Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '08

 
Kategori
Faizler
 

Ne kadar kredi kartı kullanıcımız var?

Ne kadar kredi kartı kullanıcımız var?
 

Kredi kartları tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de çoğunlukla kullanılıyor.

Yalnız bizim ülkemizde bir nevi borçlanma aracı olarak kullanılıyor.

Kredi kartları ile ilgili yapılan alışveriş veya nakit para çekilip, gelen hesap özetinde borcun asgari tutarı ödeniyor.

Borç böylece katlanıp gidiyor. Birde buna gecikme faizi ve nakit çekmenin yüksek faizi eklenince, çık çıkabilirsen işin içinden.

Türkiye’deki Kredi Kartı kullanımı, tüm dünyanın ilgilisini çekmiş olacak ki en son New York Times gazetesine konu oldu.

Neymiş bakalım gazeteye konu olan Kredi Kartı sorunu;

Türkiye ve Çin gibi ülkelerde, 2003 yılında Güney Kore’de yaşanan ulusal krize benzer bir tehlike olduğunu uyarısına yer veren gazete, Kredi kartı işi, Türk bankaları için kârlıymış.

Türkiye ‘de kart başına kâr, Amerika’dan yüksekmiş.

Bu, bankaları, yabancı yatırımcılar için çekici hale getiriyormuş. O nedenle Yabancı bankalar Türkiye’deki bankaları alıyormuş.

New York Times gazetesi, Borç Tuzağı başlığını kullandığı yorumunda; eskiden borçlanmanın hiç hoş karşılanmadığı Türkiye’de bir kültür Değişimi”nin yaşandığını, kredi kartlarının yayıldığını belirttirmiş.

Türkiye’de borçlanma, ne zaman hoş karşılanmaya başlandı. Sy. Süleyman Demirel’in “Borç yiğidin kamçısıdır” özdeyişinden sonra.

Türkiye’de 30 yıl önce 10 binden az olan kredi kart sayısının bu yıl itibarı ile 38 milyonu aştığı resmi verilerle ortaya konuluyor. Haliyle 70 milyonluk bir ülkede bu kadar kredi kartı kullanılırsa, borçlanma da ona göre artacak..

Ayrıca Türk insanı, kredi kartı ile alışveriş yaparken, sonra bunu nasıl öderim diye hiç düşünmüyor. Sanki bedava alışveriş yapıyor hissine kapılarak, normal harcaması gerekenin 3-5 katını harcıyor. Sonrası malum tabii…

Yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı Türkiye’de kredi kart borçlarının, geçen yıl, beş yıl öncesi düzeyinin altı katı artarak 18 milyar dolara yaklaştığı da resmi verilerde ortaya çıkıyor.

Tüm dünyada ise halen 3.57 milyar kredi kartının kullanıldığı, bunun da dünya nüfusuna göre %60 dolayında olduğu görülüyor.

Yani tüm dünyada olduğu gibi bizim insanımızda kredi Kartı uygulamasından nasibini alıyor.

Türkiye başkaları için bir model olabilir mi?

Türk ekonomisinin adeta çöktüğü 2001 krizinden sonra devlete borç vermenin artık karlı olmadığını gören bankalar, daha karlı olduğunu gördükleri Banka Kredi Kartı uygulamasına ağırlık verdikleri, ayrıca tüketici kredilerine odaklandıkları da bir gerçek.

Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı bankalar, sadakat programları ve her demografik(nüfus yapısına ve insan davranışlarına) gruba uygun kartlar ile Türk piyasasına girdikleri, bu yapının yabancılar için bir model olabileceğini düşünüyorum.

Ülkemizde Kredi kartı borcu nedeniyle 2003-2006 yılları arasında 41 insanın ya intihar yada cinayet sonucunda öldüğü istatistiklere yansıyan verilerdir.

Türkiye’de bu gibi olayların olmasından sonra getirilen yasal faiz düzenleme(sınırlama), gecikme faizi vs. nin olayın çozümüne katkı sağladığı pek söylenemez.

Ancak vadesi gelmiş borçlarda bir azalma olduğu söylenebilir. Resmi verilere göre 2006 yılında %8 olan vadesi geçmiş kredi kart borçlarının oranının geçen 2008 yılı Mart ayında % 6.3’ye indiği belirtilmektedir. Çok küçük de olsa bir azalmanın söz konusu olduğu görülmektedir.

O zaman topluma şunu anlatacağız, kredi kartı ile yapılan alışverişin tüketimi körüklediğini, parasının en kısa zamanda geri ödeneceğini, herkesin ihtiyacı kadar alışveriş yapması gerektiği, imkânları ölçüsünde kredi kartlarını kullanması, yoksa borç ve faiz yükü altında ezileceği anlatılmalı.

Özellikle Kredi Kartından nakit çekmenin faizinin, normal kredi çekmekten çok daha yüksek olduğu bilim adamları tarafından televizyonlarda anlatılmalı.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..