Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '09

 
Kategori
Dünya
 

NATO vetosu faturalandırılıyor mu?

NATO vetosu faturalandırılıyor mu?
 

Düello geleneği olan Batı kültürüyle yoğrulmuş bir Avrupa politikacısının dış politikada önceliği ülke menfaatidir. İfade özgürlüğü gibi kavramlarda vücut bulan Batı değerleridir. Başkalarının ve kendisinin yaşam tarzına verdiği önemdir. Bu düşünce yapısı, baskı olarak nitelendirdiklerini, karşılık beklenilen birer şantaj olarak algılar.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Doğulu olmanın niteliklerini her fırsatta öven, bu nedenle Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’nin tersine, Türkiye’nin kültürüyle birlikte mutlaka AB içinde yer almasına destek veren ender Avrupalı politikacılardan biridir. Bundan böyle biriydi demek daha doğru olacak gibi.

Geçen hafta düzenlenen NATO Zirvesinde, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği’ne getirilmesiyle ilgili süreçte yaşanan kriz, Türkiye’nin, AB politikalarında oldukça etkin olan bu politikacıyı kaybetmesine neden oldu.

Kouchner’in, Türkiye’yi destek çizgisinden kopmasına, asla Danimarka’dan yayın yapan PKK patentli Roj TV’nin neden olduğu söylenemez.

Hatta bu çizgiden kopması, şoke olmasına sebep olan ve kriz nedeni sayılan 2005 yılında Danimarka’da, Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürlerin yayımlanmasına ilişkin de değildir. Çünkü onun, karikatürlerin yayınlanmasını ve bu yayınlara düşünce bazında karşı çıkılmasını ifade özgürlüğü kapsamında ele aldığı bilinir.

Onu bu çizgiden ayıran nedenlerden ilkini Türkiye’de son zamanlarda laikliğe giderek daha az vurgu yapılmasından duyduğu kaygının oluşturduğu söylenebilir. Çünkü o, Türkiye’nin AB’ye girmesini aynı zamanda laik bir politikacı olarak değerlendirmektedir.

Ama asıl neden bu da değildir. En önemli nedeni, şantaj boyutuna getirildiğini düşündüğü baskılardan duyduğu endişeler oluşturmaktadır. Türkiye’nin hiçbir şey ileri sürmeden Rasmussen’i veto etmesi, tüm Avrupalı politikacılarda olduğu gibi Kouchner, hatta Danimarka Başbakanı için bile anlaşılabilir bir durumdur.

Kaldı ki, söz konusu sorunların kapalı kapılar ardında sadece muhatabıyla konuşulmasını da takdirle karşılayabilirler. Ama Davos benzeri çıkışlara her zaman cevapları vardır. Bugün olmasa bile mutlaka bir gün hesabı önünüze koyup, faturalandırırlar. Üstelik ödemeyi nakit alırlar… Şimdi, yakında öğreneceğimiz ödemenin şartlarını belki de artık Fransa Devlet Başkanıyla aynı çizgiye çekilen Kouchner’e yazdırmakla meşgullerdir.

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..