- Kategori
- Yöresel Yemekler
Nasıl severim bir bilseniz
Hamsili ekmek
Aslı mısır ekmeği olan ve içinde az miktarda salamura hamsi karıştırılıp pişirilen ekmektir. Pişirmeye tahsisedilmiş pelekide pier. Bir katıkla değil, pasta veya kurabiye gibi tek başına yenir. Normal ekmekten daha tuzludur. Yanında salatalık veya soğan gibi garnitürler mutlaka bulunmaktadır. Hamsili ekmeğe Lazca kapçon mçkudi, Trabzon Rumcasında ise Hapşozim adı verilir. Hamsili ekmek sade yapılacağı gibi içine pazı, pırasa, lahanada atılarak lezzeti atılabilir. Hamsili ekmek, "hamsi" konulmadan yapılırsa, Doğu Trabzon'da "mertezim" olarak adlandırılır. İlkbaharda yetişen yabani tür bir soğan nane , patates , karalahana, iç yağı , mısır unu, tuz yoğurularak pileki’de yapılan bir çeşit ekmektir. Günümüzde yabani soğan bulunması zor olduğundan kullanılmamakta normal soğan ve pırasa ile yapılmaktadır.
Bu tür yöresel yiyecekleri yapmasını bilmesemde yemesini çok severim. Bir de yoğurta mısır ekmeği doğrayacaksın ki yemede yanında yat buna derler :)))))