Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '11

 
Kategori
Futbol
 

Ne için takım tuttuğunu bildiğinizi sanmıyorum!

Ne için takım tuttuğunu bildiğinizi sanmıyorum!
 

Göremedim, duyamadım demeyesiniz diye yazdım! Derseniz resimdeki gibi bir cevabı hakediyorsunuz.


Evet neden takım tutuyorsunuz? Neden? 

Gazetelerde ilk olarak takımınızın haberlerini neden okursunuz? 

Neden tv lerde spor proğramları adı altında futbol dahi hiç bir haltın olmadığı proğramlara bir kere tüketme lüksünüz olan ömrünüzün büyük bir kısmını ayırırsınız? 

Çok basit; hayatınızı siz belirlemiyorsunuz, siz tasarlamıyorsunuz. zaten bunu hayatınız boyunca bir kere olsun bile yapamadınız. yapamayacaksınız da. 

Her ne ise bizim konumuz neden takım tuttuğunuz ile ilgili.Takım tutmanın bireysel ve toplumsal bir çok nedenlerinin olduğu açıktır ama siz hangi gerekçe ile bir futbol takımının fanatiği haline geldiniz ya da gelmektesiniz hiç düşündünüz mü? 

Kendini ifade etme açısından konu mu bulamıyorsunuz? 

En basit konuşma alanı olarak bunu mu görüyorsunuz? 

Sürü zihniyeti içerisinde olmak hoşunuza mı gidiyor? 

Hayatınız boyunca hiç bir safta yer alamamanın verdiği zavallılığı bu şekilde mi gidermek istiyorsunuz? 

Birilerini aşağılamak, hırpalamak, hakaret etmek için kendiniz fırsat yaratamayıp bu tür bir etkinliği bahane olarak mı kullanıyorsunuz? 

Güçlü olmak için güçlüden yana olmak gibi bir tavrı çıkış yolu olarak mı görüyorsunuz? 

Binlerce soru ile birlikte istediğiniz kadar makaleye ulaşabilir, yazabilirsiniz ama yukarıda basit bir düşünce egzersizi olarak tarafınıza yöneltilen sorulara verebilecek net yanıtlarınızın olmayacağı açıktır! Çünkü futbol sadece bir spor türü olarak görülemiyor. Artık toplumsal sorunların, problemlerin, travmaların aynası olmuş durumda. 

Toplum; futbol denilen aptalca mantığa sahip bir uğraştan ibaret olsada yaşamı boyunca büyüyemeyecek insanların nedense uğruna katil olabildikleri, toplumsal fiili livata heveslerini topluca giderebildikleri bir uğraşa dönüşmüş durumda. Koro halinde sevişme tekniklerinin paylaşılabilmesi gibi hastalıkların gün tyüzüne çıktığı, afişe olduğu bir etkinlik haline gelmiş. Sahaya ineriz. ......... .... hakem! vb vb. Topluca sevişme tekniklerini duymadığınız ve katılmadığınız kaç maç var. 

Maçı nerede seyrettiğinizin aslında pekte önemi olmayacaktır bu konuda. Evde çocuklarınızın yanıda, kavehanede, ya da bir lokalde maçı seyrediyor olmanız bile sizi dizginlemeye yetmeyecek maç süresince doğru olasun olmasın bir çok kez maçı yöneten hakem ile ya da teknik kadro ile yada sporcular ile bir çok kez çeşitli şevişme tekniklerini alanen söz ile deneyeceksiniz değil mi? 

Neden takım tutuyorsunuz sorusuna vereceğiniz cevap hiçte akıllıca olmayacaktır çünkü bir futbol takımının fanatiği olmak, hatta bir futbol takımını tuttuğunu söylemenin akılcı bir yanı yok. 

Toplumsal dürtüler sonucu kendimizi kandırma uğraşından başka bir şey değil. Ama bu gerçek milyarlarca insanın bir meşin yuvarlağın peşinde saatlerce koşturup duran insanların uğraşını mantıklı göstermeye yetmeyecektir. 

Futbol yüzyılımızın tarihsel süreç içerisinde değerlendirilmesi yapıldığında insanoğlunun en aptalca uğraşı olarak gösterilecektir. Birey açısından ne işe yaradığı ise hiç kimse tarafından akıllıca açıklanma uğraşı içerisinde bile olunmamıştır. 

Evet ben Mustafa hoca bir futbol takımının taraftarı olmakla ne gibi bir kazancın içerisinde olabilirim ki? 

İhale alma gibi bir çalışmam yok. 

Kara para aklama diye sorunum hiç olmadı. 

Herhangi bir siyasi partinin genel başkanı ya da ülkenin başbakanı olma şansım hiç yok ki insanları yaptığım ucube işlerden, çeplediğim hazine , mali sorunlardan uzak tutma gibi bir hevesim ve aracım olsun. 

Diktatörde değilim ki taçı korumak için milyonları bir meşin yuvarlağın peşinden koşturayım. Pisliklerimi örtbas etmek içinde meşin yuvarlağın peşinde milyonlarca insanı koşturma hevesim olsun. 

Birilerinin kirli işlerini örterken birilerine yeni kirli iş imkanı sağlayabiliyor. İhalelerin selamlayıcısı olabiliyor.Politikleşebiliyor, kafatasçılaşabiliyor, milliyetçi hezeyanların slogana ve eyleme dönüşebildiği alan haline gelebiliyor. 

O zaman neden bir futbol takımını tutayım ki? 

Neden bir futbol takımının peşinden ortalama 65 yıl olan ömrümün bütün sorunlarını kamufle edeyim. 

Aç isem futbol doyurmuyor. 

Bilgisiz isem , cahil isem futbol bilgilendirmiyor, kültürlü bir insana dönüştürmüyor. 

Hastalığımı tedavi etmiyor. asgari ücretime zam yapmıyor. 

Toplu taşıma araçlarında istiflenerek taşınmama çözüm olmuyor, çocuğuma veremediğim okul harçlığını kazandırmıyor. Beni biraz daha insan biraz daha fazla adam yapmıyor tam temsi var olan insani değerlerin tamamen yozlaşmasına ortam ve zemin hazırlıyorken bir takımın taraftarı neden oluyorsunuz, oluyoruz ki? 

Bizi takım tutmaya zorlayan bir türlü terkedemediğim ilkel bir bilinç olarak sürü halinde yaşama ve sürü halinde tepki isteği vb gibi hayvani hisler midir? 

Kişilk problemlerimizin toplu terapi aracı olsun diye mi bir futbol takımının fanatiği haline gönüllü dönüşüyoruz? 

Toplumsal hastalığımız olan yönlendirilme isteği bizi takım tutmaya, amigolar peşinden nakarat türü ilkel , kopya, dönüştürülmüiş ve modifiye edilmiş şarkılarla ne kadar zevksiz olduğumuzu ne kadar iğrenç olduğumuzu görterme , ve bunu sırf inat olsun diye yapmaktan ne kadar basit bir zevk aldığımızı ve zevklerimizin çok basit ilkel dürtülerden ibaret olduğunu afişe etmenin, boş zevkini mi yaşamak istiyorsunuz. 

Boş olan hayatımıza uygun davranmanın doğallığı içerisinde boş işlerle uğraşmak için mi takım tutuyorsunuz? 

Birileri sizin için hayatını verirken. vatan sana canım feda derken siz herşeyimsin ey bilmem ne kulübü derken ne kadar basitleştiğinizi size bu güne kadar kimse söylemedi mi? 

Uyutma, depolitize etme, kendinden ve içinden yaşadığın toplumdan uzaklaştırıp sanal problemler ve söylemler üzerine yaşam dizayn etme sana ne kazandıracak ki bir futbol taklımının fanatik taraftarısınız? 

Kafatasçıların, ırkçıların bile kendilerine göre akılcı bana göre saçma sapan gerekçeleri bile varken senin ne gibi bir gerekçen var bir futbol takımının fanatiği haline gelip ortalığı birbirine katıp, otobüsleri taşlayıp başka taraftarların üzerine döner bıçağı gibi kesici aletlerle öldüresiye saldırabiliyorsun. 

Anlatsanıza ... neden bir futbol takımının fanatiği yahut taraftarısınız? 

Sesimi duyan var mı? 

Açım! 

Donuyorum! 

Sokaktayım! 

Tinerciyim! 

İşsizim! 

Kanser ettiniz beni, tedavi olamıyorum! 

HES diye bir şeyleri kan damarlarıma kuruyorlar felç oldum! 

Fabrikalar zehir kusuyor, ölüyorum! 

Çocuğum beyaz zehire müptela oldu ! 

Çocuğumu kaçırdılar! Doku ve organ tacirleri yüzünden köşe başları bebelerin cesetleriyle doldu! 

Ülke kavramı diye bir şey kalmadı! 

Vatan kavramı globalleşme diye köleleştirmeye dmnüştü, alın terimi sömürüyorlar! 

Birileri daha fazla zengin olurken ben biraz daha fazla fakirleşiyorum! 

SESİMİ DUYAN VAR MI? 

O meşin yuvarlağı ne zaman sokağa taşıyacaksınız! 

Ne zaman ciddi bir şekilde geleceğinizi, çocuklarınızı düşünerek düşleyerek hep bir ağıdan bağıracaksınız? 

Biz Halkız! 

Biz Halkız! 

Biz Halkız! 

Zavallınız yada modern köleniz değiliz. 65 yıllık yaşantımızı size uşaklık yaparak geçirmeyeceğiz. Sesimi duyan var mı? 

 
Toplam blog
: 25
: 498
Kayıt tarihi
: 10.01.09
 
 

Tarih Öğretmeniyim. Trabzon/Of doğumluyum. Yazmayı seviyorum. Yazanları, yazarak paylaşanları daha ..