Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ne kadar insan!

Ne kadar insan!
 

Ne kadar kalabalıksa şehir, o kadar yalnızdır insan. Ne kadar kalabalıksa şehir, o kadar mekanikleşir yaşam. Ne kadar büyükse şehir, o kadar küçülür insan, uzaklaşır kendinden ve kendi iç sesinden. Araba kornalarından, motorlarından, kalabalığın uğultusundan kendi sesine kulak veremez olur bir süre sonra insan. Metrekareye düşen insan sayısı arttıkça, metrekareye düşen kaygı ve koşuşturma sayısı da artar. Metrekareye düşen artık, kendine iyi-kötü bir yer bulmak isteyen insanların çabalarıdır. Ne kadar gürültülüyse şehir, o kadar sessizdir insan kendine karşı ama bir o kadar da vahşi diğer insanlara.

Uzun bir aradan sonra, zamanında kaçtığım o büyük koşuşturmanın içine tekrar bırakacağım kendimi. Anadolunun bir köşesinde adeta başka bir hayatı sürerken, sanki gezegen değiştirecekmişim gibi geliyor şimdi bana. Nasıl gelmesin, her sene benim ikamet ettiğim anadolu şehri kadar nüfus katılıyor o büyük şehre. Artık apartmanın her dairesinde kimin oturduğunu,hepsinin teker teker hikayelerini bilmek yok; artık dışarıya çıktığında yılların imbiğinden geçmiş düzinelerce tanıdık yüz görmek yok; artık senin küçük şehrinin her santimetrekaresinde bulunurken hissettiğin o güven duygusu yok. Kuş cıvıltıları yerine, araba motorlarıyla uyanacaksın şimdi. Dağlardan gelen el değmemiş mis gibi suyun yerine, artık ambalajlanmış suyu içeceksin. Suyla kalsa iyi, bir bütün olarak kendini ambalajlayacaksın; artık küçük şehirdeki gibi korunmasız, sade bir insan değilsin. Kendini ambalajlayacaksın diğer insanlara ve o muazzam koşuşturmaya karşın. Artık üzerinde kimsenin görmediği ama senin bildiğin görünmez bir zırh olacak, öyle bir zırh ki iyice güvenene, ölçüp biçene kadar diğer insanları yanına yaklaştırmayacak. Artık senin gönül kabında güvenden çok şüphe bulunacak. Gözlüklerin pembe yerine kararacak. Şimdi hayat mücadelesi nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığın o küçük şehrini, gün gelecek bir tutam huzur için anmaya başlayacaksın. İş işten geçmiş olacak ama sen bunu biliyorsun zaten. Belki alışacaksın daha şimdiden çekindiğin o büyük şehre ama artık sen başka bir insansındır ve alıştığın anda kaybetmişin veya kaçırmışındır çoğu şeyi.

Ne kadar yalnızsa insan, o kadar kalabalıktır şehir ve o kadar "göz" "gözü" görmez olur. Ne kadar mekanikse yaşam, o kadar tekdüze olur insan ve o kadar makineleşir duygular. Ne kadar büyükse şehir, o kadar küçüktür insan. Ve ben ne kadar söylersem söyleyeyim, gitme zamanı gelmişse bir diyardan direnmenin bir faydası yoktur, demekki gitme zamanı gelmiştir bir diyardan...

 
Toplam blog
: 32
: 1264
Kayıt tarihi
: 31.07.06
 
 

1979 yılında doğmuşum, kuzey yarım kürede Doğu Karadeniz denilen bölgede merhaba demişim dünyaya...