Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '18

 
Kategori
Eğitim
 

Nasıl Öğreniyoruz?

Nasıl Öğreniyoruz?
 

TDK ‘nun Güncel Türkçe Sözlüğü’nde bilgi sözcüğü;

“1)İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü,

 2)Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,

3) İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü diye tanımlanıyor.

İnsanın bilme ve bilgiyi öğrenme isteği varoluşunun bir parçası olduğundan insan, doğumuyla birlikte an be an gelişip büyürken bir yandan da büyük bir merakla öğreniyor. Öğrenmenin en kritik noktası sayılan merak duygusuyla yapılan sayısız icat ve keşif insanoğlunun yaşamını ve varoluşunu anlamlandırma yolundaki çabalarının somut örnekleri arasında sayılabilir.

Peki, bizler nasıl öğreniyoruz? Bugüne değin nasıl öğrendik? Ya da bugüne değin öğrenemediklerimizi neden öğrenemedik?

İnsan beyninin yapısını araştıran bilim insanları, yaptıkları araştırmalar ve bu araştırmaları destekleyen pek çok sosyal ve bilimsel deney sayesinde epeyce yol almış ve beynimizin sınırlarını ve sırlarını zorlamanın eşiğini çoktan aşmış durumdalar günümüzde.

Çağ değiştikçe yarattığı bilim ve teknolojiyle insan da değişiyor, gelişiyor. Değişen her şeyle birlikte öğrenme alışkanlıkları da değişiyor.

Bilimsel makaleler ve kitaplar yazan gazeteci yazar Benedict Carey’in “Nasıl Öğreniriz?” adlı kitabı, bu noktada ilgimi çekti. Kitap,yazarın öğrenme konusunda uzun yıllar süren araştırmalarını ve çalışmalarını içeriyor ve beynimizin bilgileri nasıl özümseyip sakladığına dair önemli ve bir o kadar da farklı gerçekleri gözler önüne seriyor.

Carey Kitabında Öğrenme ile İlgili Hangi Sorulara Yanıt Arıyor?

1)      Çalışırken her defasında aynı sessiz odayı ve çalışma masasını kullanmak iyi bir yöntem mi?

2)      Rutin çalışma düzenini değiştirmek, geri alım (hatırlama) gücümüzü geliştirebilir mi?

3)      Tekrar yapmak gerekli midir?

Kitabı okuduğunuzda ezber bozan cümlelerle karşılaştıkça kendinize ezber bozan sorular soruyor ve bugüne değin edinmiş olduğunuz çalışma ve öğrenme alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeye başlıyorsunuz.

Kitaptan Öğrenmeye Dair Ezber Bozan  Yeni Yaklaşımlar ve Öneriler:

1)      Bir matematik problemine saplandığınızda veya yaratıcılık gerektiren bir düğümü çözmek istediğinizde kısa bir dikkat dağılması son derece faydalıdır.

2)      Öğrenmek için unutmak gerekir. Unutmak, yeni beceri öğrenme hem de eski becerilerin korunması ve tekrar edilmesi açısından kritik önem taşır.

3)      Ders çalışırken taşıdığınız zihinsel durum ile sınav sırasındaki zihinsel durum aynı olursa alacağınız notlar yüksek olur.

4)      Çalışma rutininizi değiştirirseniz daha verimli bir çalışma elde edersiniz. (Çalıştığınız oda, masa, çalışırken dinlediğiniz müzik varsa türü vs.)

5)      Beyin peş peşe defalarca tekrarlanan bilgiye giderek daha az ilgi duyuyor olabilir. Bu nedenle bilgileri ne kadar aralıklarla tekrar etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Örneğin; bugün öğrendiğiniz bir bilgi bir hafta sonra sınanacaksa bir haftalık süreçte bir veya iki tekrar yapılmalı ve son tekrar sınav öncesi güne bırakılmalıdır.

6)      Bir metni ezberleyebilmenizin en iyi yolu, metni ezberlemeniz için verilen sürenin üçte birini kağıttan okumaya, üçte ikisini de ezberden okumaya ayırmanızdır.

7)      Testler yalnızca kendinizi sınama değil aynı zamanda öğrenmeniz için gerekli olan gereçleridir.

8)      En iyi öğrenme yolu öğrendiklerinizi başkalarıyla paylaşmaktan ve onlara da öğretmekten geçer.

9)      Öğrendikleriniz hakkında yazmak, iyi bir öğrenme yoludur.

10)  Öğrenirken kafa karışıklığı daha fazla merak etmenize neden olur. Böylece daha çok araştırır ve daha çok şey öğrenirsiniz.

Kitabı okuduğunuzda göreceksiniz ki öğrendikleriniz burada yazdıklarımla sınırlı kalmayacak. Kafanız karıştıysa haydi ne duruyorsunuz? Öğrenmek için önce okuyun sonra da öğrendiklerinizi yazın. Hatta bununla yetinmeyip öğrendiklerinizi sık sık başkalarıyla da paylaşın.

 

 

 

 
Toplam blog
: 35
: 330
Kayıt tarihi
: 27.02.14
 
 

“Hikayeler hep aynı hikaye” diyorsan ve değiştirmek istiyorsan… 1969 yılında Ayvalık'ta doğdu..