Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nayda, Çiçekler ve Nikolay

Nayda, Çiçekler ve Nikolay
 

Nayda ve Nikolay


Karlı kış günlerinde Ankaralı bir kapıcının kuşları beslemek için bulduğu yöntemin haberini görünce Demet'in bu yazısını hatırladım, Dünyamızın böyle insanlar yüzüsuyu hürmetine dönmekte olduğuna inanıyorum:

''Moskova’da ki apartmanımızın giriş katında hummalı bir tamirat başlamıştı. Hem giriş bölümüne seramik döşüyorlar, hem de girişin sağ tarafına küçük bir odacık yapıyorlardı. Hemen hemen 2m2lik, dışa penceresi olmayan bu mekan da, konsiyaj (Concierge) denilen apartmanın güvenliğinden 24 saat sorumlu, bizdeki adıyla kapıcımızın yaşayacağını öğrendik. Arka arkaya geceler gündüzler nasıl geçerdi bu dışarıya penceresi olmayan havasız odada...

Tamiratın bitimiyle birlikte isminin Nikolay olduğunu öğrendiğimiz apartman görevlimiz yerleşmeye başladı. Bir yatak, küçük bir televizyon derken içeriye bakan pencerenin önüne konulan küçük bir saksı ve boynunu bükmüş çiçek ailecek dikkatimizi çekti. Daha sonra bir çiçek de apartmanın girişinin önündeki pencereye konuldu. Sonradan Moldavyalı olduğunu öğrendiğimiz Nikolay, her apartmana giriş çıkışımızda fark ettiğimiz bir yenilikle ve güler yüzü ile bizi daha çok etkilemeye başlamıştı bile.

Elinden kitabını düşürmeyen Nikolay, bir gün apartmanın dış kapısının giriş şifresinin değiştiğini söyledi. Şifreyi sorunca da “Napolyon’a karşı kazanılan savaşın tarihi nedir?” diye sorumuza soruyla karşılık verdi. Neyse ki internetten araştırmaya gerek kalmadan şifreyi söyledi de içeri girebildik.

Daha sonra ki günlerde Nikolay’ın yanında yavru bir köpek belirdi. Önceleri apartman sakinlerinden birinin köpeğine bir süreliğine baktığını düşündük. Nikolay ile köpek hakkında muhabbet yapınca köpeği sokakta bulduğunu ve isminin de bulunmuş manasına gelen Nayda olduğunu öğrendik.

Bizim 2m2 lik alana kendisi nasıl sığacak diye düşündüğümüz Nikolay, çiçekleri, Nayda, müzikleri ve kitaplarıyla kendine bir cennet mekan yaratmış, mutluluğu, zengin mutsuzlara inat, sanki ucundan köşesinden yakalamıştı bile...''

Demet İrez (moskova.ru)

 
Toplam blog
: 93
: 1712
Kayıt tarihi
: 12.12.06
 
 

Ununu elemiş, eleğini henüz asmamış bir ''Mimar''ım. Hep özel sektörde çalıştım. Yoğun çalışma yılla..