Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '11

 
Kategori
Tarih
 

Nasıl Müslüman olduk

Nasıl Müslüman olduk
 

Türklerin, dinlerini korumak için İslam orduları ile savaştığını biliyor muydunuz ?


Türklerin Müslüman olması kuşkusuz dünya tarihinin akışını değiştiren bir karar olmuştur. Düşünsenize, Türkler başka bir dini tercih etmiş olsalardı, dünya tarihi nasıl bir farklılık gösterirdi ?

Kitap, tarihimizin nerdeyse hiç üzerine düşülmemiş çok değerli  bir aşaması ile ilgili. "Nasıl Müslüman Olduk". Bu konuda yazılmış ikinci bir kitap bulamadım nedense. İkinci bir kitap okumak istedim çünkü yazarın kullandığı dilden anlaşılan; olaya çok "yanlı" yaklaştığı şeklinde. 

Benim bildiğim, bana öğretilen;Türklerin eski dini Şamanizm'di ve İslamiyet Şamanizme çok yakın bir din olduğu için Türklerin İslamiyeti kabulü çok kolay oldu. Ama yazılanlara bakarsanız aslında durum öyle değilmiş !

Türklerin, dinlerini korumak için İslam orduları ile savaştığını biliyor muydunuz ?

Türklerin İslamı kabul etmeye başlaması, Hicretin 300. (milad: 9-10.yy) yıllarına denk geliyor. Emevilerin yıkılmasından sonra Abbasilerin başına Türk soyundan gelme Salur bin Tak (Dağ oğlu Salur) kral olmuş. Türkler ilk defa Müslüman olmaya bu dönemde başlamışlar (yazarın deyimiyle "İslamlık Türkler içine işlemeye başladı").

Kitaptan bazı bölümler aktarmak istiyorum. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız:

  • Bunun üzerine Haccac onu; "Ey zalim ve dinden çıkmışın oğlu!" diye, Müslüman/Arap'ın sözcüklere yüklediği çarpık anlamı ortaya koyan bir hitapla şöyle tehdit eder: "Sana daha önce tenbih ettiğim gibi düşman (Türk) yurtlarına hücum et. Yoksa sana tahammülün üstünde ceza yükleyeceğim". (s.67)
  • Arap/İslamın, kendi dışında da olsa alternatif bir topluma tahammülü yoktu; uzanabildiği, gücünü yetirebildiği her yerde kendinden farklı olanı ezmeye ilişkin genetik bir tahammülsüzlüğü vardı. (s.80)
  • O zaferlerde milyonlarca Türkün kanı varmış, o ganimetlerde milyonlarca insanın emeği, milyonlarca bebeğin hakkı varmış,çok da umrunda değil mübareğin; "Türkler arasında İslam fidesini dikmeye çalışmış ve bunda bir hayli muvaffak olmuş" ya, ötesi o kadar da büyütülmemeli!... (s.89)
  • Tonyukuk, içine girdiği eğilimi sonuçlandırmaya çalışan Kağanı; "Buda dini Türkün askerlik ruhuna çok kötü tesirler icra edecektir. Savaşı ve hayvan kesmeyi yasaklayan ve miskinlik [siz bunu 'insancıllık' algılayın-EA] telkin eden bir dini kabul etmek Türkler için bir felaket olacaktır" şeklinde gerekçelerle Budizmi tercihten vazgeçirtir.(s.179)

Yazar ayrıca İslamlaşmanın Türkler üzerindeki kültürel etkileri konuusunda da çok karamsar. İslamiyetin Türk tarihi üzerindeki etkisi sorununa ilişkin olarak -ne yazık ki- olumlu şeyler söyleyebilecek durumda olmadığını beyan etmiş.

Öyle iddilar var ki, üzerinde ciddi ciddi tartışmak gerekiyor. Örneğin yazar; yurduna gerçekten ihanet edenlerin, Osmanlı ve Selçuk devletleri olduğunu iddia ediyor ! (s.245)

Kitabı okumak için biraz tarih bilgisi gerekiyor. Aksi halde fena halde yanılabilirsiniz. Bir konunun taraflı yazılmasını anlarım ama yazarın taraflı olması nerdeyse "nefret" boyutunda.

Yazarı konu seçimi ve cesaretinden dolayı kutlarım ama yazdıklarının çoğuna katılmak mümkün değil. konuya meraklı olanlara kesinlikle tavsiye ederim. Aynı zamanda konuya başka bir gözden bakan birinden de okuyarak teyid etmenin doğru olacağını düşünüyorum.

Nasıl Müslüman Olduk, Erdoğan Aydın, Cumhuriyet Yayınları, 20.baskı Şubat 2006

 
Toplam blog
: 70
: 2722
Kayıt tarihi
: 28.12.08
 
 

1992 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunuyum. Mosk..