Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '11

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Navigasyon değil yolbulan

Navigasyon değil yolbulan
 

YOLBULAN (Navigasyon)


Her sene tatile çıkma günü yaklaştıkça sabırsızlanırız. Günler öncesinden haritalar çıkarılır, yollar araştırılır, planlar yapılır. En kısa ya da en huzurlu yolculuk içindir kaygılar. Hele ilk defa arabayla gidecekseniz ve uzun yol tecrübeniz yoksa iş bir başka boyut kazanır. Geçeceğiniz ülkeler, bu ülkelerde hangi yolları kullanacağınız vb. pek çok soru vardır kafanıza takılan. 

Gideceğimiz adresi, yolları sorunsuzca bulan, gün geçtikçe kullanımı artarak arabalarımızın vazgeçilmezlerinden olan bu aletin adını Türkçe kullanmaya çalışalım ve el dili sözcüğün önünü keselim. 

kimilerinin adını bile söylerken zorlandığı "navigasyon" denen bu güzel alet sayesinde son derece huzurlu, sakin ve emin bir yolculuk yapabiliyoruz. Gerçekten teknik gelişimin, bilimin bizlere sunduğu son derece yararlı bir alet olduğunu kimse yadsıyamaz. 

Yıllardır her sene arabayla gidiyorum. Seviyorum bunu. Eşim ve çocuklarımı uçağa bindiriyorum, sonra da arabamla tek başıma yola çıkıyorum. İlk seneler ailece giderdik. Yolda harita okuma ve takibi eşime düşerdi. Genellikle ufak tefek sürtüşmelerin dışında sorun olmazdı. Ama daha sonra tek başıma gitmeye başladığımda sürüş güvenliğini tehlikeye düşürmeden haritayı takip etmek epey zorlar oldu. Hele bir de yabancı ülkelerde şehir içlerinden geçiyorsanız büyük işkence olurdu. İşte tüm bu sıkıntıları sona erdiren "navigasyon" denen bu alet oldu. Yaklaşık 4-5 yıldır bununla yola çıkıyorum. Hangi YOLlardan geçeceğimi BULAN ve kesinlikle ikilem içine düşmeme fırsat vermeyen, adeta gözüm kapalı yola çıkmamı ve sürüşümü sağlayan bu alet sayesinde büyük rahatlık yaşar oldum. 

Artık günler öncesi harita toplama, yolları inceleme, araştırıp soruşturma faslı tarihe karıştı. Çünkü elimde YOLları BULAN yani YOLBULAN var. Ona güveniyorum. Frankfurt'tan çıkarken Ankara'daki adresimi veriyorum. Birkaç dakika içerisinde yolun toplam kaç km. olduğu hesaplanıyor. Ardından da yola çıkmaya hazır olduğunu bildiren sesi duyuyorum. Sonrası size kalmış. Kulağınız ‘YOLBULAN'da, gözünüz yolda olduktan sonra güvenli bir şekilde hedefinize doğru yola çıkabilirsiniz. Artık, yoldan gözünüzü ayırmamanız gerektiği hallerde bile kaçamak bakışlarla takip etmeye çalıştığımız ve elimizin birini meşgul eden haritalar yüzünden içine düştüğümüz tehlikeli sürüşler geride kalmıştır. 

Bilimin sunduğu nimetlerden yararlanmak, yerli yerinde kullanmak çok güzel ve yararlı bir gelişmedir. Kimin bulduğu, kimin yaptığı değildir önemli olan. Önemli olan, onu gereğince kendimize uydurarak kullanmak, bizim olduğunu içimize sindirebilmektir. "Buzdolabı, bilgisayar, çamaşır makinesi, meyve sıkacağı, buzluk vb." gibi. Yabancı birileri buldu diye onların dilinin gereğince kullanmak zorunda olmadığımızı bilmek ve bu konuda çok titiz davranmak zorundayız. Unutmayalım ki yerleşmiş bir sözcüğü atmak, değiştirmek çok daha zordur. Kolaysa "televizyon, telefon, otobüs, taksi vb." sözcükleri başka karşılıklar önererek dilimizden dışlayın, dışlayabiliyorsanız. Bu çok zor, hatta imkânsızdır. Eğer yeni ürünleri ısrarla el dilindeki adıyla anmaya çalışırsak kaybeden dilimiz olacaktır. Dilimize birazcık saygı duyuyorsak gelişmeler doğrultusunda sözcük dağarcığımızı da geliştirmeliyiz. Üstelik anında. O ürün daha yaygınlaşmadan. Önce adını koymak ve onu öyle tanıtmak gerekir. Bir önceki yazımda da demiştim: Sözcüklerin kullanımı alışkanlıklara bağlıdır. Nasıl duyar ve öğrenirsek öyle sürer. Türkçesini duyarsak Türkçe söylemi yaygınlaşır. Aksi halde şu anki dilimizin acınası durumu, istilayı sürdürecek olan el dili sözcüklerle daha da kötüye doğru gidecektir. Dolayısıyla kaçınılmaz sona doğru dilimizin kirlenmesi hızla ilerleyecektir. 

Eğer biraz daha gecikirsek "navigasyon" sözcüğü de dilimizin içine kara bir çalı gibi yerleşecektir. Böylece dilimizi kirleten el dili sözcüklere bir tane daha eklenmiş olacaktır. Günden güne kullanımı yaygınlaşan bu güzel ürünü kendi dilimizdeki karşılığıyla YOLBULAN olarak adlandıralım ve bu sözcüğü yaşatalım. Bunda ısrarcı olalım. Şu ana kadar önerdiğim hiç kimseden olumsuz bir tepki gelmedi. Pek çok kişi artık beğeniyle ve huzurla bu adı kullanıyor. Lütfen siz de üstünüze düşeni yapmaktan, yolbulanla yolunuzu bulmaktan, adıyla dilimizi korumaktan vazgeçmeyin. Sonraki pişmanlıklarımızın işe yaramayacağını unutmayalım. 

Ne güzel demiş atalarımız: Yılanın başını küçükken ezeceksin. 

Saygılarımla 

Tahsin MELAN 

 

 
Toplam blog
: 87
: 3041
Kayıt tarihi
: 07.09.06
 
 

Çankırı doğumlu (1954). İlk ve ortaokulu tamamladıktan sonra liseye Ankara'da devam etti. Özel ti..