Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '07

 
Kategori
Güncel
 

Ne olur, bir kişinin burnu bile kanamasın..

Ne olur, bir kişinin burnu bile kanamasın..
 

Genelkurmay Başkanlığı, bugün Ankara'da gerçekleştirilecek Cumhuriyet Mitingi öncesinde tüm karargâhlara kritik bir emir gönderdi ve "Provokasyonlara dikkat edin" uyarısında bulundu.

Bilindiği gibi Ankara'da bugün, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin tertiplediği Cumhuriyete sahip çıkıyoruz mitingi var. Demokrasilerde vatandaşın ve sivil toplum örgütlerinin düşüncelerini açıklamasına yarayan bu tür eylemler, yasal olarak koruma altına alınmış bir haktır.

Herkes yasalar çerçevesinde, farklı ve hatta karşı görüşünü de söylemekte serbesttir. Demokrasiyi bunun için benimsiyoruz ve seviyoruz.

Bizim sahip olduğumuz düşüncenin tek doğru olduğunu varsaymak, bizim dışımızdakilerin düşüncelerini hep yanlış kabul etmek, bununla da kalmayıp zor kullanarak bu düşünceyi kabul ettirmeye çalışmak veya yanlış düşünceye sahip olduğunu kabul ettiğimiz kişilere söz hakkı tanımamak, elbetteki demokrasiyle bağdaşır bir tavır değildir.

Medeni ülkelerde herhangi bir konuda görüşlerini ortaya koymaya çalışanlar, düşüncelerini ifade eden pankartlar yazarak bunları sözleriyle de tekrarlayarak miting, yürüyüş veya gösterilerini tamamlarlar, sakince de dağılıp giderler. Çok nadir olarak bu grubun içine biraz daha sivri dilli tecrübesiz gençler, ya da hızını alamayanlar çıkarsa, polisle aralarında ufak tefek gerginlikler çıkar.

Fakat asla katılımcılara zarar verecek harhangi bir olay olmaz.

Bizdeyse henüz anlayış ve seviye buraya gelemediği için, bu tür toplantılara matlaka karşı görüşten birileri, en önemlisi de karşı görüş ayağına yatıp toplantıyı sabote etmeye, olay çıkartmaya meraklı hastalıklı tipler katılarak provokasyon yapmaya bayılırlar. Maalesef biz de -hele topluluk halindeyken- hemen heyecana kapılıp mantığımızı kullanmadan orada ne için toplandığımızı unutup farklı bir mecraya yönelmekten kendimizi alamayız.

O yüzden zaten kalabalık mitingler yapamıyoruz, hiçbir konuda hep beraber çoluk çocuk toplanıp bir görüşümüzü, düşüncemizi ifade edemiyoruz. Bırakın mitingi maça bile gidemiyoruz. Çünkü çıkacak olaylardan endişe duyuyoruz. Çoluğumuza, çocuğumuza zarar gelmesinden korkuyoruz.

Ankara'da toplanacakların hepsi, samimi olarak cumhuriyeti benimseyen, onu sevdiği için sahiplenmeyi kendine görev bilen insanlar olacaktır.

Son zamanlarda cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla ülke çapında siyasi bir gerginlik oluşturulduğu doğrudur. Tarafların kim olduğu, kimin haklı veya haksız olduğu gibi konular bugün bir kenara bırakılmalıdır. Böyle bir gerginliğin stresini atabilmek için insanların içinden geldiği gibi düşüncelerini haykırmasında, en azından psikolojik bir rahata kavuşması açısından büyük fayda vardır.

Güvenlik güçleri doğal olarak demokratik haklarını kullanan bu insanlara ve topluluğa, ellerinden gelen kolaylığı gösterecekler ve bu imkânı sağlayacaklardır. Burada beni tek korkutan şey, provokasyon ihtimalidir.

Türkiye şu anda gerçekten kendisine karşı düşmanca bir tavır sergileyen birtakım yerli ve yabancı güçlerin ciddi tehdidi altındadır. Uluslararası boyutlara ulaşan bu hain planların gerçekleşmesine katkı sağlayabilecek en küçük fırsatı bile değerlendirmekten çekinmeyenler, bugünkü kalabalığı bu menfur emelleri için kullanmak isteyebilirler.

Genelkurmay başkanlığının bu konudaki uyarısını da göz önüne alarak, katılımcıların ve özellikle de güvenlik kuvvetleriyle, organizasyonda görevli olanların çok dikkatli ve uyanık olmasında fayda vardır.

Bir kişinin sadece burnunun kanaması bile hepimizi üzüntüye boğmaya yetecektir. Lütfen dikkat... Bu güzel gün, Demokrasinin ve cumhuriyetin vakarına yakışır bir şekilde başlayıp, aynı şekilde sona ersin...
 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..