Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '11

 
Kategori
Kitap
 

Nasıl okuyoruz, okuduklarımızdan ne anlıyoruz?

Nasıl okuyoruz, okuduklarımızdan ne anlıyoruz?
 

Okuma alışkanlığımızın  olmayışının,  nedeni çeşitli şekilrde izah edilebilir. Hatta şekiller cizilip, istatistiki verilere dayanarak, yıllara göre kitap tüketim sayılarına ulaşılabilir daha ileri gidip, bazı konularda yazılan kitapların tonaj hesabı bile yapılabilir. Tonaj hesabında kullanılacak bu kitaplarsa, geri dönüşün vasıtasıyla ülkemize bayağı bir getiri sağlar. Yeniden yazıabilir, kağıtlar sayesinde ise, ufkumuzu geliştirecek ve yeniden hurdaya ayrılacak kitaplar basılabilir.

Efendim, yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için, şu hurdaya ayrılan kitaplar konusunda küçük bir açıklama yaparak, devam edelim. Adam, konunun uzmanı değil, saçını başını o yolda ağırtmamış. Kitap yazabilir mi, he vallahi yazar. Peki sonra ne olur, hepinizin bildiği şey olur. 

Dönelim konumuza, asgari ücretle çalışan bir adam, hangi tür hesapları yapacak. Gayet basit, ekmek, sebze, giyim, çocukların okul masrafı. Peki iki çocuğunu üniversiteye hazırlık kurslarına gönderiyorsa, bir yılda bu kurslara ödeyeceği para ne kadar. Ve bu durumda bir yılda eline geçen para ne kadar. Şimdi siz bu adama, kadına yada onların çocuklarına zaman zaman diyeceksiniz ki : '' - Okuma alşkanlığımız yok. '' Ya siz uzaylısınız, yada bu adam bilinmedik bir gezegenden seyir halindayken, yanlışlıkla bu topraklara gelmiş. Çünkü söylediğinizi tercüme edecek, bir tercuman bulamamış.

Bir kitap için, ayrılan zamanın, harcanan emeğin, sıradan  okuyucu açısından, genel olarak bir önemi yoktur. O, yazar'a  bakar. Bir şekilde ismini duymuşsa yazarın, koşa koşa alır. Diğer taraftan, düşüce yapısınma uygun bulduğu kitaplarıda sorgusuz sualsiz koşa koşa alır.

Ama burda da ortaya başka bir problem çıkar. Şartlanmış kafa yapısı, olgunlaşmış düşünceleriyle birleşir, ortaya enteresan bir durum çıkar.  Aldığı kitabı bir çırpıda bitiriverir. Ezbere okuduğu için. Öyleyse ne yapıyoruz, problemi çözüyoruz. X=Y, Y= bilmemne ne kare, ne kare eşittir şu: İki tür okuyucudan biri anladığını okuduğundan, hayatı boyunca, her hedefte ıskalar, şanslı olan diğeri ise, anlamak için okuduğundan, soru sormayı bilir. Saygıyla...

 

 
Toplam blog
: 129
: 98
Kayıt tarihi
: 09.09.08
 
 

Trabzon 1958 doğumluyum. Ankarada ikamet ediyorum. Bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. Y..