Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Naylon Poşete Elveda

Naylon Poşete Elveda
 

Naylon poşete elveda


Bu hafta yine hepimizi yakından ilgilendiren bir konu ile baş başayız.  “Gün içerisinde tüm alışverişlerde kullanılan olmazsa olmaz olan şey nedir?”  diye sorsam biraz düşündükten sonra hemen “ Poşet “ cevabını verirsiniz. Artık o poşet yok işte. O plastik poşet bizim hayatımızı kolaylaştırırken doğanın ve yaşadığımız nefes aldığımız ortamın işini öyle zorlaştırdı ki bunca yıl. Artık dur! dendi. Sizler “ Bu konu hakkında bizi neler bekliyor? “ diye düşünmeye başlamışken ben direk konuya gireyim.

Ülkemizde de artık naylon poşetin yasaklanmasına karar verildi. Bazı ülkelerde zaten yasak durumda, şimdi de bizde başlanıyor bu duruma. Yıl 2018, fileliye geçelim , naylon poşetle vedalaşalım dendi anlayacağınız. Yılbaşından sonra başlıyor bu uygulama. Kişisel fikrimi sorarsanız daha bile önceden bu olmalıydı, güzel karar. Geçiş süreci her konuda olduğu gibi biraz karışık olabilir ama sonucu güzel. 

Başlarda alışmak zaman alabilir ama sonrasında bir bakmışız “ Naylon poşet kimdi ya? “ . Alışverişlerde file ve bez çantaya yönelme devri başlayacak doğal olarak. İlk zamanlarda hediye edilir, alışırız. Sonra herkes kendi bez çantasını filesini alarak alışverişe çıkar.

Aslında çok da yabancı olduğumuz bir kültür değil ki? Pazara giderken ne yapıyorsunuz? Aynısı.  “ Pazar çantası yıllarca sizin haftada bir gezmeye çıktığınız en yakın arkadaşınız değil mi?” . Tamam şimdi de file ve bez çantayla tanışıyoruz işte.

Poşet üreticileri de üzülmesin, aynen devam ederek başka bir sektörde daha güzel üretimler gerçekleştirecekler belli ki. Hem şimdiden farklı tasarım bez çantalar çıkmış bile, çok güzel. Her uygulamada olduğu gibi öncelikle pilot illerde gerçekleşecek olan bu uygulama  Ankara, İstanbul, İzmir ile başlayıp sonrasında her yere yayılacakmış. “ İlla da naylon isterim arkadaş. “ diyenler ise ücret karşılığı alabilir.

Naylon poşet bize kızmasın. Çok yükleniyoruz sana ama doğaya çabuk eriyip karışsan başına bunlar gelmezdi, napalım? Zararların öyle çok ki toprağa, suya, deniz hayvanlarına, insanlara. O yüzden kusura bakma.  Yaşadığımız doğaya, güzelliklere, canlılara sahip çıkmak zorundayız.

Her zaman bilinçle hareket edip, ilerlemek dileğiyle.

Sağlıkla Kalın!

Not : “ Ne demişti sevgili ortaç? Seni çöpe atacağım poşete yazık.”   

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..