Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
816
 

Ne var bugün menüde? SAÇAKLI KÖFTE

Ne var bugün menüde? SAÇAKLI KÖFTE
 

int.


 

Nerde kalmıştık?

14 Temmuz’da. En son Ayran Aşı’nın tarifini vermiştim.

Günler yol aldı gidiyor. Ramazan derken bayram. Bir bakacağız ki hazan mevsimi gelmiş.

Şimdi…

Hazır bayram yaklaşmışken. Hatta ve hatta sayılı gün kalmışken.  Yemek tariflerine ağırlık vereyim dedim.

Aslında içimde öyle fırtınalar kopuyor, öyle isyan bayrakları dalgalanıyor ki! Nereye baksam üzüntü, neyi okusam kahır, ne dinlesem korkunç. Yazsam ayrı bir dert, yazmasam deve yüküyle gam!

Çoluk çocuk bayramda yemeğe gelecekler. Hadi onlara özel bir yemek hazırlayayım dedim. Gerçi bayrama erişememiş nice masumlar varken!

Dön sadede Ayşen!

KÖFTENİN DE SAÇAKLISI OLUR MU? Demeyin... Demeden önce yapmayı deneyin. Salkım saçak da olur, saçaklısı da!

Önce malzemeleri sıralayayım ki not edin.

Yemek 5 kişilik. Daha fazla kişi için malzemeleri ikiye katlayarak hazırlayabilirsiniz.

3 adet yufka,

2 çay bardağı sıvı yağ( birer birer ayrı kullanılacak, iki bardak yağı aynı anda kullanmayın sakın)

Fırın tepsisini güzelce yağlamak için bir miktar margarin,

400 gr. Kıyma,

1 dilim bayat ekmek,

1 çorba kaşığı salça,

3 adet domates (rendelenmiş)

2 orta boy soğan,

Yarım kilo civarında yoğurt,

3-4 diş sarımsak,

Tuz, karabiber, kimyon, kekik

1 çorba kaşığı da toz kırmızıbiber,

Yeteri kadar kuru nane,

Öncelikle yufkaları rulo halinde sarıp, keskin bir bıçak yardımıyla yarım santim şeritler halinde kesiyoruz. Fırın kabını iyice yağladıktan sonra, şeritler halinde kesmiş olduğumuz yufkaları açarak fırın tepsisinin içine yerleştiriyor, üzerine de 1 çay bardağı sıvı yağı eşit miktarda döküyoruz ve 200 derece ısıtılmış fırında, yufkalar yanmadan (pembeleşip kıtırlaşsınlar yeter)kızartıyoruz.

Ve yufkalar kızarmak için uğraşırlarken, biz diğer bir yanda tüm malzemeler, kıyma, soğan ve baharatlarla köfte yoğuruyoruz.( Köfteyi yoğururken yumurta kırmayı unutmayın)  Unlanmış bir tepsinin içine yuvarladığımız köfteleri atıyor yapışmamaları içinde arada bir unlu tepsiyi sallıyoruz. Sonra köfteleri sıvı yağda kızartıyoruz.

Bu arada yufkaları da unutmayın! Fırından çıkartın.

Yufkalar pişti, köfteler de kızardı.

Şimdi sıra sosunu hazırlamaya geldi.

Az miktarda sıvı yağının içine halka halka doğranmış soğanları koyup hafif pembeleşince, rendelenmiş domates ve salçayı ilave ediyoruz. Eeee bu da hazır.

Yufkaları serviste zorluk çekmemek adına bıçakla porsiyonlar halinde kesmekte yarar var. Yufkaların üstüne önce köfteleri daha sonra da domates sosunu yayıyoruz.

Sofra zamanına az bir süre kala da fırında ısıtıyoruz. İsterseniz yemek saatine yakın hazırlar iseniz, ocaktan önümüze misali sıcacık sıcacık servis yapabilirsiniz. Tabii yoğurdu unutmayalım. Sarımsaklı yoğurt sosunu da hazırlayıp, yağda kızdırılmış kırmızıbiber ve nane ile servisleri süslüyoruz.

Biraz yapımı zahmetli gibi görünse de enfes bir yemek olacağından şüpheniz olmasın. Yaparken değil de yerken beni anmayı sakın sakın unutmayın.

Bu yemeğin yanında kırmızı mercimek çorbası iyi gider, benden söylemesi. Salata da cabası.

Sofralarınız bereketli ve şen,

Afiyet, şeker,

Tarif kârınız Ayşen,

Mutlu ve huzurlu bayram dileklerim sizin olsun…

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

çok güzeldiiii hımmm yemeğin görüntüsü gözlerimin önüne geldi ellerine sağlık sonra yorumlarda bir baktım anneeeee diyen ses oy ölürüm ben evlatlarımıza nasıl güzel bir ses o öyle valla en güzeli bu geldi hemen kızımı arayacağım :)) öpüyorum sizii sevgimle iyi bayramlar :)

Tülay EKER 
 07.08.2013 9:29
Cevap :
Araya bayram girdi :) cevap geç kaldı sevgili arkadaşım. Yemeğin görüntüsü bir yana, anneeeeee diye çığlık atanların parmaklarını zor kurtardım son anda:)Biz ne için çabalıyoruz ki yıllardan bu yana. Evlat, evlat ve evlat. Bizim evlatlarımızı ve herkesin evlatlarını Rabb'im korusun.Mutlu ve sağlıklı bayramlar dileklerimle, sevgilerimi gönderiyorum.  09.08.2013 13:42
 

Sevgili Ayşen Kardeşim, ellerinize ve canınıza sağlık deneyeceğim.Saçaklı köftenin ev halkı tarafından sevileceğine eminim.Selam ve sevgiler, sağlık ve mutluluklar.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 04.08.2013 11:27
Cevap :
Sevgili öğretmenim, ben de sevilerek yeneceğini umuyor ve ümit ediyorum.Yorumları ile bana onur veren o güzel yüreğinize sağlık.Mutlu, sağlıklı ve huzur dolu bayram/lar geçirmeniz dileklerimle.Sevgi ve saygılar...  04.08.2013 12:41
 

Sevgili Arkadaşım, bugün niyetliyim. Az önce marketten köftelik kıyma aldım, niyetim normal pilav yanı idi. Tarifini okuyunca fikrimi değiştirdim. Şimdi mutfağa giriyorum, yerken seni anmak ne kelime kulakların ÇINLAYACAK:))) Görüşürüz malum tarif uzun...Kadir Gecesi'ni kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum...

Sündüs Akkaya 
 03.08.2013 18:45
Cevap :
Sevgili arkadaşım, inan çok sevindim. Dilerim yapmış ve beğenmişsindir zira yorumun ancak geldi.''Kulakların ÇINLADI mı?'' Dersen, bugün hiç çınlama eksilmedi:))) Bu vesile ile de mübarek KADİR Geceni kutlar, hayırlı ve de sağlıklı bayram/lar geçirmenizi dilerim. Sevgilerimle.  03.08.2013 23:28
 

annneeeeeeeeeeeeeee Arife günü sabırsızlık ile bekliyoruz bu köfteyi yemek için......

Yasemin Kura Elvanoğlu 
 03.08.2013 13:23
Cevap :
Tamam Yasemin'ciğim :) Siz ne istediniz de ben hazırlamadım anneciğim?Amma velakin her yazdığım yemeği biz de isteriz derseniz, ahçı dükkanı açacağım haberin olsun. Öpüldün canım. :)  03.08.2013 15:58
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 531
Toplam yorum
: 2839
Toplam mesaj
: 43
Ort. okunma sayısı
: 1301
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster