Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '07

 
Kategori
Siyaset
 

Ne mozaiği ulan!

Ne mozaiği ulan!
 

İlkokulu 90’ların ortalarında Bingöl’de okuduğum yıllardı. Her gün okulda hocamız herkesin haberleri izlemesini teşvik etmek için derse başlamadan önce herkesin sırayla dün izlediği bir haberi anlatmasını isterdi. Haberlerin çoğu “Öğretmenim dün çıkan çatışmada…” diye başlardı. Öyle ki akşam haberleri izlemediysem uydururdum;

— Öğretmenin dün Diyarbakır’da çıkan çatışmada x askerimiz şehit oldu, y terörist öldürüldü…

Ölen, öldürülen insan sayısı o kadar fazlaydı ki kimse hızına yetişemiyor, galiba sadece ben değil arkadaşlarımın birçoğu uyduruyordu.

Sonra hocamız derse geçmeden önce söylerdi;

— Bakın çocuklar bu PKK Ermenidir, Kürtlerle hiçbir alakası yoktur, zaten Kürt diye bir şey de yoktur, Dağ Türkü’dür, Türklerin karda yürürken çıkardığı “kart kurt” seslerinden yola çıkarak kendilerine “Kürt” demişlerdir.

Sonra ertesi sabah yine ölen insan haberleri, yine “Kürt yoktur”, yine haberler, yine “Kürt yoktur”, yine ölüm, yine “Kürt yoktur”…

Yıllar geçti, bu savaş otuz bin can aldı ve dün Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’ndan “Türkiye’de yaşayan Kürtler, Türkmen kökenli; Kürt Aleviler ise Ermeni kökenlidir” açıklaması geldi…

Aradan 22 yıl geçti ve yine başladığımız noktadayız! İyi mi? Bir gıdım yol alamadık…

TTK Başkanı Prof. Halaçoğlu eklemiş; “Müslümanlığı kabul etmiş ve kendisini Türk olarak kabul etmiş insanlar gelip Anadolu’ya yerleşmiştir. Dolayısıyla bunları bir mozaik olarak kabul etmek farkına varmadan ülke içerisinde de bir takım gruplaşmalara neden olmaktadır. Bu konuda özellikle siyasetçilerin çok dikkatli olması gerekir.”

Zihnimi zorluyorum… Mozaik, mozaik, mozaik..? Ne mozaiği ulan?

Evet hatırladım. Can Dündar, Çapraz Ateş programı... Merhum Orhan Doğan ve Alparslan Türkeş karşı karşıya. Orhan Doğan; “Türkiye mozaiktir”, Alparslan Türkeş; “Ne mozaiği ulan, mermer mermer!”

Ve anlıyoruz ki Halaçoğlu’nun açıklaması bilimsel değil siyasi!

Bilmiyorum, çok şey mi istiyoruz? Tarafsız olması gereken bilim, tarih, hukuk ve askeri kurumların siyasete bulaşmaması çok şey mi? Galiba Türkiye için çok şey…

Prof. Baskın Oran yıllar sonra şöyle demişti:

"Bir parti genel başkanı "ne mozaiği ulan! demiş ve şöyle bitirmişti; "mermer! mermer!" Fakülteden atıldığım dönemlerde inşaatçılık da yaptım, mozaik en dayanıklı yapı malzemesidir. En kırılganı da mermerdir."

Şimdi seçme vaktidir. Farklılıkların da olduğu sağlam bir yapı mı, farklılıkların hiç olmadığı kırılgan bir yapı mı?

 
Toplam blog
: 73
: 2878
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

1985 yılının bir Nisan sabahında (ki kendisi 15'i olur) sabah ezanından sonra (saat daha bizim kö..