Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '18

 
Kategori
Felsefe
 

Nasıl Kurtuluruz?

Piyasa ekonomisine hazırlıksız yakalanmanın bedellerini ödemekteyiz toplum olarak otuz-otuzbeş yıldır. 12 Eylül ihtilalinden sonra hayata geçmiş olan Serbest Piyasa Ekonomisi modeli ile devrim niteliğindeki değişimlere ayak uydurmak kolay olmadı. Hatta hala uyulmuş değil tam anlamıyla. Çünkü eğitim kalitemiz piyasa ekonomisini algılayabilecek düzeyde değil de ondan.

Son yıllarda piyasa ekonomisine profesyonel anlamda adapte olan şirket sayısı azımsanmayacak kadar oldukça yüksek seviyede olduğunu görmekteyiz ama yeterli değil.

Profesyonel anlamda sadece ekonomiyi algılamak yetmiyor. Ekonomi ile birlikte sanat da bilmek gerektiğine inanıyorum iyi bir yatırımcı olabilmek için.

Ülkemizde kurumsal bir kaç şirket dışında kültür ve sanata destek veren kurum içinde sürekli olarak etkinlik düzeyinde sanat'ı barındıran yok.

Sanat desteği olmadan gelişen ekonomi sağlıklı ekonomi değildir şekil a'da görüldüğü gibi.

Bakınız ülkedeki ekonomiye, ne demek istediğimi anlarsınız. Ta Özal hükümetleri döneminden itibaren yalan üzerine kurulmuş bir ekonomi fotografı görülüyor bariz şekilde. Neden? Çünkü, ekonomiden anlayan da anlamayan da ticarete soyundu amiyane tabirle o dönemde ve hala kısır döngü çarpık ekonomi sistemi devam ettiğini görüyoruz.

Piyasa ekonomisi kırılgan olmamalı. Güven duyulmalı ve her şeyden önce kar-zarar öngörüleri sağlıklı şekilde yapılabilmeli.

Üretime dayalı ekonomi'yi geliştirmenin yolu bu kriterlerden geçmekte ve bu kriterlerin oluşmasında yardımcı olacak unsurlardan biri de sanat'tır, sanat'ı önemsemektir, sanat'a destek vermektir.

Neden sanat?

Şunun için sanat. Sanat'ın içinde barındırmakta olan pozitif güzel duyguların ekonomiye yansıtılması için. Ekonomisine sanatı yansıtmış olan kurumsal şirketlerin diğer şirketlere nazaran daha sağlıklı ve istikrarlı büyüme gösterdiğine şahit oluyoruz.

Sanat yalanı barındırmaz.

Tarihte bizden daha barbar olan batı ülkelerine baktığımızda güçlü ekonomiye ronesans döneminden sonra geçmeye başladığını görmekteyiz. Batı toplumu sanat'a önem verdikten sonra barbarlığına son vermiş ve kalkınma hızını devam ettirmiştir.

Şimdi gelelim bize..

Eey Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a tıpkı sınıf öğretmenleri gibi 9 soru soracağına sanat'ı öne çıkar! Tiyatro'nun, müzik'in, resim'in önemine deyin. Bir ronesans çıkışını yap!

Toplum adeta hayat damarlarından biri kopmuş gibi yaşıyor. Atatürk'ün kurmuş olduğu partinin başında olmak bunu gerektiriyor. Şapkanı çıkar ve önüne koy, tıpkı adalet yürüyüşünde olduğu gibi sanat için de dik dur gerisini merak etme sen Kemal Bey..

Kurtuluş sanat'ta!

Biliyorum bu yazım da bir önceki yazımda olduğu gibi ilgi görmeyecektir ama inadına sanat inadına sanat!

Dolar başlığıyla yazı yazmış olsam ilgi göreceğini adım gibi eminim.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..