Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Deneme
 

Ne istediğini bilen kişiyle istediği ne olursa olsun anlaşmak mümkündür

Ne istediğini bilen kişiyle istediği ne olursa olsun anlaşmak mümkündür
 

Karşılayamayacağımız istekleri olanlara bile razıyız; yeter ki ne istediğini bilsin. Ne istediğini bilen kişiyle istediği ne olursa olsun anlaşmak mümkündür. Hayır dersin, anlaşırsın. Evet dersin, anlaşırsın. Şu kadar verir anlaşırsın. Bu kadara ikna eder, anlaşırsın. Fedakârlık yapar, anlaşırsın. Ne istediğini bilmeyen kişide bunların hiçbirini yapamazsın; çünkü adam ne istediğini bilmiyor.

İnsanlar ne istediklerini neden bilmezler yahut net olarak ortaya koyamazlar? Bu konuda yetişkinlik, bilgi ve kültür seviyesi önemlidir. Cesaret gibi kişilik özellikleri de. Ama asıl neden kişinin istekleriyle çelişen ortam yani düzendir.

İstekler bazen doyumsuzdur, ahlaksızdır ve kuralsızdır. Ya da öyle değildir de düzen(din-töre-devlet) öyle değerlendirir. İstekleriniz var. Kendinize göre ve bize göre meşru ama düzen öyle demiyor. Yasaklar ve kurallar koymuş. Ne istediğini bilenler de işte bu nedenle ortaya koyamazlar.

Düzenin de kabul ettiği meşru istekler (haşlanmış patates yiyebilirsin gibi) ve kendini ifade etme konusunda insanlarımızın ciddi sorunu var. Bu konudaki çekingenlik yetişmeyle alakalı. Tepki görürüm diye de istekler söylenemiyor; çünkü geçmişte hep tepki görmüşler. İsteklerinizi açıkça belirtin diyorlar. Sanki bunu yaptığımız zaman bizi anlayışla karşılıyorlar da. Bu ülkede isteğini söylemek maalesef azarlanmak, kovulmak, dövülmek demek.

Bir de isteklerimiz biraz utanacak cinsten oluyor. Açsın, koskoca adam açım diyeceksin. Aç insan olur mu ya! Param yok de, fakirim de bakalım, kolay mı? Yani bizim isteklerimizde de sorun var. Fakirim, güzel değilim, evlenememişim; canım aşk istiyor. Hangi kadına söylemişsem beni reddetmiş. Benimle oturup bir çay bile içmemiş. Ben şimdi bu isteğimi nasıl söylerim! Yani bizim isteklerimizde de sorun var. Aslında bizde olması gerekiyor; alamamışız, vermemişler... Biz bunları istiyoruz. Ya da işte böyle isteyemiyoruz...

Öte yandan ne istediğini söyleyememek, kendini ifade edememek insanlarımızın çok ciddi kayıplarına neden oluyor. Sen daha yeteneklisin ama ağzı laf yapan malı götürüyor. Seçenler de biraz altını eşelese altın bulacak ama yüzeydeki tenekeye fit oluyor.

İsteğinizi hiç söylemezseniz hava alırsınız. Yarım yamalak ifadeler de insanları ikna etmez. Hatta bazen anlaşılamaz ya da yanlış anlamalara yol açar. İsteğini açıkça söyleyen karşılanması zor olsa bile alabilir; çünkü karşınızdakinin de aynı türden isteği olabilir.

Değilse şansınıza diyeceğiz ama bir kadına seninle yatmak istiyorum dediğinizde hayır teşekkür ederim cevabını almıyorsunuz ki. Nasıl bir cevap aldığınızı isterseniz yazmayalım. Yani ne istediğimizi bilsek ve bunları açıkça ortaya koysak bile muhatapta  sorun var.

Yine de isteklerini açıkça ortaya koyan ve en önemlisi nasıl bir istek olursa olsun cesurca söyleyen kişiler karşısındaki doğru kişi (yani onun isteklerine uygun kişiyse) amaçlarına ulaşırlar. Bedeli ne olursa olsun bu yolu seçmeliyiz. Tabii ki yöntemiyle. Usulünce yatmak istesen olur da usulüne uymadan bir tas su istesen olmaz!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..