Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '17

 
Kategori
Müzik
 

Ne var Ne YÖKŞ

Ne var Ne YÖKŞ
 

YÖKŞ


 

 Ne var Ne YÖKŞ

 

Gruplarının ismine “Yok Öyle Kararlı Şeyler” derken bana kendilerini biraz özgürleştirmiş hatta dinleyici beklentisinden sıyırmış gibi geldiler. İyi rock müzik yapan yeni nesil rock gruplarından biri olan YÖKŞ, vokal ve gitarda Erdem Topsakal, davulda Boğaç Soydemir, bas gitarda Ramazan Kırdım, elektrik gitarda Ayhan Akbaş, klavyede ve geri vokalde Çağrı Özer’den oluşuyor.

Cenk Erdem

Yepyeni şarkıları “Acele Yok “için çektikleri videoda sevgilim Karaköy sokakları var. Rock kodları olan Kadıköy değil de artık elektronik kodları olan ve şimdilerde havalı Karaköy.

İstanbul Blue Night Records ve Sony Music işbirliği ile yeni şarkılarının fiyakalı plağı da raflarda. Şarkıyı dinlerken azıcık Garbage ve Texas hatırlatıyor ve şarkı sizi hemen sarıyor.

İlk olarak sosyal medyayı çok iyi kullanarak dikkat çeken YÖKŞ, ‘şarkı sergi’ konseptleriyle şık bir fark yaratarak yerini iyice sağlamlaştırdı. Evde müzik yapan gençlerin rock müzik yolculuklarında artık çoktan 2. albümdeyiz.

Ekip son çalışmalarında ana akıma daha yakın yepyeni şarkılara rağmen alternatif ve yepyeni hikayeler anlatmayı da sürdürüyor.

Grup hakkında daha başka “ne var ne YÖKŞ?’ derseniz; merak ettiklerimi grubun yakışıklı vokali Erdem’e teker teker sordum.

*Sizi ilk olarak şu meşhur sergilerinizle duymuştum; "şarkı çiziyoruz, resim çalıyoruz" sloganı şahaneydi; işin o yanı hep devam ediyor olacak mı?

Farklı sanat disiplinlerinin bir arada olmasını oldukça seven bir ekibiz. İlk albümden bu yana gerçekleştirdiğimiz ‘Şarkı Sergisi’ konseptini elbette devam ettireceğiz. Hatta bu konsepti nasıl daha da renklendirebileceğimiz üzerine düşünüp, çalışıyoruz. Bu bizim çok keyif aldığımız bir düşünsel uğraş; o yüzden Yökşün bu yanı hep devam ediyor olacak.

*Plağınıza bayıldım bana “Acelesi Yok”, Texas ve Cranberries çağrıştırdı; önceki işlerinize göre ana akıma daha yakın değil mi?

Acelesi Yok ana akıma daha yakın sayılabilecek bir şarkı ama öyle olsun diye yapılmış bir şarkı değil. 2. albümü kaydederken genel olarak ana akıma daha yakın sayılabilecek şarkılar ürettik.Ancak doğal ve olduğu gibi çıktı hepsi. Diğer tüm şarkılarımız gibi ‘Acelesi Yok’ da bir dönemimizi yansıtan tanıdık melodili bir şarkı.

*Evde müzik yaparken 2 albümünüz, klipleriniz, sergileriniz derken; işin büyümesinin üzerinizde hafif bir baskı yarattığı oldu mu?

Muhakkak zaman zaman üzerimizde ufak baskılar hissediyoruz. Ancak bu işi o denli severek yapıyoruz ki bunun ağırlığı bize hiç bir zaman yük olmuyor, aksine baskılar sayesinde dengede kalmayı öğreniyoruz.

*Aslında siz “Yok Öyle Kararlı Şeyler” derken kendinizi biraz özgürleştirmiş hatta dinleyici beklentisinden sıyırmış sayılabilir misiniz?

Bu çok güzel bi soru. Popüler olana isyan eden bir rock grubunun popüler olma ironisini yaşıyoruz. Bizim böylesi marjinal bir isim ve böylesi özgür söylemlerle piyasada yer edinmemiz, bize kalırsa insanların yıllardır süregelen aynılıktan sıkılmalarının bir etkisi ile oluştu. Dinleyici beklentimiz ilk şarkımızı paylaşırken de çoğunluk değildi şimdi de değil. Kaç kişi bizi dinler diye değil de, dinleyenler ne kadar etkin olur diye sormak lazım.

*Sosyal medyayı bizde en iyi kullanarak yola çıkan bir ekip olarak sosyal medyanın müzik sektöründeki yeri için neler söylersiniz?

Kullandığımız dile özen gösteriyoruz. Herkesin kullandığı cümleleri kullanmaktan kaçınıyoruz. Herkesin söylediği bir şeyi söyleyeceksek bile onu nasıl söyleyeceğimize kafa yoruyoruz. Sosyal medyada ve şarkılarda sadece ne dediğin önemli değil, nasıl dediğin de çok önemlidir.

*Son klibinizde Karaköy sokakları var; aklımda Kadıköy sokaklarının rock, Karaköy sokaklarının dans müziği kodları var gibi geliyor; ne dersiniz?

Evet, var öyle bir algı. Biz her ne kadar Kadıköylü diye anılıyor olsak da aslen Galata'da yaşayan, orada provalar alan bir ekibiz. Önemli olan şehirler veya semtlerden çok benzer düşünüp benzer yaşayan insanların enerjisi diye düşünüyoruz. Bu da gençlik alt metinli klibimizde, hali hazırda avrupa yakasının en dinamik semtlerinden biri haline gelen Karaköy'ün sokakları kullanılarak yansıtıldı.

*Alternatif bir müzikle çıkan herkes ve her grup popüler olunca adı üstünde ‘pop’ olur ve alternatif değildir; siz müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Pop müziğin amacı, yeni bir hikaye icat etmek değildir. Asıl amacı aynı hikayeyi yeniden, daha ilginç bir yol ile anlatmaktır. Biz farklı ve yeni hikayeler anlatmayı seviyoruz. Bunu anlatırken de alternatif diye anılıyoruz. Bize sorarsan biz iyi anlamda Türkçe rock müzik yapıyoruz, hepsi bu.

*Yeni albümünüzde dinleyicilerden en sıkı reaksiyonu alan şarkılarınız hangileri oldu?

  Kalabalıklar, Yolların Sonundayım ve Gel Tamamla dinleyicilerimizin en çok sevdiği 3 şarkımız oldu. Ne mutlu ki bizim için de öyle.

*Özel hayatlara ve aşka gelince ne var ne YÖKŞ?

Grupta herkesin sevgilisi ve düzeyli bir ilişkisi var. Hepimiz romantik ve sevgiden beslenen insanlarız. Rock müziğin doğasında olan isyan ikili ilişkilerde yerini tevazuya bırakıyor. Oradan aldığımız enerji de müziğimize ve sözlerimize yansıyor sanırım.

*Son olarak sırada nasıl sürprizleriniz var? 

İstanbul Blue Night Records ve Sony Music işbirlikteliği ile oluşturulan proje kapsamında yeni şarkımız “Acelesi Yok” yayınlandı. Bu proje kapsamında konserlerimiz ve turnemiz planlanıyor. Onun dışında yeni şarkılarımızı üretmeye başladık. Önümüzdeki süreçte yeni konserler, projeler ve yeni şarkılar ile buralarda olacağız.

 

 
Toplam blog
: 20
: 119
Kayıt tarihi
: 21.03.16
 
 

Boğaziçi Üniversitesi, "Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" bölümüyle birlikte..