Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ALİ GALİP AKYILDIRIM

http://blog.milliyet.com.tr/aligalip

22 Aralık '14

 
Kategori
Güncel
 

Ne kadar vatanseveriz,ne kadar iyi vatandaşız?

Ne kadar vatanseveriz,ne kadar iyi vatandaşız?
 

İyi vatandaş yetiştirmek için çabası yok. Varsa da yoksa da “dayatma eğitim” ile gelecek nesillere “konserve bilgiler” vermek.


Hepimiz genel olarak kıyaslamayı severiz.

Ya çocuğumuzu başkasının çocuğu ile ya yaşam tarzımızı başkalarının yaşam tarzı ile ya da ülkemizi gelişmiş ülkelerle…

Bunları yaparken olumlu veya olumsuz olarak acaba kendimizi görebiliyor muyuz, kendimizi hayran olduğumuz ülkelerin vatandaşları ile kıyaslayabiliyor muyuz?

 

Överken de, yerken de eğer kendimizi göremiyorsak fazla konuşmanın bir anlamı olmaz.

Bizler iyiye gitmeyi, iyi şartlarda yaşamayı elbette çok istiyoruz. Peki, bunun için ne yapıyoruz?

 Her şeyi devlet yapsın, devlet sunsun diye bekliyoruz.

Devlete bakıyorsun her şeyden kendisine pay çıkarıyor. “Biz hizmetkarız, biz güçlüyüz, biz her şeyi biliriz, biz 2023 yılın düşünüp 2071 yılına hazırlık yapıyoruz” gibi popülist söylemlerle zaman geçiriyor.

İyi vatandaş yetiştirmek için çabası yok. Varsa da yoksa da “dayatma eğitim” ile gelecek nesillere “konserve bilgiler” vermek.

 

Eğitimde, hayatta lazım olacak, bireyi kaliteli kılacak, ülkeye değer katacak, gelecek yılları şimdiden bilimsel verilerle programlayacak eğitim sisteminden çok uzakta olduğumuzu görüyoruz.

Öğretmenlerimiz de bu günkü niteliksiz “eğitimin çıktısı” olduğundan onlarında büyük bir bölümü yetersiz kalmaktadırlar.

 

Ülkemiz insanına baktığımızda çoğumuzun hatalı bir eğitimin çıktısı olduğunu görmekteyiz.

 

Buyurun hep birlikte bazı tespitler yapalım.

Hangimiz de, kurallara saygı, güvenirlik, naziklik, üretkenlik ve üretenlere saygı var?

Hangimiz, yaşadığımız bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyoruz?

Hangimiz, ülkemizin, yaşadığımız şehrin, ilçenin, köyün öncelikli sorunlarını bilmekte ve bu problemlerle ilgilenmekteyiz. Tutun ki ilgilendiniz, başınıza nelerin geleceğini iyi biliyorsunuz değil mi?

Hangimiz, toplum kurallarını bilmekte, trafik kurallarına uymakta, askere severek gitmekte, sivil toplum örgütlerine katılmaktayız?

Hangimiz sağlığımıza dikkat ederek diğer vatandaşları buna özendiriyoruz. Kanunla yasaklanmasa sigarayı her yerde içmeyecek miyiz?

Hangimiz, yaşadığımız toplumu güzelleştirmeye ve mutluluğunu artırmaya çalıştık?

Hangimiz çevremizi temiz tutarak ortak kullandığımız şeyleri koruduk? Örneğin mesire ve piknik yererine bakalım.

Hangimiz, yaşadığımız yer hakkında şikâyetlerimizi bir kenara bırakarak, bulunduğumuz yeri severek yaşanılacak bir yer haline getirmek için çaba gösterdik?

Hangimiz komşuluk haklarına saygı duyduk?

Hangimiz, kamu mallarını tasarruflu kullandık?

Hangimiz, ülkemizin neler ürettiğini ve daha neler üretebileceğini biliyoruz. Üretimin artırılması için, zenginleşmemiz için yapılan yatırımların katacağı değeri ve yok edeceği değeri hesaplayabiliyoruz? Her şeye karşı çıkmanın doğru bir şey olduğunu veya yapılan her yatırımın doğru bir yatırım olduğunu hangimiz tartabiliyoruz?

Hangimiz, pozitif anlamda işbirliğine hazırız? Yaptığımız işlerde tak başına yapılanın hem masraflı hem de niteliksiz olduğunu biliyoruz?

Hangimiz, tecrübesine, liyakatine, kabiliyetine uygun iş sahibi olmanın herkesin hakkı ve görevi olduğunu içimize sindirebiliyoruz?  Yeni trend “ bizden isen liyakate bakılmaz, değil isen ağzından kuş tutsan bir kenara atılırsın”

Hangimiz düzenli kitap okuyoruz, kültürel tartışmalar yapıyoruz, her gün düzenli gazete okuyor muyuz?

Hangimiz, yaşlıları sayıp yardım ediyoruz, onlarla sohbet ediyoruz? Etmediğimiz gibi tecrübe sahibi yaşlılarımızı “fosil” diye eleştiriyoruz.

Hangimiz, başka ülkelerin insanlarının ülkemizde mülk edinmesine sıcak bakıyoruz?

İnsanımız, başkalarına değil, kendisine hizmet edeceğine inandığı kişileri bilinçli seçiyor mu? Sandık başına gittiğinde oyunu etki altında kalmadan kullanabiliyor mu? Yoksa aldığı hediyelerin etkisinde mi kalıyor?

Yasalar karşısında eşit ve tarafsız muamele göreceğimize inanıyor muyuz?

Ülkemiz de vergi mükelleflerinden kaç tanesi vergisini övünerek ve gurur duyarak verebiliyor. Verdiği verginin nerelere harcandığını sorgulayabiliyor?

İnsanımızın birçoğu vergi vermezse eğitim alamayacağının, sağlığının korunamayacağını, sokağının aydınlatılamayacağını, güvenliğinin sağlanamayacağını biliyor mu? Biliyorlarsa vergiler niye ödenmiyor? Ödenmeyen vergilere neden “af” çıkıyor?

Gelişmiş ülkelerde “her şey insan içinse” ülkemizde “her şeyin” ne için kullanıldığını biliyor muyuz?

Kaç vatandaşımız anayasal haklarını biliyor ve kullanıyor? Kullanmak istediğinde nelerle karşılaşıyorlar?

Şimdi bu tespitler üzerinde düşünelim. Bura da sadece birkaç tespitle nerede olduğumuzu gördük. Bunların içerisinde tabi ki vatandaşlık görevini eksiksiz yapanlarda var. Ama onların sayıları tartışılır. Keşke çoğunlukta olsalardı da bizde dünya ülkelerinin liginde bulunsaydık.

 

Yeni bir yazıda buluşmak dileği ile…

 

 

 
Toplam blog
: 264
: 396
Kayıt tarihi
: 28.07.14
 
 

1959'da doğdu. Sınıf Öğretmenliği okudu.1979'da Öğretmenlik görevine başladı. Hayatın; okumak, ya..