Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '20

 
Kategori
Sağlık
 

Nazal Polip Nedir?

Nazal Polip Nedir?

Burun estetiği ameliyatı olacak kişilerin burnun sadece bir görünüşten ibaret olmadığını ve burnun fonksiyonel olarak da görevlendirildiğini ve bu görevlerin yapılmaması, aksaması veya dönem dönem yapılması ciddi sağlık sorunlarına neden olacak, sosyal hayatınızı olumsuz etkileyecek, gece ne kadar uyusanız da sabah yorgun ve daha uykusuz hissetmeniz nefes alamama sonuçlarının birkaç tanesidir. Nazal polip burun içerisinde olması bir sorun değildir ancak gereğinden fazla büyümesi burun içerisinden boğaza kadar uzanan tıpkı bir üzüm salkımında bulunan üzüm tanesi gibi düşünebiliriz.

Polip ve Koku Alma

Nazal poliplerin ileri düzeyde büyümesi sadece nefes alma sorunlarını etkilemez aynı zamanda burnun en önemli görevlerinden biri olan koku alma duyusunu da zedelemektedir. Takibi koku almakta zorlanan kişilerin yaşam kaliteleri düşmektedir.

Polip Zararları

Burun polipleri ileri düzeyde olan kişilerin ve tedavi edilmemesi durumunda kronik sinüzit, çok ciddi enfeksiyonlar, menenjit gelişimi, göz apsesi, beyin apsesi, gelişebilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda hayatı tehdit edebilecek ciddi hastalıklar yaşanabilir.

Nazal Polip Nasıl Oluşur

Nazal polip bir çok sebepten oluşabilir, bunlardan birkaç tanesini sıralayabiliriz;

  • Alerji.
  • Astım.
  • Genetik olarak yatkınlık.
  • Kronik sinüzit.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu.
  • Fungal sinüzit.
  • Tütün ve tütün ürünleri (sigara vs.)

Nazal Polip Tedavisi

Burun muayene bulguları son derece önemlidir, muayene sonrasında tespit edilen polipler çok büyümemiş ise ilaç tedavisi ile küçülebilir. Ancak muayene esnasında gerekli kontroller yapıldıktan sonra bütün sinüsleri doldurmuş ise o zaman cerrahi bir müdahale gerekmektedir ve bütün poliplerin temizlenmesi gereklidir. Bazı polip durumlarında polipler ilaç tedavisine cevap vermeyerek herhangi bir küçülme göstermemektedir ve bu durumda yine cerrahi müdahaleye başvurmak gerekmektedir. Sinüs girişleri tıkandığında sinüslerde drenaj bozukluğu meydana gelir. Bu deformasyon ise enfeksiyon ve inflamasyona neden olabilir. Poliplerin tedavisinde endoskopik yöntem kullanılır, sadece nazal poliplerin temizliği polipektomi veya duruma göre genişletilmiş sinüs tedavisi kullanılmaktadır.

Burun Estetiği ve Burun Polip

Burun estetiği olacak kişilerin genelde nefes alma sorunları ile ilgili şikayetlerini hem hasta tarafından hem de muayene sonrasında tespit etmiş oluruz. Hem nefes alma sorunu hem estetik ameliyat tek doktor tarafından yapılabilir, burun anatomisinden iyi anlayan doktor tercihi yapmanız son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında doğru nefes alabilen ve yüzünüze yakışan doğal bir burun görünümüne sahip olabilirsiniz.

Doç.Dr. Süleyman TAŞ

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah

https://www.tasklinik.com/burun-estetigi-nefes-problemi/

https://www.suleymantas.com.tr/nazal-polip-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/

 
Toplam blog
: 85
: 60
Kayıt tarihi
: 01.03.14
 
 

Doç.Dr. Süleyman TAŞ, başarıyı kendine ilke edinmiştir. Türk ve Avrupa Plastik Cerrahi Dernekleri..