Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

29 Eylül '12

 
Kategori
Deneme
 

Nasıl yaşıyoruz şu hayatı?!

Nasıl yaşıyoruz şu hayatı?!
 

alıntıdır


İyilik ile kötülük, korku ile cesaret, şiddet ile şefkat, bilgelik ile cehalet aynı anda yaşıyor içimizde. Zaman zaman da çatışıyorlar. Ve biz bu çatışmaları yönetebildiğimiz oranda başarılı oluyoruz. Hem yaratıcı, hem yıkıcı yanlarımız var. Kendimizi bir taraftan geliştirirken, bir taraftan da tahrip ediyoruz.
Herhangi bir makinaya benziyor hayatımız. Makineyi kullanırken biraz kılavuz bakıyoruz. Elimiz alıştıkça da aklımıza güveniyoruz. Aklımız karıştıkça kılavuzlara bakıyoruz.
Zaman zaman şöyle düşündüğüm oluyor. Zannediyorum birçok kişi de düşünüyordur.
Acaba tersten yaşasaydık daha iyi mi çözerdik yaşamın sırlarını. Mesala, ölümden doğsaydık hayata. Önce yaşlılığı yaşasaydık. Sonra orta yaşı. Sonra gençliği. Sonra çocukluğu ve sonunda da bebek olup ölseydik.
Böylesi nasıl olurdu?
Hepimiz başarılı bir hayat yaşamak istiyoruz. Bazılarına böyle bir yaşam bir filin tek ayağı üzerinde durabilmesi kadar zor geliyor.
Bazı tarihçilere göre şu yaşlı dünyamızda bu güne kadar 100 milyar insan yaşadığı tahmin ediliyor. Şimdi ise yaşayanların sayısı yaklaşık 7 milyar civarında.
Bunların bazıları bir elleri yağda bir elleri balda zenginlikler içinde yaşarken, bazıları da o zenginlerin müsaade ettikleri kadar yaşıyor. Ya da yaşayamıyor. Ölüyor. Somali’ye giden heyetteki bir vatandaş oturmuş ağlıyor. Ve şöyle diyor.
“Biz insansak bunlar ne? Yok onlar insansa biz neyiz?”
Bana göre çok doğru söylüyor.
Açlıktan ölen Somaliler insan olduğu kesin de; bu duruma seyirci kalan varlıkların insan olduğundan şüphem var.
Bir düşünce insanları ikiye ayırıyor:
Tarihi yapanlar ve tarihin malzemesi olanlar.
Tarihi yapanların öykülerini herkes bilir. Ya malzemelerin öykülerini kim biliyor?
Çanakkale’de Dünya’nın en güçlü ordularına karşı savaşan Türk ordusunun başkomutanı Mustafa Kemal’i herkes bilir de, O savaşta en öndeki Kastamonulu çocuk yaştaki askerin öyküsünü kaçımız biliriz?
Sonra başarı denilen şey nedir? Çok zengin olmak mı? Sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek mi?
İnsanlık tarihi beşbin yıldır bu sırrın peşinde. Başarılı insanların bilip de diğerlerinin bilmediği nedir? Neden bazıları başarılı da bazıları değil? Başarılı olmak için nelere gereksinim var?
Bir düşünün bakalım…

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..