçmiş göndereceğim diye söz ver kendine mesela. Ama asla umudunu yitirme. Kendini suçlama! Bütün bu yaşadıkların senin için zor ve bir o kadar da garip gerçekten. Bunca yıllık iş deneyimi, bütün tecrüben boşa gitmeyecek. Bunu zaten anlayacaksın. Ama sen işsiz ise evinin içinde de gayretsiz durma. Aile fertleri senin ne kadar çok çabaladığını görsün. 
 
Her şey vaktini bekler. Eninde sonunda işsizliğini yeneceksin. Ama iş bulana kadar da hiç vazgeçmemelisin. Merak etme! Senin bu çabanı gören hiç kimse seni suçlayamaz. Eninde sonunda hak ettiğin o güzel mevkilere ulaşacağına olan inancın hiç eksilmesin.
 

Yazan: Selçuk Arıcı (Uzman Klinik Psikolog-İnsan Kaynakları Danışmanı-Yazar)

Makale Tarihi: 03 Nisan 2021

Yazı hakkında: Kaynak ve yazar belirterek yazıyı kullanabilirsiniz

İletişim: selcukarici@gmail.com

 
Toplam blog
: 31
: 891
Kayıt tarihi
: 29.01.14
 
 

Yaklaşık 20 yıldır iş hayatında.Halen klinik psikolog ve eğitmen olarak çalışmakta.Ulusal gazete,..