Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nasır ve bürokrasi

Nasır ve bürokrasi
 

Şair şöyle yazmış bir şiirinde:"Hiçbir şeyden çekmedi nasırından çektiği kadar." Nasır acısını en iyi anlatan kısa bir cümle. İşte bürokrasi de insanlara gereksiz çile çektirebiliyor. Çözümü çok kolay bir sorun dahi yıllardır insanlara hem zaman kaybına, hem de emek kaybına neden oluyor.

Aşağıda anlatacağım gereksiz bürokrasiyi beş yıldır görev yaptığım Akçakoca Vergi Dairesi'nde yaşadım.

1999 yılında yaşanan  deprem nedeniyle İzmit, Gölcük, Bolu, Düzce, Akçakoca'da yaşayan yurttaşlar için Veraset Ve İntikal Vergisinden muaf olduklarına dair kanun çıktı. Sözkonusu kanun bütün kamu ve özel kurumları da bağlar. Şimdiki uygulama yıllardan beri şöyle uygulanıyor. Deprem öncesine ait ölüm veya hibe olduğu zaman Tapu ölenin varislerini Vergi Dairesine göndererek 'Veraset ve İntikal Vergisi ilişik kesme belgesi' getirmelerini istiyor. Vergi dairesi dilekçe alıyor, havale ediliyor, evrak kayıttan numara alınıyor, servis istisna yazısı yazıyor, amir imzalıyor, giden evraktan sayı alınıyor, vatandaşa veriliyor. Bu bürokratik işlem  Tapu Müdürlüğünde yapılan V.İ.K.nu ilgilendiren her işlem için yapılıyor yaklaşık 15 yıldır. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığının genel tebliği, uygulama iç genelgesi veya sirküsü bulunmuyor. Memurun zaman ve emek kaybı, yurttaşların da çilesi devam edip gidiyor. Tapu Müdürlüğü ile yapılan şifai görüşmelerde; her seferinde belge istenmesine gerek yok dendiğinde, genel müdürlüklerinin bu konuda talimatı olmadığını söylüyorlar.

Çözümü çok basit aslında, onu da Ankara bulsun. Yılbaşında kısmet olursa emekli olacağım, özgürlüğüme kavuşacağım inşallah.

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..