Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '07

 
Kategori
Haber
 

Ne Hrant'ım ne de Ermeni

Ne Hrant'ım ne de Ermeni
 

Ama bir Türk insanı, yazarı olarak; Dink'in katledilmesini müteakip geçen zaman diliminde, bu menfur saldırıyı ilk protesto eden, kınayan isimlerin başında da ben geldim. Çünkü hem bir cana kastedilmiş hem de mensubu olduğumuz toplumun ve devletinin temelleri bir kere daha dinamitlenmek istenmişti. Olayı öğrendiğim anda şoke oldum. İnanamadım. Yine o çok alışık olduğumuz oyunun son perdesi açılmıştı.

Birileri kahraman olmak istiyor; birileri de kahraman yapılıyordu.

Hrant Dink adını pek tabi ki bu ülkenin okuyan, düşünen, entellektüel çevreleri çok çok iyi biliyordu ama iddia ediyorum ki bu ülke insanının en az yarısı, adını dahi duymamıştı. Birkaç gündür bu tip olayları gözlemliyorum çünkü. Ama bugün Hrant Dink, haklı ya da haksız, yerli ya da yersiz bir "kahraman" olmuştur. Öldüren tetikçi ve avanesi de öyle.

Dink, Ermeni asıllı sıkı bir sosyalistti. Türk Ermeni kilisesi ile de, Ermenistan yönetimi ile de, Ermeni diasporası ile de kavgalıydı. Fransız'ların, sözde Ermeni Soykırımını İnkar yasasını meclislerinde görüştükleri dönemde, gidip orada yasanın çıkmasının yanlış olacağını savunan ateşli bir konuşma yapmıştı. Özetle Hrant Dink, bir yalnız adamdı.

Neden, Türkiye'de birçok çevrenin tepkisini topladı? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve insanlarını, dünya kamuoyu önünde çok zor duruma düşüren, asılsız Ermeni Soykırımı iddialarının savunuculuğunu yapıyordu. Bizim, malum dönemde Ermeni insanlarımızı jenosite, bir insanlık ayıbı olan bilinçli ve programlı bir soykırıma uğrattığımızı ve bu vahşetin bedelini de ödememiz, tarihi gerçeğimizle yüzleşmemiz gerektiğini söylemekteydi. Efendim bu iddialar da malumunuz öyle yenilir-yutulur iddialar değildir. Ancak fikirleri nedeniyle katledilmesini de hiçbir şekilde mazur göstermez tabi ki.

Günlerdir, bazı insanlarımız Agos Gazetesi önünde protestolar yapmakta. "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz" pankartları açılmakta. Oryantalist ve az gelişmiş "ya yücelt başına tac et; ya yerin dibine sok nefret et" anlayışının tipik sahneleri yaşanmakta Şişli'de. Şimdi, bu hem Ermeni hem de Hrant olduğunu ifade eden insanlarımızın acaba ne kadarı bizim soykırım yaptığımıza da inanmakta? Onları, müteveffa Hrant Dink gibi onurlu olmaya ve inanıyorlarsa bu görüşlerini de açıklamaya davet ediyorum.

Protestocu gruplar içinde bazı yasadışı örgütlere ait kişilerin olduğunu da görmekteyiz günlerdir. Mesela suikastın olduğu ilk gece ki yürüyüş yapan gruptan bir kişinin taşıdığı pankart gerçekten dikkate değerdi: "Her devlet teröristtir." Bunun siyaset bilimindeki adı "anarşizm"dir efendim. Her türlü düzene ve sisteme karşı olup kaotik ortam düşleme arzusunun politik yansıması yani. Bugün gerçekleştirilecek olan cenaze törenlerinin, her ne kadar Hrant Dink'in vasiyeti üzerine sessiz yürüyüş yapılması ailesi ve gazete tarafından topluluklara telkin edilse de, muhtemelen yine bu tip yaslı ve hüzünlü günlerden beslenen birtakım grupların cirit attığı bir alana dönüşme ihtimali kuvvetle muhtemeldir.

Sokaktaki vatandaşlarımız, makul çoğunluğumuz; at izine kurt izini karıştırmamalıdır. Ertuğrul Özkök'ün deyimiyle azgın ve sayıca az uç görüşlülerin, makul çoğunluğun üzerinde kurduğu tahakküme izin verilmemelidir.

Hrant Dink, sözde Ermeni Soykırımı'nın olduğunu savunan ancak Türk Devleti'nin kuyusunu kazmayı kendisine tarihi misyon edinmiş malum dış çevrelerin güdümüne girmemiş, onlardan maddi ve manevi olarak beslendiğine kesinlikle inanmadığım, Ermeni asıllı ama öz be öz Anadolu'lu, İstanbul'lu, Türk vatandaşı bir gazeteci idi. Nokta.

Bugünkü cenaze törenine isteyen katılır isteyen katılmaz. Katılmayan parti liderlerini, devlet adamlarını zorlayan, güç durumda bırakmaya çalışan birtakım yayınlar yapılmaya başladı bile. Bunlar yanlış şeylerdir. Müteveffa gazetecinin geçmişte söylediği sözler, savunduğu argümanlar gerçekten de her Türkiye Cumhuriyeti Devleti yurttaşının kolaylıkla hazmedebileceği sözler değildi. İnsanlarımızdan, istisnasız "biz de Hrant'ız; biz de Ermeni'yiz" demelerini beklemek çok da rasyonalist olmaz.

Bu talihsiz ve menfur cinayet, bizlere tahmin edebileceğimizin çok çok üzerinde zararlar verecektir. Sosyal benliğimizde yaralar açmıştır ve bu yaraların kapanması yıllar alacaktır. Böyle bir vatan, millet ve devlet düşmanlığının ardında olanlar, gerçekten vatansever olduklarına inanıyorlarsa ahmaklıklarına doymamalıdırlar. Şayet bu suikastın perde arkasında birtakım Türkiye düşmanı devlet, servis, örgüt ya da yapılanmalar varsa emellerine ulaşmışlardır, kendileri için hayırlı olsun.

Katledildiği gün de yazdığım gibi bir kere daha Sayın Hrant Dink'in öldürülmesini kınıyor, mütevveffaya rahmet ve halkımıza başsağlığı diliyorum.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..