Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Nasıl Zayıfladım ve Neden Kilo Almıyorum?

Nasıl Zayıfladım ve Neden Kilo Almıyorum?
 

Merhabalar Sevgili gönül dostlarımız,

Selamünaleyküm, Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Bu haftaki yazımızda, geçtiğimiz yıllarda yazdığımız “Neden kilo almıyorum” yazısını özetleyip sonrada bu yıl nasıl zayıfladım kısaca anlatmak istiyorum izninizle.

 

NEDEN KİLO ALMIYORUM?

Bendeniz YATALAK engelli olmama, 7/24 yatmama rağmen, fazla kilolu değilim. Aslında nedeni çok basit; AZ YİYORUM. Ama az yemekle nasıl doyuyorum, anlatayım.

Öncelikle, Son Mesnevihan Hayat Nur Artıran Hanımefendinin “Aşk Bir Davaya Benzer” isimli kitabından az yemenin faydalarını kısacık paylaşayım:

Az yemenin faydaları hakkında Peygamber Efendimiz SAV “Az yiyerek maddi manevi hastalıklarınızı tedavi ediniz” , “Az yiyiniz, sıhhat bulunuz” , “Nefsinizi aç bırakın ki, kalbinize irfan nuru doğsun” diye buyurmuştur.

İlahi aşk yolunda yürümenin ilk düsturu şu üç şeye uyulmasıdır. Killet-i taam, killet-i menam, killet-i kelam. Yani, az yemek, az uyumak, az konuşmak.

Az yemek az uyumaya, az uyumak az konuşmaya, az konuşmakta dinlemeye vesile olur.

Bilindiği üzere ruhumuzu beslemenin diğer bir şartı da dinlemektir. O nedenle, Kuran okumak sünnet, dinlemek farzdır. Aynı sebep dolayısıyla Hz. Mevlana da Mesnevi’sine “Dinle” diye başlamıştır.

***

Üç yıldır kilom normal gidiyor. Şimdi neden kilo almadığımı DAHA İYİ anlayabilmeniz için, şu prensipleri yıllardır nasıl uyguladığımı yazmak istiyorum:

Öncelikle, Peygamber Efendimizin SAV tavsiyeleri uyarınca şu üç şeyi prensip edindim:

* Acıkmadan yemek yemem.Annem sorunca daha acıkmadım, akşam namazından sonra hazırla anneciğim, derim mesela.

* Tam doymadan yemeyi bırakırım.Nefsime, biz dünyaya yemek yemeye gelmedik, sabret, inşallah cennette tonlarca kebap, baklava yiyeceksin Celal, bu kadar yeter, ölmezsin, derim.

* Günde iki ana öğün yemek yeter. Sabah ve akşam…

Şimdi şeker hastasısın, iki öğünle nasıl yetiniyorsun, dediniz. Anlatayım.

Ve o prensipleri şu iki şeyi yaparak uyguluyorum:

1. İnsan, her öğün protein almazsa beynine doyduğuna dair sinyal gitmiyor. Her öğün çok az PROTEİN alırım. Et, Tavuk, kıyma, yumurta, balık, peynir, mantar, vs. birisini…

Bir de bildiğimiz ekmeği kesinlikle yemem, her öğün bir-iki dilim kepekli veya tam buğday ekmeği yerim. 

Gençken bir tencere makarna yerdim ama hala açlık hissederdim. Şimdi bir tabak makarnayla doyuyorum çünkü makarnaya annem kıyma katıyor. Yani protein…

2. Ben yemek yerken ve de yedikten sonra, bir buçuk-iki saat kesinlikle SU içmiyorum.

İnsanın midesi aynen bir tencere gibidir. Yediğimiz gıda ve yemeklerin hepsi bu tencerede tekrar pişirilir, hücrelere gönderilir. Fakat çok su içince neye benzer biliyor musunuz?

Mesela yemek pişirirken üzerine su boşaltırsanız nolur, yemeğin besleyici özelliği kalmaz, tadı bozulur. Atasözünü bilirsiniz; “Pişmiş aşa su katmak”

Yemekten hemen sonra su içersek aynen bunun gibi dağılır, besleyici özelliği kalmaz ve çabuk acıkırız.

Yemek yerken içtiğimiz su ise, ocakta pişirirken yemeğe koyduğumuz gibi bir-iki bardak civarı olmalıdır.

Ben doymadan yemeyi bırakıyorum, fakat az yediğim bu yemeği, mide tencerem pişirinceye kadar sabrediyor, SU İÇMİYORUM...

Yemekten iki saat sonra istediğim kadar su içiyorum.

ASLINDA PEYGAMBERİMİZİN SAV TAVSİYESİNİ BU ANLAMDA UYGULAMALIYIZ.

“İnsan midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini suya ve üçte birini havaya ayırsın.” Evet bu hadisi uyguladıktan sonra iki saat su içmezsek bu işlemi sonuca ulaştırmış oluruz.

Tabi bunlar ana öğünler. Sabah ve akşam arasında, minik ara öğünlerim oluyor. Bisküvi, hurma, meyve, yağsız kuruyemiş, vs…

Bir de ben ayrıca şu üç şeyi sürekli yaparım: 

Annem her sabah bir limon sıkar ve sıcak suyla şekersiz limonata yapar, yağlarımı eritiyor. İkincisi, kahvaltıda ve arada günde bir bağ maydanoz yiyorum.

Üçüncüsü, bol bol litrelerce su içerim. Yemeklerden iki saat sonra…

***

Bütün bunları, yıllardır okuduğum kitap ve yazılar, dinlediğim sohbetlerden uygulayarak yıllardır tecrübe ettim. Evet işe yarıyorki, kilo almıyorum.

YALNIZ ŞUNU DA BELİRTMELİYİM Kİ, KENDİME ARADA ÖDÜL VERİRİM.

Efendimiz SAV döneminde doktora ihtiyaç duyan çok az kişi varmış.

Peygamber Efendimiz SAV, az hastalanmanın sebebinin, 'Ashabın iyice acıkmadıkça yemek yememesi ve yemekten tam doymadan kalkması' olduğunu söylemiş.

Günümüzde bu sünnetlere az riayet edildiğinden olsa gerek, herkes soluğu ya diyetisyenlerde ya da çeşitli sağlık problemleri yüzünden doktorlarda alıyor.

Uzmanlar telefonlarınızın bataryası iyice bitmeden şarja takmayın, diyorlar.

Laptop bilgisayarımın bataryasının ömrü iki yılda bitmişti. En son, on dakikada şarjı bitiyordu. Değiştirirken sebebini sorduk; sürekli şarj kablosu takılı kullanmamızmış.

Evet, bu bir ilahi kanun mudur bilemiyorum ama acıkmadan, yemek üstüne yemek de Allah bilir, ömrümüzü kısaltabilir. Zaten hastalıkların kaynağı çok yemektir.

 

NASIL ZAYIFLADIM?

Yeni yıl girerken 2017’nin başında bir yazıda bu yıl aldığım yeni kararları uygulayacağımı belirtmiştim. BU YIL ALDIĞIM bir KARAR, EKMEK YEMEYİ KESİNLİKLE BIRAKMAKTI.

Nitekim ekmek yemeyi yedi aydır kestim. (Ağustos 2017) Ekmeksiz az yedim. Böylece hiç hareket etmeden oturduğum yerde zayıfladım ve göbeğim eridi.

Şimdi hiç mi ekmek yemedin ve ekmek yesen ne olur dediniz?

Evet hiç ekmek yemedim fakat haftada birkaç kez kahvaltıda börek ve simit yiyorum.

Önceden kahvaltıda bir kibrit kutusu kadar peynir, 3 zeytin ve bir dilim ekmek yerdim. Fakat öğle namazından sonra midem guruldardı. Şimdi ise her zamanki gibi 10 kahvaltısında aynısını ekmeksiz yiyorum. İkindi sonrasına kadar hiç acıkmıyorum.

Ekmek kan şekerini hızla yükselttiği için hemen tokluk hissi veriyor. Buna rağmen mide ekmeği çabucak eritince kan şekerini hızla düşürür ve açlık hissederiz.

Ve Ekmek direk şekerdir diyor ünlü kalp doktoru Prof Dr Canan Karatay. Ekmeği ve şekeri hayatınızdan çıkarın, kolay kolay hasta olmazsınız diyor.

Ekmeğin içinde o kadar tehlikeli katkı maddeleri varmışki…

Peygamber Efendimiz SAV unun kepeğini elemeyi yasaklamış biliyor muydunuz. Şimdiki kepekli ekmeklerde bile kaç çeşit katkı maddesi var, kullanılan mayalar bile genetiğiyle oynanmış mayalarmış.

Ben 2004’ten beri çayı şekersiz içiyorum. Çayın içine bir damla şeker koysam midem bulanır, içemem. Aynen bunun gibi şimdi bir lokma ekmek yiyemem, midem almaz, ağzımda büyür, lokmayı yutamam.

Bir de fakir pilav, tatlı, kızartma yemem ve her Perşembe oruç tutarım.

Kısacası hayatımdan ekmeği çıkardım, zayıf, zinde ve sağlıklıyım. Tavsiye ederim.

Şu an 82 kg yım. Kantarla tatıldım. (Tekerlekli sandalyenin ağırlığını çıkarttık.)Boyum 175.

 

Celalin Penceresinden

 

 

 
Toplam blog
: 455
: 812
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1973 Konya Ereğli doğumluyum. Selçuk üni. MYO Elektronik bölümü mezunuyum. 1993'e Friedreich Atak..